Auto-moto

Focus RS 2016 – just awesome!

 De ce doar două cuvinte?! Atât ajunge pentru a descrie senzația pe care o ai când ești prezent în acest reușit Hot Hatch!Static l-am văzut deja cu ocazia lansării internaționale de la Koln, acolo unde am făcut și un scurt interviu cu pilotul Ken Block. Sincer, nu mai aveam răbdare să ma urc la volan, dar până la urmă dorința a fost îndeplinită aceste zile, cu ocazia drive-testului organizat pentru presă de către Ford. Evident, și locul a fost ales bine, Valencia fiind destinația din acest weekend.

RS3

 

Nu doar faptul că acolo se află circuitul Ricardo Tormo i-a făcut pe cei la Ford să aleagă această locație.

RS8

Tot la Valencia se află și fabrica unde se produc motoarele prezente pe Focus RS, același motor care este și sub imensa capotă a fratelui mai mare Mustang. Să nu ne ducem cu gândul totuși prea departe, nu mă refer la V8-ul de 5 litri!!, acela este pe modelul GT. Vorbim de senzaționalul 2.3 litri – EcoBoost, în 4 cilindri care (cu câteva artificii) produce sunetul clasic, inconfundabil, al versiunilor precedente – 2.5 litri și 5 cilindri (prezent si pe Volvo).

Performanța spune că ajunge la 100km/h în 4.7s și dezvoltă 350cp/440nm (overboost 470nm). Cel mai important totuși este că acum, după mult timp, mașina este echipată cu tracțiune integrală!!! (Torque Vectoring).

Dacă tot se luptă de la egal la egal cu cel mai important concurent VW Golf R, Ford a venit cu ceva în plus! Acest „ceva” este practic sarea și piperul modelului RS. La ce ne gândim când auzim „4×4” ?! La drifturi evident.. Si cei de la Ford au facut-o. Chiar au sudiat problema în amănunt („sfătuindu-se” evident cu Ken Block) Rezultatul?! O mașină de stradă care se comportă ca una de curse!

RS

Prin simpla apăsare a unui buton se comută modurile – Normal, Sport, Race Track și, bineînțeles, Drift. În funcție de programe se modifică diverse funcții ale mașinii, dar ce ne interesează acum este modul Drift, care prin dezactivarea completă a sistemlor de siguranță activă, „te lasă” să faci ce vrei cu ea… sau mai bine zis, ce poți! Ideea este că sistemul de transmisie parcă a fost gândit special pentru asta și îți permite efectiv să-ți testezi abilitățile de pilot cu o mașină 100% „de stradă”! Ar mai fi de menționat că nu este disponibilă o versiune automată a cutiei de viteze și frâna de mână a rămas și ea în formulă „clasică” cu levier (nu electrică, pe buton). Prețul acestei mașini pleacă de undeva de la 33.000 de euro. Evident că ar mai fi multe de spus despre senzaționalul RS, dar pentru asta vă invit să urmariți emisiunea La Volan, unde va fi difuzat testul complet.

Iar dacă vrei să inveți să conduci nu doar să șofezi Vali te așteaptă aici

RS5

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.