La acestă oră are loc reuniunea Consiliului de Administraţie al BNR. Este a 5a şedinţă din acest an. Se discută probleme de politică monetară. Şi pe vremea când lucrurile erau ceva mai calme prin Grecia se vorbea de noi tăieri de dobâdă. Numai că în sudul balcanilor lucrurile s-au inflamat aşa că este foarte posibil ca astăzi să avem o păstrare a politicii de dobândă monetară la 1,75%, iar RMO-urile (acei bani “confiscaţi” de BNR pentru depozitele bancare) să rămână şi ele la 8% pentru lei şi 14% pentru valută.
Vă reamintesc şi faptul că lucrurile nu arată deloc bine nici la noi, fiindcă pînă la greci ne mănâncă şomajul intern. Datele INS indică majorarea numărului de șomeri cu 2,8% lună/lună şi 2,5% an/an. Am ajuns deja la un şomaj de 7.1% şi vorbim de maximul atins din decembrie 2013. Ceea ce indică faptul că ceva nu merge bine în economie aşa că nu prea avem loc de relaxări.
Asta spunem noi cei care ne uităm la cifre. Cei care se uită la voturi şi-au asumat un program de creşteri salariale. De astăzi salariul minim pe economie crește de la 975 RON la 1,050 RON.
Asta spunem noi cei care ne uităm la cifre. Cei care se uită la voturi şi-au asumat un program de creşteri salariale. De astăzi salariul minim pe economie crește de la 975 RON la 1,050 RON.
Creşterea asta a salariului este mai puţin o creştere a prosperităţii, aşa cum este vândută informaţia de politicienii aflaţi la putere ci mai degrabă o creştere a fiscalităţii din domeniul muncii. Creşterea cu 75 de lei a salariului brut înseamnă o creştere cu doar 50 de lei a salariului net. Însă creşte considerabil efortul patronilor, pentru care un salariu minim mai mare înseamnă şi taxe pe muncă mai mari. De altfel există studii care arată că o creştere de cinci la sută a salariului minim pe economie este echivalentă cu o creştere de un punct procentual a contribuţiilor sociale. Practic avem o creştere de taxare a muncii.
Având în vedere cele de mai sus, eu mă aștept ca BNR-ul să nu ia astăzi decizii de modificare a dobânzii
UPDATE
COMUNICAT DE PRESĂ
În şedinţa din 1 iulie 2015, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
-
Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;
-
Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
-
Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.