Pentru mulți Vama Veche e un loc special, dar nu vreu să vorbesc despre localitate, ci despre locul unde am petrecut 3 zile relaxante, un loc superb, o mică insulă în care am simțit că așa trebuie să fie peste tot litoralul românesc.
Am făcut o rezervare online la Maris Vama Veche după ce am văzut niște fotografii pe pagina de facebook a Corinei Martin, omul care promovează cel mai frumos România. Ne-a încântat prezentarea virtuală și site-ul foarte ușor de folosit. Realitatea a fost și mai încântătoare. Am fost în Vamă după cel mai plin weekend în iunie la Marea Neagră, trenul până la Constanța face două ore și jumătate și costă 60 de RON un bilet. Dacă nu aveți mașină la dispoziție chiar recomand să alegeți varianta CFR.
Grecia? Nu, România.
Maris Vama Veche e așezat central, e foarte aproape de plajă. Dacă Vama a devenit o amestecătură de magazine, buticuri și alte magazinașe ieftine, se schimbă totul după ce treci de poarta vilei cu iz grecesc.
Un zid din cărămidă roșie, multă iarbă, plante mediteranene, amfore grecești și o piscină albastră ne-au deschis apetitul pentru o mică vacanță. Nu mai vorbesc de tânărul foarte zâmbitor din spatele barului, care ne-a întâmpinat și s-a comportat exemplar tot timpul în care am stat la Maris Vama Veche. Da, pozele sunt de la Vama Veche, nu de pe vreo insulă grecească.
Camerele impecabile, micul dejung foarte bine pregătit și consistent, muzica relaxantă, serviciile exact așa cum trebuie să fie într-un loc care se respectă și își respectă și clienții.
Vă recomand acest loc pentru că este o picătură de frumos și merită să fie un exemplu pentru alte bussines-uri din turismul românesc. Nu știu prea multe despre proprietari, dar vreu să îi felicit pentru curajul de a face totul ca la carte.
Zilnic văd articole în care i se cântă prohodul litoralului românesc, mă supără să vad că evoluăm prea greu și că stațiunile de pe litoral nu sunt pregătite. Potențial există, alternative sunt, nu știu ce ne lipsește să replicăm astfel de exemple de normalitate peste tot în România?
Turiștii străini vin în România mai mult pentru business
Potrivit datelor INS, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul I 2016 a fost de peste 414 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1111,4 milioane lei.
Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul I 2016 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (63,3% din numărul total de turişti nerezidenţi).
Datele INS pentru anul 2015 arată că din numărul total de înnoptări, cele ale turiștilor români au reprezentat 81%, în timp ce înnoptările turiștilor străini au reprezentat 19%.