Uite că am apucat-o și pe asta. Am prins cutremure, comunism, revoluție, mineriade, tranziție, doar pandemia îmi lipsea din palmares.
Întâi de toate aș vrea să-ți spun cum mă simt. Mă simt ca un câine pe care îl ține stăpânul la coteț, care are voie să se învârtă doar câțiva metri împrejur. Și dacă sunt cuminte stăpânul a promis că mai slăbește lanțul, dar obligatoriu trebuie să merg cu botniță. Dar neapărat să fiu foarte cuminte pentru că altfel iarăși mă bagă la coteț.
Pentru că sunt multe de spus și s-ar putea să mă întind mai mult la vorbă, o să-ți spun de la început că noul coronavirus (SARS 2) nu e bagatelă, e serioasă treaba și trebuie tratată ca atare. Dar nici nu trebuie să te înspăimânți.
Aaa, virusul nu are nicio legătură cu tehnologia 5G. Este cea mai mare prostie pe care am auzit-o. Văd că sunt mulți adepți ai teoriilor conspiraționiste care propagă minciuna asta. După părerea mea, cei care vântură teorii conspiraționiste sunt la fel de spălați pe creier ca și cei care amestecă religia în orice. Este același tipar – Se cred mai deștepți de cât sunt pentru că au impresia că au descoperit un mare secret și deh, doar oamenii importanți dețin secrete importante, nu? Sunt prea proști și prea inculți pentru a-și putea susține punctele de vedere cu argumente, de aceea se ascund în spatele altor secrete închipuite și ți-o retează cu fraze de genul ”eh, dacă ți-aș spune eu tot ce știu…”. Nu, nu știu nimic, sunt doar niște ignoranți. Probabil au citit vreun articol scris de unul mai prost ca ei și pentru că n-au cum să treacă prin filtrul gândirii au luat de bune toate poveștile născocite tocmai pentru a atrage fraieri. Da, bineînțeles, există secrete pe lumea asta, există comploturi și complotiști, dar nu e așa cum cred proștii, la fel cum nici religia nu e așa cum cred pupătorii de moaște și cei care-și fac cruci în autobuz ori de câte ori trec pe lângă o biserică.
Hai să vorbim despre pandemie și să-ți spun cum văd eu lucrurile…
Știi care sunt cele mai mari business-uri la nivel mondial? Sănătatea, apărarea și energia, în special petrolul și gazele naturale. În ordinea asta. S-ar putea acorda o mențiune specială și jocurilor de noroc și bineînțeles drogurilor, dar acestea sunt mai underground și este dificil de estimat cât de mare este impactul lor.
Să ne concentrăm pe sănătate. Măh, nu e pe salvat vieți ci este pe bani. În țările în care statul acoperă în mare parte cheltuielile pentru sănătate îți mai servesc povești frumoase despre nobila meserie, dar în țări ca SUA, care se bazează pe sisteme private ți-o zic de la obraz – ai asigurare te tratăm, n-ai asigurare te aruncăm ca pe un gunoi. Da, bineînțeles, există medici pasionați, există asistente sufletiste, dar nu ei sunt sistemul. Ei sunt doar niște rotițe din angrenaj. Cei care controlează sistemul nici nu intră în contact cu pacienții, pentru ei pacienții nu sunt oameni ci doar o rubrică într-un tabel, iar din tabelul acela trebuie să rezulte profit la sfârșitul anului pentru a-și încasa bonusuri consistente.
În acest uriaș business există totuși o ramură care nu aduce profit – medicina de urgență. De aceea n-ai să vezi niciodată spitale de urgență particulare, pentru că nu aduc profit. Desigur, în clinicile unde se fac operații există și secții de reanimare, dar totul este redus la minimul posibil. Și medicina a evoluat – acum 20-30 de ani te tranșau ca pe porc, dar acum sunt tehnici mai puțin invazive, procedurile de anestezie au evoluat și ele, la fel și tehnicile de recuperare. Dacă înainte după fiecare operație pacienții stăteau cu zilele la reanimare, acum, în cele mai multe cazuri, nici nu mai e nevoie secție de reanimare specială, după operație pacientul este trimis direct în salon.
Deci medicina de urgență intră în sarcina statului. Iar noul coronavirus a făcut brusc o radiografie a sistemului medical și a arătat că de fapt foarte puține țări de pe planeta aceasta sunt pregătite pentru situații de urgență.
Din ce am citit, SARS 2 nu este mai periculos decât gripa sezonieră. În cele mai multe cazuri cei care au luat virusul nici n-au știut că l-au luat, n-au dezvoltat niciun fel de simptome. Dar există și manifestări grave. În 2% din cazuri, poate 5%, este nevoie de intervenție de urgență, pur și simplu plămânii colapsează și dacă nu se intervine rapid pacienții mor.
Fac o mică paranteză. Nu știu cum e prin spitalele din alte țări, nici nu prea îmi doresc să aflu, dar în România am văzut cum este – nu se respectă niciodată protocoalele și măsurile de igienă. Teoretic o asistentă ar trebui să se spele și să se dezinfecteze după ce a intrat în contact cu un pacient înainte de a acorda îngrijiri altui pacient. Se întâmplă asta? Niciodată. Asistentele trec de la un pacient la altul și posibil duc cu ele viruși și microbi. Fumatul este interzis în spitale, dar sunt oameni care fumează. Și unde fumează? Pe unde apucă. Ies afară, pe lângă ghene și tomberoane de gunoi sau pe unde găsesc un loc de fumat. Crezi că se îmbracă cu haine de stradă de câte ori ies la o țigară? Nu, niciodată. Ies în halat și papuci. Crezi că vizitatorii respectă regulile de igienă? Niciodată. Fiecare e cu durerea lui, cu disperarea lui, se mișună pe culoare și prin saloane, aduc bolnavilor mâncare și diverse lucruri, dar nu stă nimeni să dezinfecteze acele lucruri sau să verifice dacă mâncarea e ok. În România se spune că te duci la spital cu o boală și te întorci cu două, asta din cauză că infecțiile nosocomiale sunt omniprezente. Ei bine, acum pe lângă infecțiile tradiționale primești bonus și un coronavirus. Și nu este deloc o glumă ci asta este realitatea – majoritatea infecțiilor cu noul coronavirus s-au produs în spitale, nu în parcuri, nu în baruri și restaurante, nu în mall-uri. Infecțiile s-au produs în SPITALE.
In articolul urmator o să ne aducem aminte cum a început isteria cu acest nou coronavirus.
–VA URMA–