Auto-moto

FOTO: Fiat Riva – doar 10 unităţi pentru România

Stelian Muscalu

Două mărci emblematice au pus de o colaborare. Una se ocupă de deplasarea pe uscat, Fiat, şi una de deplasarea pe apă, Riva. Din colaborarea asta a ieşit un superb mijloc de locomoţie, cum altfel decât, Fiat 500 Riva.

Ce are atât de special noul 500? În primul rând, şi asta mă fascinează pe mine, o personalitate aparte. Are puterea să fie altfel. Ce înseamnă asta? 160929_fiat_500_riva_02Păi capul schimbătorului de viteze este sculptat în mahon solid, iar planșa de bord, realizată din același lemn, primește inserții din lemn de arțar. Aceste tipuri nobile de lemn sunt folosite la construcția iahturilor Riva.

Cum s-ar spune cobori din iahtul Aquariva Super – vedeta momentului în gama Riva, şi te urci în Fiatul ăsta 500, că dacă tot te-ai obişnuit cu mahonul şi arţarul de acolo e păcat să dai de cine ştie ce plastice de pe o altă marcă. Bine nu ştiu dacă tu te vei urca în maşina asta cât doamna ta pe care o laşi la ţărm pentru câteva cumpărături.

Culoarea maşinii evident că te duce cu gândul la o Mare cu personalitate. Nuanța “Sera Blue”, o culoare dedicată exclusiv acestei ediții speciale, este una dintre cele mai apreciate alegeri din paleta oferită de iahtul Aquariva Super, emblematicul succesor al legendarei Riva Aquarama.

Versiunea decapotabilă dispune de un plafon textil nou de culoare albastră, creat special pentru această variantă. În același timp, plafonul panoramic cu tente negre disponibil pe versiuniea hardtop plusează prin eleganță.

Oglinzile laterale sunt cromate, la fel ca mânerele portierelor și elementele decorative de pe capotă, în perfectă armonie cu ambarcațiunile Riva. Mai mult, o linie dublă taie profilul lin al al modelului 500 și amintește de silueta grațioasă a unui iaht. În plus, Fiat 500 Riva dispune de jante de 16 inchi din aliaj, cu 20 de spițe finisate într-o nuanță de albastru specifică acestei ediții speciale. Deloc întâmplător, această ediție specială poartă numele Riva: este singurul model 500 care poartă pe capotă logo-ul acestui brand maritim legendar, în timp ce caroseria și bordul afișează inserții cu numele Riva.

160627_fiat_500_riva_21La interior, planșa de bord realizată din mahon pictat manual și decorată cu inserții de arțar oferă pasagerilor căldura luxuriantă a vieții la bordul unui iaht, așa cum o sugerează logo-ul Riva. Bordul a fost creat cu ajutorul unui proces inovator prin care lemnul este lipit pe o folie ultra-ușoară de carbon. Inserțiile de arțar sunt aplicate manual.

Scaunele sunt îmbrăcate în piele de culoarea fildeșului realizată de Poltrona Frau și decorate prin cusături contrastante. Marginile scaunelor sunt decorate în albastru Sera, la fel ca profilul centurilor de siguranță. Atenția pentru detalii este prezentă pretutindeni, într-o paletă coerentă de culori. Covorașele primesc și ele cusături în albastru Sera, iar podeaua portbagajului completează pachetul cu inserții de lemn și emblema inscripționată cu numele Riva.

Noul Fiat 500 Riva vine cu un motor de 1.2 Fire cu 69 de cai putere, un campion dovedit al economiei de combustibil, disponibil și cu funcție ECO. Motorul vine la pachet cu un alternator inteligent, un pachet aerodinamic dedicat precum și cu un set de anvelope cu rezistență scăzută la rulare și grad scăzut de uzură. Toate aceste atuuri se traduc în costuri reduse de întreținere.

Celelalte variante pe benzină sunt reprezentate de motorul 0.9 TwinAir cu doi cilindri disponibil cu 85 și 105 cai putere.

Mai există şi motorul diesel 1.3 Multijet cu 95 de cai putere. Din nou, Fiat 500 este singurul model din segment care oferă un propulsor turbodiesel. Motorul 1.3 Multijet este mândria inginerilor FCA prin faptul că asigură o economie excelentă și costuri reduse de întreținere fără a compromite confortul și plăcerea condusului. Cu o putere maximă de 95 de cai putere livrată la 3.750 rpm, motorul permite o viteză maximă de 180 km/h și o accelerare de la 0 la 100 km/h bifată în 10,7 secunde. Mai mult, folosirea unei turbine cu geometrie variabilă permite motorului să livreze cuplu de la turații joase: 170 Nm la 1,250 rpm, în timp ce cuplul maxim este disponibil la 1,500 rpm, pentru o experiență de condus plăcută și flexibilă.

În funcție de motorul specificat, Fiat 500 Riva poate fi echipat cu una din cutiile de viteze manuale cu 5 și 6 trepte sau cu transmisia robotizată Dualogic.

Prețurile lui Fiat 500 Riva în România pornesc de la 16.600 Euro (TVA inclus). În acest moment au fost înregistrate trei precomenzi, urmând să fie livrate începând cu luna ianuarie a anului viitor. Partea ce mai interesantă este că în România vor fi doar 10 unităţi din acest model de serie limitată.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.