Flori de ie

Stelian Muscalu

Mai ții minte programul ”Made in Romania”?
Dacă răspunzi vag sau deloc nu te condamn. Inițiativa a murit mult mai repede decât s-a născut.

În principiu a fost o idee foarte bună. Programul a fost inițiat de guvernul Adrian Năstase. Prin acest program ar ti trebuit ca statul să  promoveze produse românești, produse cu care ne mândrim, produse care vorbesc despre tradițiile și cultura românească. Cu ocazia asta s-ar fi împușcat 2 iepuri dintr-un foc. Pe de-o parte s-ar fi sprijinit producția românească, pe de altă parte s-ar fi promovat România ca brand.

Păi și ce s-a întâmplat? Habar nu am. Nimeni nu știe. Sau nah, am putea să intuim… statul român nu este capabil să se ocupe de ceva în mod serios. De fapt ”statul” este un cuvânt abstract. E vorba de politicienii care ar trebui să reprezinte statul și să fie în slujba cetățenilor. Cu ce s-au ocupat politicienii în ultimii 25 de ani ne putem imagina dacă ne uităm la aglomerația din fața DNA.

Din fericire în România nu există doar politicieni și asistați sociali. Există mulți oameni minunați în toate domeniile, oameni care muncesc și își fac treaba în mod profesionist.
De asemenea există oameni cu spirit de inițiativă, oameni care vin cu idei frumoase și, în ciuda greutăților luptă și se sacrifică pentru a transforma în realitate aceste idei.

Acum câteva zile s-a deschis un magazin care mi-a atras atenția. Se numește Flori de ie.

Hm, ia să văd. Cu mult timp în urmă mă gândisem că iile românești sunt foarte frumoase și dacă s-ar găsi cineva să le promoveze ar putea avea un succes răsunător în toată lumea.  Nu am pretenția că sunt mare priceput la modă, dar am observat că marii designeri au obiceiul să se inspire din porturile populare. Am văzut o mulțime de colecții cu influențe africane, influențe orientale, influențe nordice etc. Păi și de ce n-ar exista și influențe românești? Că avem un port popular cel puțin interesant, cu broderii și ornamente viu colorate și atrăgătoare.

Am băgat și eu capul pe ușă să aflu mai multe amănunte.
În primul rând am fost curios să aflu dacă sunt ii românești. Nu râde, dacă te duci la Viena sau la Paris și vrei să cumperi souveniruri o să ai surpriza să vezi că multe sunt făcute… în China.

Da, sunt ii românești 100%. Unele sunt de colecție – vechi de zeci de ani și cu o broderie deosebită. Altele, mai moderne gata de a fi purtate. Și toate sunt brodate manual. Am ridicat eu o sprânceană a neîncredere – mă gândeam că e destul de migălos de cusut o ie și cred că ia destul de mult timp, dar am primit foarte repede răspunsul la întrebarea mea nepusă – Flori de ie nu este doar un magazin ci este o rețea – femei din toate regiunile țării unite de o pasiune comună: păstrarea tradițiilor și arta meșteșugului manual.

Mi-a mai atras atenția ceva.  Fiecare ie vine cu un mesaj personalizat – versuri, zicale sau povești de viață. O idee care mi-a plăcut foarte mult. Când cumperi o ie te face să te simți special.  De fapt tot decorul îți induce o senzație plăcută. E Simplu, dar cu bun gust.  Deobicei nu mă apuc să fac poze când intru într-un magazin, dar ăsta chiar mi s-a părut special. Si o să pun câteva și aici să vezi și tu de ce m-am entuziasmat așa de mult.

Și uite cum se poate face un program ”made in Romania”. În loc de j’de milioane de euro tocați pe proiecte și studii de fezabilitate și aruncați pe apa sâmbetei, așa cum fac deobicei guvernanții, uite că se poate și cu bani puțini, dar cu multă pasiune și cu o gândire creativă. Asta  înseamnă inițiativa privată.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.