Mă gândisem să pun ca titlu celebra zicală ”Iarna nu-i ca vara”. Dar am stat și m-am gândit… De fapt la noi iarna e ca vara, doar că nu ne prindem noi. O să vezi de ce spun asta.
Deocamdată să ne ocupăm puțin de iarnă. Pentru că ieri a nins în București și tot orașul a fost bulversat de ”căderile masive de zăpadă”.
Mai ninsese și în urmă cu câteva zile, dar atunci a fost ceva mai mult simbolic – un strat de vreo 10 centimetri. Ei bine, când a fost vorba de cei câțiva centimetri de la prima cădere de zăpadă administrația locală în frunte cu cea mai gospodină dintre gospodine, doamna Gabriela Firea, s-a declarat biruitoare. Dar nu așa ci cu maxim de profesionalism – S-a făcut planul încă din vară, s-a prevăzut totul, s-a măsurat totul l-a virgulă, s-a executat planul ca la carte. Mai că-ți venea să aplauzi. Mulți bucureșteni au căzut pe spate de admirație când au auzit ce primăriță destoinică avem. Sau nah, poate au căzut pe gheață. Ce mai contează? Au căzut? Au căzut.
Eh, acum a nins un pic mai mult. Dar nu exagerat. O ninsoare foarte normală pentru luna Ianuarie. Să fi fost vreo 40 de centimetri. Care s-au adăugat peste ceilalți 10 rămași de la prima biruință. Și ce să vezi? De data aceasta primăria a fost luată pe nepregătite. Normal, doar Bucureștiul este un oraș construit în deșert. Cum să te aștepți să ningă de 2 ori în doar câteva zile și mai ales să fie -10 grade afară? Doamna Gabriela Firea a încercat și de data aceasta să ne aburească convingă de profesionalismul domniei sale, dar a sfârșit prin a invoca divinitatea și a da vina pe moștenirea grea. Păi da, să ne ajute Dumnezeu. Doar s-au dat atâția bani la Catedrala Mântuirii Neamului, nu? Acum să facă bine și Doamne-Doamne să iasă un pic la dat zăpada.
Știi care-i problema de fapt? Nu că a nins, nu că primăria n-a făcut față. Se mai întâmplă. Poate să ningă chiar mai mult decât a nins acum. Se poate ca pentru o zi orașul să fie din nou paralizat. Asta e, în fața naturii uneori oamenii sunt neputincioși. Problema e că la noi totul se face de fațadă. Și nu există niciun fel de organizare. La noi încă e valabilă zicala ”noi muncim, noi nu gândim”. Dacă ar fi un pic de organizare, dacă ar fi un pic de gândire n-am avea nicio problemă în nicio iarnă.
Una din cauzele acestei lipse de organizare este felul în care este împărțită responsabilitatea la nivel administrativ. Primăria generală se ocupă de bulevarde, primăriile de sector se ocupă de celelalte străzi… de multe ori se întâmplă că nimeni nu se ocupă de nimic, dar pasează responsabilitățile de la unii la alții.
O a doua cauză este aruncarea responsabilității în spinarea cetățenilor. Cetățenii au obligația să-și curețe trotuarele, aleile, intrările etc. Primăria, în loc să se ocupe de deszăpezire se ocupă de amenzi. Și cetățeanul ce să facă? Unde să dea zăpada? Primăria se ocupă de străzi (dacă), iar plugurile aruncă zăpada pe trotuar. Cetățeanul e obligat să curețe trotuarul, dar n-are unde să pună zăpada așa că de multe ori o aruncă din nou în stradă. Mai vine un plug, iar mută zăpada pe trotuar, iar iese cetățeanul cu lopata și o aruncă în stradă… Povestea asta ți-o spun din experiență proprie, de zeci de ani de bun cetățean care și-a curățat zăpada din fața casei. Și dacă eu îmi deszăpezesc în fața casei și nu mă trezesc cu zăpada aruncată la loc pe trotuar atunci sigur mă trezesc cu o mașină parcată lipit de poartă (pentru că deh, unde să parcheze omul?) … iar eu mai pot să ies din curte doar sărind gardul.
Ok, eu sunt de acord să dăm dovadă de civism, să nu lăsăm doar în seama primăriei deszăpezirea, dar nici chiar așa. Înțeleg că primăria nu are suficiente resurse pentru a deszăpezi instantaneu tot orașul, de aceea ar trebui să ajute și oamenii. Dar asta e valabil doar așa ca soluție de urgență ca să deblocăm un pic drumurile. După aceea, într-o săptămână, cel mult două, ar trebui ca primăria să curețe temeinic peste tot, iar zăpada care încurcă trotuarele și străzile să fie scoasă din oraș. O să revin la ideea asta.
Circul cel mai mare este prin cartierele de blocuri. Aici e crunt. Pentru că responsabilitatea e vagă. Când ai casa ta e clar – cureți trotuarul din fața casei tale căci nu are altcineva cine s-o facă. Dar la bloc nu prea e clar cine trebuie să curețe. Cel de la parter ar trebui să curețe mai mult? Cel de la etajul 10 ar trebui să dea și el la lopată sau e scutit? N-ar trebui să dea zăpada doar cei care au mașini? Ei și așa ocupă tot timpul trotuarul cu mașinile lor. Bineînțeles, apare și aici problema depozitării zăpezii și deseori se lasă cu scandal când cineva își deszăpezește mașina înzăpezind-o și mai tare pe a vecinului.
Deși fiecare bloc are un administrator, la majoritatea blocurilor nu există niciun fel de organizare. Administratorul se ocupă de colectarea banilor de utilități și cam atât. În rest fiecare locatar de capul lui. Uite, dacă s-ar organiza oamenii totul ar fi mult mai simplu. De exemplu, o minifreză de zăpadă ceva mai bună (cu motor pe benzină) costă în jur de 1.000 euro. Dacă s-ar strânge oamenii de la câteva scări de bloc și ar cumpăra în comun o astfel de freză (asta ar însemna câțiva euro de familie) atunci datul zăpezii ar fi o joacă. N-ar mai trebui nimeni să se chinuie cu lopeți. Și minifreza odată cumpărată poate fi folosită și la anul și peste 10 ani. Dacă s-ar socoti câți bani se dau pentru lopeți… ar fi mai ieftin dacă s-ar cumpăra minifreza. Și bineînțeles, mult mai eficient. Dacă primăria tot lasă în seama cetățenilor deszăpezirea trotuarelor poate n-ar fi rău să și subvenționeze achiziționarea de minifreze.
Am zis că revin la ideea cu evacuarea zăpezii din oraș. Este o necesitate!!!
De nins ninge câteva zile pe an, dar noi ne chinuim câteva luni. Zăpada care rămâne pe străzi blochează traficul, blochează locurile de parcare (și așa total insuficiente) și fac viața pietonilor un calvar. Pentru că zăpada cea albă se face în câteva zile neagră, iar când se mai încălzește puțin afară totul se transformă într-o zloată mizerabilă. Care e calitatea vieții când suntem obligați să înotăm prin noroaie mai rău ca în secolul 19?
Eu, cetățean, o rog foarte frumos pe doamna primar general Gabriela Firea să facă publice sumele cheltuite cu deszăpezire și să ne și justifice cum s-au cheltuit banii. Pentru că sumele pe care le plătim firmelor de salubritate (care se ocupă și de deszăpezire) sunt uriașe și nu este prea clar cu ce eficiență sunt cheltuite. De ce nu se evacuează zăpada așa cum ar trebui? Dacă acest lucru este specificat în contractele de deszăpezire de ce nu se întâmplă? Iar dacă nu este specificat de ce nu e?
Aaa, să nu uit. Spuneam la început că iarna e ca vara. Păi da. Doar că vara nu ne prindem că e atât de rău. Așa cum zăpada zace pe trotuare fără ca primăriei să-i pese tot așa zace și praful și mizeria. Doar că mizeria sare mai puțin în ochi. Dar ea există și o luăm pe haine, pe pantofi și, cel mai grav, o respirăm și o înghițim. Edilii noștri nu sunt nesimțiți și incapabili doar iarna. Ei de fapt sunt incapabili tot timpul anului. Toacă foarte mulți bani publici (PMB are buget de aproximativ 1 miliard euro pe an), dar condițiile de trai pe care ni le oferă sunt jalnice.