Business

Grecia şi veşnicul faliment

Stelian Muscalu
Problemele cu Grecia tind să scape de sub control. Guvernul grec este încolţit de finanţatorii internaţionali pe de oparte dar şi de popor de cealaltă parte. Popor care este împărţit şi el în două tabere – pro şi anti european.
În urma dezacordului cu Troika, Tsipras a convocat un referendum pe 5 iulie. Perosnal mi se pare cea mai acută formă de lipsă de responsabilitate. Nu are curajul să-şi mai asume discursul antieuropean dar nici demnitatea să-şi dea seama că a greşit, prin urmare pasează responsabilitatea înspre popor.
Ceea ce însă nu spune nimeni este altceva şi anume că indiferent de rezultatul acestui referendum situţia o să degenreze într-o criză.De fapt nici nu trebuie să aşteptăm rezultatul acestui referendum… deja suntem în criză.  Dacă presupunem că greci s-au trezit şi votează pentru rămânerea în zona euro, deci implicit pentru austeritate, înseamnă că vor contrazice întru totul filosofia Siryza care într-o astfel de situaţie trebuie să plece de la guvernare. Deci asta înseamnă criză. Dacă din contră grecii vor vota împotriva Uniunii Europene, că cine este prost să voteze pentr majorarea taxelor, însemnă din nou criză. Aşa că soluţia Tsipras este pe lângă una a unui om care nu o sa fie niciodată lider, o capcană cu două tăişuri.
Practic am senzaţia că asistăm la un faliment dat pe slowmotion tocmai pentru o analiză cât mai atentă.
PS – am gasit pe Expert Forum, condensate, condiţiile cerute Greciei pentru salvare, chestiuni de bun simt:

– Sa-si reformeze institutiile care colecteaza si administreaza taxele, ca sa reduca enorma evaziune fiscala

– Sa reformeze institutul de statistica (ala care a mintit) si curtea de conturi, care nu verifica ce se face cu banii publici
– Sa consolideze bugetul tinand cont si de institutiile extrabugetare si agentiile independente
– Sa taie zecile de exceptii si privilegii de la impozite si contributii si sa mareasca baza de contributie pe criterii de echitate (venituri egale, impozite egale)
– Sa aplice legea salarizarii unitare si sa faca un sistem de pensii echitabil, care in timp sa fie legat de contributii
– Sa-si reformeze piata muncii (contractele colective de munca, regimul concedierilor) NUMAI DUPA CE fac un studiu de bune practici europene si ILO si nu inainte de sfarsitul lui 2015
– Sa nu mai vanda energie sub costuri si sa-si intareasca reglementatorul din energie
– Sa-si faca o strategie anticoruptie si sa puna in aplicare verificarile declarațiilor de avere si de interese pt functionarime
– Sa-si faca o strategie de privatizari si o instituție care sa administreze actiunile statului la companiile de stat
Reducerile de pensii si limitarile de salarii sunt foarte laxe si graduale, cu termene de finalizare a reformelor in general pana in 2019-2022.

1 comentariu

 • Din punctul meu de vedere UE are o mare oportunitate, dar nu stie sa o valorifice.

  Normal, nu-i convine nimanui sa piarda Grecia. Pe termen scurt ar fi deranj pe pietele financiare.

  Dar eu cred ca pretul merita platit.
  Grecia se afla in situatia asta din cauza viziunii populist extremiste a Syriza. E adevarat, problemele financiare sunt mult mai vechi si ani buni s-a ascuns gunoiul sub pres.
  Buba se va sparge pentru ca tot trebuia sa se sparga la un moment dat, iar acum a fost zgandarita prea mult de catre Tsipras.

  Ziceam ca e o oportunitate pentru UE in sensul ca ar putea rezolva prin sacrificarea Greciei problema extremismului in tot restul Europei.
  Partidele extremiste au inflorit in ultimul timp. Era de asteptat. Cand oamenii sunt numultumiti (si sunt) atunci atunci extremismul infloreste. E usor sa canalizezi frustrarile impotriva unui dusman inchipuit. Intotdeauna altii sunt de vina pentru ce ni se intampla, niciodata noi, nu-i asa? Daca discursul extremist e dublat si de unul populist (si este) succesul e asigurat.

  Dar daca Grecia e lasata sa cada in prapastie atunci discursul populist extremist nu ar mai prinde asa de usor. Grecia ar fi un exemplu viu pentru ce se poate intampla daca urmam aceeasi cale.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.