Business

Ghid pentru finanţarea ideilor de business

Stelian Muscalu

Am auzit în ultima perioadă de prea multe ori fraze de genul … „am o idee genială dacă aş avea bani să o pun în practică aş deveni milioanar”.

Pe bune? Dar bani există! Şi cu riscul chiar de a fi huiduit vă spun că banii sunt peste tot în jurul nostru. De la finanţările guvernamentale, de exemplu pentru acele SRL-D uri (pentru care e drept că trebuie să vă luptaţi cu o birocraţie uriaşă) până la fondurile europene care stau şi aşteaptă un proiect bine făcut. Trebuie doar să accesaţi programele potrivite.

Astăzi însă nu-mi propun să vorbesc nici despre banii guvernului şi nici despre cei ai Europei. Vreau să vorbesc despre fonduri private. Pentru că în această zonă nu se pune problema de birocraţie. Cerinţele vizează un singur lucru – PROFITUL.

Dacă este prezentată o ideea sub forma unui plan de management care arată clar în cifre recuperarea investiţiei, pe care o poate face un fond în ideea ta, lucrurile sunt ca şi aranjate din punct d evedere financiar.

Sunt câteva lucruri, de bun simţ până la urmă, de care trebuie să ţinem cont când mergem să căutăm bani pentru finanţarea ideilor noastre:

1-Cel mai important este să nu vă gândiţi că mergeţi la cerşit. Am auzit tema asta şi credeţi-ma că cine pleacă la drum cu ideea asta o să fie privit exact ca un cerşetor.

Se pleacă în căutarea unor parteneriate financiare, se pleacă în căutarea finanţărilor pentru o idee genială, nimeni nu pleacă la cerşit. Este o chestiune care ţine de atitudine.

2-În momentul în care ai plecat la drum trebuie să ai o idee foarte clară despre ceea ce vrei să faci. O singură ezitare poate să fie suficientă pentru un eşec colosal. Întoarceţi-vă planurile pe toate părţile şi după ce sunteţi siguri că nu mai există necunoscute puteţi lua la pas fondurile de investiţii.

3-Pe lângă idei, oameni de afaceri au nevoie de cifre. Ele sunt cele care pot arăta dacă ideea este finanţabilă sau nu. Atenţie! nu mergeţi la societăţi caritabile, meregeţi la oameni de afaceri care vor să scoată profit din ideea voastră. Nu uitaţi asta.

4-Toată povestea voastră trebuie să poată fi spusă în doar 1 minut. Dacă depăşiţi timpul acesta riscaţi să fiţi dat afară din biroul celui care ar putea să vă schimbe destinul. Oamenii la care mergeţi sunt extrem de ocupaţi pentru ei timpul chiar înseamnă bani.

5-Să aveţi pregătit un document care să nu conţină mai mult de 10 pagini (cu indulgenţă spun 10) care să conţină şi ideea pentru care vreţi banii şi cifrele care atestă amortizarea investiţiei. Modul în care este prezentat documentul este extrem de important.

Dacă respectaţi aceşti paşi şi primiţi banii înseamnă că aţi avut o idee finanţabilă. Dacă nu, nu trebuie să vă descurajaţi. O luaţi de la capăt după ce identificaţi unde aţi greşit.

Bafta!

Azi la Radio DigiFM o să discut cu doi experţi în atragerea de finanţare exact despre modul în care se poate face rost de bani. Vă aştept cu întrebări.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.