Business

Guvernul achită datoriile TVR din banii noştri.

Stelian Muscalu

Sunt extrem de revoltat să văd cum ţara asta face un pas înainte şi doi înapoi. Guvernul este la un pas să decidă achitarea datoriilor TVR. Practic am ajuns să plătim pentru această instituţuie de două ori. O facem o dată de acasă atunci când ne plătim factura de curent în care este inclus abonamentul radio-tv şi acum plătim şi din marea căciulă care se cheamă buget de stat. Fiindcă şi acolo tot banii noştri sunt. Acolo sunt banii care ar fi trebuit poate să meargă la profesori, la medici sau la construcţia de drumuri. Cârcotaşii, vor spune că nu faci un drum cu 17 mil. de franci. Dar cu toate ajutoarele date de-a lungul timpului în TVR sigur făceai. Sau putem calcula cam cate salarii ale dascălilor s-ar putea plăti cu această sumă.

Şi vă mai spun ceva. Nu mă supără atât de tare ideea în sine cât faptul că se bagă banii într-o instituţie nereformată. Ceea ce înseamnă că cineva vrea să arunce banii pe geam. De ce? Greu de răspuns. Dar ca să vă fac viaţa şi mai dificilă am să vă dau un citat:

ciolos„A venit însă vremea să fim sinceri cu noi înşine şi să nu tot cerem cuiva să ascundă gunoiul sub preş doar pentru ca se vede urât şi miroase urât în plină campanie electorală. (…). Dar nu mai putem petici sacul spart doar pentru că trebuie de urgenţă de mers la recolta de… voturi” asta a scris premierul pe contul de Facebook. Ce l-a făcut să se răzgândească?

Înţeleg că la staţia TVR din Craiova au fost cumpărate 150 de maşini noi, germane, pentru cei care lucrează acolo. Daciile probabil că erau sub demnitatea lor. Şi mai înţeleg că au fost luate camere noi. Se întâmplă doar la Craiova? Dacă adunăm valoarea maşinilor cu cea a noilor camere şi înmulţim operaţiunea cu toate staţiile în care se întâmplă acest lucru, ce să vezi … depăşim valoarea acestei datorii. Dar de ce să le achite TVR-ul dacă prostul de serviciu, telespectatorul de mult pierdut, este la datorie. Şi vrea nu vrea… oricum plăteşte.

Mai jos aveţi comunicatul Ministerului de Finanţe

Ministerul Finanțelor Publice a inițiat o Ordonanță de Urgență prin care se creează cadrul legal pentru finanțarea de la bugetul de stat a obligațiilor financiare pe care Societatea Română de Televiziune le are la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune. Acestea includ contribuții, taxe, cotizații, abonamente, licențe pentru drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment, de știri, transmisii și cheltuieli tehnice, precum și orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism internațional.

Ministerul de Finanţe precizează că decizia de creare a cadrului legal nu are impact asupra deficitului bugetar, sumele asigurându-se cu încadrare în bugetul aprobat.

Modificarea legislativă vine în urma datoriei pe care SRTv a acumulat-o față de EBU din 2008 până în prezent, în valoare de 17 milioane de CHF. Vechimea și amploarea datoriei precum și faptul că planurile de eșalonare a achitării acesteia nu au fost respectate de SRTv din motive financiare, a dus la excluderea României de la ediția 2016 a Eurovision. Totodată, SRTv i-a fost comunicat faptul că a fost început procesul de excludere din EBU. Dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru acoperirea datoriei, SRTv nu mai are acces la difuzarea unor evenimente culturale și sportive internaționale importante. Eliminarea din EBU ar fi determinat imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice de la Rio, Brazilia, din acest an.

SRTv este membru activ în cadrul EBU din 1993. Între 2002- și 2006, a fost membru în Consiliul de Administrație EBU și a beneficiat permanent de rețeaua EUROVISION, care asigură schimbul de știri și programe sportive (Jocurile Olimpice, Campionate mondiale de fotbal, Campionate de patinaj artistic) între membrii EBU, precum și de baza de date a EBU, de consultanță gratuită, de cursuri de pregătire profesională și de expertiză tehnică.

Pentru calitatea de membru al EBU, SRTv plătește obligații financiare, care constau în taxe, cotizații și contribuții.

EBU este cea mai mare asociație a difuzorilor publici din lume. Are 73 de membri activi din 56 de țări și 21 de membri asociați din Asia, Africa și America. Înființată în 1950, cu scopul de a promova cooperarea între organizațiile de radio și de televiziune, EBU este o organizație non-profit, guvernată de legea elvețiană, cu sediul la Geneva, Elveția.

 

3 comentarii

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.