Sanatate

Gânduri în vreme de pandemie III (carantina prelungită inutilă)

Radu Rosulescu

După părerea mea carantina trebuia să dureze 2 săptămâni. Tot ce este peste nu reflectă decât incompetența autorităților.

Hai să vedem de ce se umflă statisticile. Pentru că sunt umflate, aici nu este nicio urmă de îndoială. Cifrele pot fi manipulate și scoase din context, dar până la urmă realitatea iese la iveală. Și realitatea este că per total au murit mai puțini oameni în vreme de pandemie față de aceeași perioadă a anului trecut când acest virus nu există.

  • O parte a mediei – trăiește din spaima oamenilor. De acea vezi la unele știri numai catastrofe și nenorociri. Există explicații psihologice, dar vorbim cu altă ocazie. Noul coronavirus este singurul subiect care face rating în perioada aceasta. Unele televiziuni și publicații s-au prins de asta, de aceea te bombardează zilnic cu știri pe această temă. Și pentru că sunt prea multe informații, o știre onestă nu mai este de ajuns, trebuie să fie vorba neapărat de ceva senzațional. De aceea mass-media exagerează și exagerează grav.
  • Autorități – ai văzut tu vreun politician să spună cât de incompetent este? Nu, niciodată. Ei sunt cei mai buni și cei mai frumoși. De vină e dușmanul. De cele mai multe ori dușmanul este închipuit, dar politicienii trebuie să-ți lase senzația că ei luptă pentru tine. Aaa, cât pe ce să uit. În zilele acestea mai vizibili sunt oamenii din guvern. Dar autorități în cazul de față însemnă și DSP-uri (Direcția de sănătate publică). Măh, aceste DSP-uri sunt populate cu politruci incompetenți, e jale ce găsești pe acolo. Și tot autorități înseamnă și managerii de spitale numiți pe criterii politice. Unii sunt cât de cât manageri, dar alții sunt pământ de flori – cum a fost cazul cu spitalul din Suceava de a trebuit să vină de urgență o conducere militară să facă un pic de ordine în haosul din spitalul ăla. Mda, la capitolul autorități ar trebui inclus și OMS-ul. Vocea cea mai autorizată, nu? Dar de unde. Toate mecanismele acestea mondiale n-au funcționat niciodată. Nici OMS, nici ONU nici altele. Pentru că sunt interese divergente. Întotdeauna este o luptă între SUA și Rusia, iar mai nou a apărut în peisaj și China. Când SUA vrea ceva Rusia se opune din principiu și invers. Organizațiile mondiale nu sunt decât o mascaradă. Sunt bune totuși la ceva – lasă o portiță deschisă pentru dialog, dar să nu te aștepți la minuni din partea lor.
  • Medici – și ei sunt oameni. Să știi că a fi medic nu înseamnă neapărat și o inteligență ieșită din comun. Facultatea de medicină se bazează mult pe toceală, pe memorizare. Și după facultate este mult de învățat, dar nu e loc de multă creativitate. În majoritatea cazurilor, în majoritatea bolilor există simptomatologie – pe care o înveți sau măcar știi în ce carte să citești despre ea și de asemenea există protocoale de tratament – tot ce trebuie să faci este să aplici procedura. Și da, în majoritatea cazurilor funcționează procedura. E mai greu când apar complicații. Atunci se face deosebirea între medicii buni și cei mai puțini buni. SARS-2 este mai mult decât o complicație, este ceva cu totul nou. Medicii care sunt obișnuiți doar să aplice procedura acum nu au ce procedură să aplice. Unii au inventat noi scheme de tratament, alții au luat o schemă care se potrivea aproximativ pe simptomele manifestate… unora le-a ieșit, altora mai puțin. Cum spuneam, medicii sunt și ei oameni. Unii s-au speriat, alții nu vor să-și asume responsabilități. E cel mai simplu să dai vina pe coronavirus pentru tot, chiar dacă pacientul avea și alte boli. Mai ții minte? A fost cu ceva timp în urmă un caz de incompetență crasă la spitalul Floreasca – o pacientă a luat foc pe masa de operație. Greșeala medicilor a fost impardonabilă, dar peste greșeală a fost și intenția de a mușamaliza toată întâmplarea. Ce crezi că ar fi spus astăzi? Crezi că astăzi ar fi recunoscut că au folosit un dezinfectant incompatibil cu bisturiul electric? Nu, ar fi spus că pacienta a murit din cauza coronavirusului.
  • Experți – aici sunt 2 probleme. În primul rând mulți dintre experții care își exprimă opiniile nu sunt persoane dezinteresate. Ei sunt băgați în tot felul de afaceri și atunci, chiar și în mod inconștient, opinia pe care o exprimă este în favoarea business-ului. Dacă unul vinde teste zice că trebuie să testăm cât mai mult, dacă altul vinde măști zice că trebuie să purtăm cu toții mască. Și tot așa. În perioada aceasta niște băieți deștepți se vor îmbogăți foarte tare. Mai e încă ceva. De multe ori experții exprimă o posibilitate – de exemplu – este posibil să se îmbolnăvească 1 miliard de oameni. Este posibil? Da, este posibil, omul a spus un adevăr. Dar cât de probabil este? Ei bine, experții nu spun asta. Mass-media, care e întotdeauna în căutare de senzațional, va prelua imediat ce-a spus expertul, dar cu distorsiunea de rigoare – astfel va apărea drept cert că se vor îmbolnăvi 1 miliard de oameni, doar a spus un expert.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.