La început au apărut știri că e un virus nou în China, că într-o perioadă scurtă de timp au murit 3.000 de oameni, că orașul Wuhan e în carantină și că autoritățile s-au gândit să construiască de urgență un nou spital… În acest timp în Europa viața mergea înainte, se organizau concerte și meciuri de fotbal cu zeci de mii de spectatori. În România? La noi nu mai sunt de ani de zile meciuri de Champions League, dar avem și noi spectacolele noastre politice. Politicienii români erau preocupați de alegeri anticipate, se jucau de-a moțiunea de cenzura și de-a formarea guvernului. Ba Orban nu e bun, ba Câțu nu vrea, ba PSD amenința că blochează orice în parlament… ca de obicei – nesimțire și nepăsare maximă din partea clasei politice. Eh, la câți chinezi sunt ce contează că au murit 3.000? Băi, ai dracu chineji, auzi tu, ăștia fac un spital în câteva zile și Firea promite că face un spital de 4 ani și n-a făcut nimic.
Crezi că s-a gândit vreun politician român să cumpere măști și echipamente de protecție sau aparate de ventilare mecanică? Nuuuu!!! În fund i-a durut. Uite că nemții s-au gândit. Și de aceea pe ei nu i-a luat criza pe nepregătite. Ba mai mult au reușit să își crească capacitatea în secțiile ATI atât de mult încât au primit pacienți și din țările vecine.
Probabil că în Italia a fost la fel ca în România. Nicio durere și nicio apăsare până ce s-au trezit într-o zi cu secțiile ATI pline de pacienți, atât de pline încât nici pe culoare nu mai aveau loc.
Țin minte că a fost un interviu cu o asistentă dintr-un spital din Milano. Femeia plângea disperată și spunea că nu mai poate și nu mai știe ce să facă. Reportajul a bubuit pe toate agențiile de știri din întreaga lume. Și de aici a pornit totul.
Când și din Spania au început să vină știri despre spitale pline de pacienți care nu pot respira a început isteria generalizată și măsurile disperate.
Carantina este cea mai proastă măsură care se putea lua. Carantina n-a fost niciodată eficientă în toată istoria omenirii. Pentru că da, omenirea s-a mai confruntat cu epidemii și pandemii. Și unele serioase de tot. Acum este mai mult o pandemie de televizor. Se trage de statistici în toate direcțiile se exagerează numărul de infectări și numărul de îmbolnăviri într-un mod grotesc. O să spun imediat de ce, dar să termin întâi cu carantina. Nu ne putem ascunde de viruși. Nu ne putem izola. Oamenii intră în contact unii cu alții pentru că deh, așa funcționăm noi ca oameni și ca societate. Unii pot transmite virusul neștiind că sunt purtători, alții pur și simplu ascund că sunt purtători pentru că n-au chef să stea ei la izolare. Mai bine să se aleagă praful de tot decât să sufere ei câteva zile.
Virușii funcționează după același pattern după care funcționăm și noi, oamenii. Scopul principal al virușilor este să se reproducă și să se perpetueze. Dar pentru că nu pot trăi liberi au nevoie de o gazdă, de un alt organism pe care să-l infecteze. Dacă virusul este mortal pentru organismul gazdă nu e bine – dacă moare gazda moare și virusul. În același timp organismul uman are și el niște mecanisme de protecție – anticorpi – odată ce învață să recunoască un anumit virus organismul se autoimunizează. Deci, toate pandemiile se sting de la sine la un moment dat pentru că din întreaga populație afectată unii mor (și se elimină), iar ceilalți se imunizează. Carantina nu face decât să prelungească perioada de pandemie, să prelungească deznodământul care întotdeauna este același – ori murim ori ne imunizăm.
Acum, are totuși și carantina rostul ei. În primul rând dă un răgaz autorităților să se pregătească, să-și crească capacitatea în spitale în principal. De aia au făcut chinezii spitalul ăla în câteva zile – ca să crească capacitatea de intervenție nu ca să se dea mari că pot face un spital mai repede ca alții. Mulți au spus că – Domnule, Italia are unul din cele mai bune sisteme medicale din lume. Mai ales în Lombardia, zona cea mai bogată. Oare așa să fie? Probabil că da. Dar la medicina de urgență sigur nu excelează. Acum câțiva ani a fost un cutremur puternic în Italia. Și sistemul medical n-a făcut față. Am avut și noi în România tragedia de la Colectiv. Iar sistemul a eșuat lamentabil. Mulți din cei de la Colectiv au murit pentru că au inhalat gaze toxice și secțiile de ATI din București și din împrejurimi s-au dovedit total insuficiente. Imaginează-ți cum ar fi dacă am avea un cutremur similar cu cel din 1977. Cum ar fi? Am fi la pământ și sub pământ.
Pe lângă autorități și medicii au nevoie de timp. În primul rând să înțeleagă ce e cu virusul și cum se poate trata. Cu vaccinul eu sunt cam sceptic. Da, eu cred în eficiența vaccinării, cred că vaccinurile ar trebui să fie obligatorii și să nu li se mai dea apă la moară idioților care văd teorii conspiraționiste în orice. Dar nu cred că se poate descoperi un vaccin eficient pentru orice. De exemplu pentru HIV nu s-a descoperit nici până acum un vaccin eficient, deși a fost virusul care a provocat cea mai mare spaimă înainte de SARS-2. Sunt convins că acum s-au alocat resurse și sunt mulți care încearcă să descopere un vaccin eficient, dar succesul nu este garantat. Cu vaccin sau fără vaccin epidemia se va stinge la un moment dat sau între timp se vor descoperi metode relativ eficiente de tratare a bolii, exact cum s-a întâmplat și cu SIDA.
În articolul următor o să vorbim despre perioada de carantinare. Prea lungă și extrem de ineficientă.
–VA URMA –