Business

GHID: Ce facem dacă sejurul nostru coincide cu un atac terorist sau o lovitură de stat. Vezi Turcia.

Stelian Muscalu

Situația din Turcia aduce dileme uriașe pentru românii care-și fac iarna car și vara sanie. Exact pentru acei oameni calculați care și-au luat bilete în Turcia încă de astă iarnă. Este știut faptul că o excursie rezervată din timp înseamnă bani economisiți. Ce naiba faci însă atunci când țara în care urmează să te duci este aprinsă de o lovitură de stat, fie ea și eșuată.

Păi ai dileme uriașe, în timp ce reprezentanții agențiilor de turism îți spun că totul este sub control (aveți comunicatul ANAT mai jos), Ministerul Afacerilor Externe îți spune că e bine să eviți zona.

Având în vedere situația încă fluidă, Ministerul Afacerilor Externe menține recomandarea adresată cetăţenilor români care se află pe teritoriul Turciei să evite deplasările care nu sunt necesare și să rămână în casele sau locurile de cazare, iar cetățenilor care au intenția de a tranzita sau de a călători spre Turcia recomandăm să evite aceste deplasări.

Între cei care au acolo business-uri și sfatul MAE, personal l-as lua în considerare pe acesta din urmă. Prin urmare pui mâna pe telefon și suni agenția de turism de unde astă iarnă ai cumpărat pachetul all inclusive în Turcia. Evident că reprezentantul agenției îți va spune că totul este sub control. Nu va conta că tu vei încerca să-i explici că MAE este de altă părere, business-ul e business. Prin urmare mulți dintre cei de la celălalt capăt al firului vor încerca să-ți dea cu flit. Nu dezarmați. Pasul doi, care trebuie făcut rapid este contactarea unui avocat. Printr-o cunoștință, prieten, rudă trebuie să găsiți un jurist care să vă dea o mână de ajutor.

Vă spun asta pentru că am un foarte bun prieten care a trecut exact prin această experiență. Într-o primă discuție telefonică concluzia a fost că există doar două variante:

1.pleacă în această dimineață în Turcia așa cum era stabilit sejurul

2.pierde banii

… practic nu exista cale de mijloc.

Prin urmare a fost trimis un email cu un avocat in CC cu următorul text:

Buna ziua ,

Având în vedere situația de forță majoră din Turcia ( granițe închise ) aseară s-a declarat legea marțială , prezența armatei / tancuri pe străzi, focuri de armă, 161 morti și 1.440 răniți confirmați la acestă oră precum și avertizarea de pe site-ul MAE ( cetățenii români, care intenționează să călătorască în Turcia să-și amâne / reprogrameze călătoria în această țară ) vă anunț că, am decis să nu efectuăm deplasarea spre Turcia/ sejurul contractat la agenția dvs . Având în vedere situația cerem :

– reprogramarea sejurului la o dată ulterioară stabilită de comun acord

– redistribuirea , de comun acord , către o altă destinație

– rambursarea contravalorii plătite pntru acest sejur .

Multumesc.

Ce să vedeți, în doar 10 minute a existat și un contact telefonic și un răspuns pe email:

Buna ziua,

Vă transmitem atașat ofertele pentru Rodos, singura zonă mai accesibilă din punct de vedere al tarifelor.

Variante reprogramare sejur Antalya: 18.07, 21.07, 23.07.2016.

Vă rugăm să analizați propunerile și să ne comunicați decizia dvs. cât mai repede posibil pentru a informa partenerii.

Așteptăm raspunsul dvs.!”

Iată cum brusc s-au găsit soluții. Cred că puteți lua acest exemplu ca un șablon, pentru că din păcate în perioada următoare o să existe tot mai multe situații neprevăzute în perioada concediilor și mă gândesc aici mai ales la atacurile teroriste. Agențiile vor încerca să vă trimită trecând peste riscurile pe care le-ar presupune deplasarea. Decizia trebuie să știți însă că este la VOI.

Comunicat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT):

Charterele spre Antalya sunt operate conform programului stabilit pentru sezonul estival 2016

Zborurile charter spre Antalya, programate din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Suceava sunt operate sâmbătă, 16 iulie, conform programului stabilit. Peste 1.000 de turişti români ajung azi în Antalya, pentru petrecerea unei vacanţe de şapte zile. Activitatea pe aeroportul din Antalya se desfăşoară sâmbătă fără dificultăţi.

Un grup de lucru înființat la nivelul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) ţine permanent legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, despre evoluţia situaţiei din Turcia. Turoperatorii români care operează chartere în destinaţiile turistice din Turcia sunt informați permanent și de partenerii lor locali despre situația din Antalya, Bodrum și Kusadasi.

Antalya este o zonă turistică la mare distanţă de Istanbul şi Ankara, turiştii care ajung acolo sunt feriți de criza politică. Ținem cont de informările Ministerului Afacerilor Externe și ne informăm permanent, la rândul nostru, turiștii. Încă de la primele ore ale dimineții, când au plecat primele chartere spre Antalya, turoperatori români au fost prezenți să îi informeze despre faptul că vacanțele lor în resorturi din Antalya nu vor fi perturbate de ce se întâmplă în alte zone ale țării”, declară Alin Burcea, președinte ANAT.

Din informațiile deținute până în acest moment, nu se justifică anularea nici unui zbor charter. Dacă situația o va impune, turoperatorii români vor lua măsuri în consecință.

Cu cele șapte zboruri charter programate pentru sâmbătă au ajuns în Antalya peste o mie de turiști, procentajul celor care au renunțat la vacanță, în ultimul moment, fiind de până la 15%.

Turoperatorii ANAT le oferă acestora, în primul rând, vacanțe alternative, în alte destinaţii sau perioade. În funcție de politica fiecăruia, turoperatorii ar putea şi să îi despăgubească pe turiştii care renunţă la vacanţa în Antalya.

Vrem să venim în întâmpinarea turiștilor noștri preocupaţi de eventualele riscuri ale sejurului. Legea spune că ei își pot primi banii înapoi în cazul declarării unei situații de forţă majoră. Nu este vorba despre așa ceva în Turcia sau în Antalya, în acest moment”, precizează președintele ANAT.

Peste 90.000 de turiști români au cumpărat, în acest an, vacanțe în Antalya, un număr similar anului trecut.”

14 comentarii

 • Am un prieten care este acum in Turcia, de la lovitura de stat nu mai functioneaaza telefoanele in roaming cu Turcia, asta nu a zis nimeni!

 • Ce articol frumusel cand unul din șefi este sifonat de situatia din Turcia si nu mai poate pleca unde vrea muschii lui. Contractul insa e contract si se respecta fiecare litera pentru care ai semnat. Sau cand esti cu trambita in brate e mai usor sa pui presiune ca sa obtii ce vrei? Astfel de practici parca se numesc santaj. JENIBIL!

  • Este atat de penibil cand vezi ca sunt oameni care nu pot percepe realitatile care-i inconjoara. Contractul e contract – sunt ferm convins ca esti unul dintre sustinatorii darii in plata. Dincolo de asta nu mi-as dori sa vad oameni, nici macar ca tine, cu familii încercând sa-si faca sejurul printre gloantele armatei turce. Nu inteleg de ce vorbesti despre sefi, cand asa cum am precizat foarte clar este vorba despre un foarte bun prieten. Repet, este o problema de perceptie asupra realitatii pentru care, sincer iti spun, te compatimesc.

   • Esti jenibil incontinaure.

    Nu stiu ce ciorba ai facut tu cu darea in plata dar laturile media incearca sa le servesti in pauza de masa. Mai schimba insa meniul ca dai rateuri. La fel cum nici afirmatiile ca agentiile de turism te trimit cu familia in vacanta ca sa te umple cineva cu plumb. Esti SINISTRU ! Sau te-au scapat sefii de sub conduita profesionala si te simti rege peste tarla dupa ce a plecat Moise ?

    Cat despre perceptie, intradevar, din turnul de fildes lumea e cu totul alta decat din teren. Mai scoate cablurile si respira ca in ritmul asta … esti praf.

  • Numai în românica asta se poate întâmpla așa ceva.Pai cum sa te mai duci în Turcia dacă acolo este situația aceea? Sunt persoane cu probleme.Eu de e emplu fac atacuri de panica.Cine răspunde de sănătatea mea? Mi-am luat o săptămână de concediu in Turcia să mă relaxez după un an de mu ca si de multeeee probleme.Ce să ac să mă duc acolo să îmi fie teamă și să ies din hotel? Turoperatorii după părerea mea sunt în acest caz hoți de buzunare.In cazuri similare alte agenții de turism din alte tari au restituit banii clienților fără nicio penalizare,inclusiv banii pe biletele de avion plătite.Numai neamul asta românesc profita de necazul oamenilor.Turoperatorii-hoti cu acordul ANAT

 • Buna ziua,
  Va rog sa imi spuneti daca exista vreun articol de lege care m-ar ajuta in discutia cu agentia? Din pacate nu am cunostinte avocati si raspunsul primit pana acum este ca penalizarea este 100% „indiferent de motivul invocat.”
  Multumesc!

  • In primul rand verificati contractul la clauzele de reziliere. Acolo ar trebui sa existe forta majora… daca nu exista ea poate sa fie invocata. Atat timp cat in Turcia este stare de urgenta, decretata de presedintele tarii, lucrurile sunt clare. Din pacate, daca agentia nu colaboreaza, singura varianta este sa-i dati in judecata

  • I must agree, the prdurocee was nothing, the drugs you receive are wonderful and you will wake up and wait to pass gas! Kind of funny but what the heck, everyone in the area is playing the same tune! Good Luck tomorrow.

 • Buna ziua! Exista vreo modalitate prin care as putea recupera banii platiti pt vacanta in Antalya? Nu am asigurare storno. Biletele sunt luate fara nicio reducere. Din cauza sitiatiei actiale Put si simplu imi este frica sa mai plec in Turcia( cu masina personala).Am discuta cu cei de la agentie dar din punctul lor de vedere nu este nicio problema.

  • acelasi raspuns ca la Ioana –
   In primul rand verificati contractul la clauzele de reziliere. Acolo ar trebui sa existe forta majora… daca nu exista ea poate sa fie invocata. Atat timp cat in Turcia este stare de urgenta, decretata de presedintele tarii, lucrurile sunt clare. Din pacate, daca agentia nu colaboreaza, singura varianta este sa-i dati in judecata

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.