Business

FED-ul lor și leul nostru

Stelian Muscalu
Astăzi la ora 21:00 aflăm ce se va întâmpla cu dobânzile din SUA. Probabil că mulți sunt tentați să spună lasă-i domne cu dobânzile lor că sunt la ani distanță de noi, însă mă văd nevoit să spun că nu este chiar așa.
O eventuală majorare a dobânzilor la ei ar putea aduce o depreciere a leului la noi. Mecanismul explicat foarte pe scurt, extrem de simplificat, suna cam așa: o dobândă mai mare în State tranformă dolarul într-o moneda mai atractivă ceea ce poate aduce un val de migrare, că tot este un cuvând la modă, a banilor, de această dată, de la noi la ei. De aceea toate piețele au ochii ațintiți asupra FED ului.
Conform analiștilor de la TeleTrade prognoza Fed pentru funds futures dă o probabilitate de doar 30% ca rata să fie majorată în cadrul acestei şedinţe. În schimb, într-un sondaj Bloomberg, 51 din cei 102 economişti respondenţi consideră că rata va fi mărită.
De cealaltă parte și economiştii ING prevăd o majorare, respectiv o rată de 0,25% pentru trimestrul final al anului în curs, aceasta urmând a fi majorată din nou abia în a doua parte a anului viitor cu încă un sfert de procent, la 0,50%.
De două ori în ultimii 30 de ani Rezervă Federală americană a ales să întârzie eforturile de a majora dobânzile din cauza instabilităţii pieţelor. De ambele dăţi preţurile activelor au urcat, economia s-a dezechilibrat şi a intrat în recesiune. În 1987, banca centrală a SUA a renunţat să mai majoreze dobânzile şi a inversat cursul după un crah bursier. La fel, în 1998, după prăbuşirea Long-Term Capital Management (LTCM), un fond de hedging puternic îndatorat, Fed a abandonat planul de a ridica dobânzile pentru a stabiliza pieţele. De fiecare dată, turbulenţele financiare care au urmat acestor decizii au aruncat cea mai mare economie din lume în recesiune.

Deasemenea, există şi riscul, deocamdată minor, ca inflaţia să depăşească ţintele şi să ajungă la nişte valori la care banca centrală va fi nevoită să majoreze ratele mult mai rapid şi mai abrupt, lucru care ar destabiliza pieţele într-o mai mare măsură. Totuşi, toate acestea nu ne garantează că rata va fi mărită la şedinţa de azi, ci doar că rata trebuie mărită (în viitorul apropiat). Considerăm că există şanse că rata să fie mărită cu 0.25%, dar o importanţă la fel de mare o va avea şi “graficul cu puncte” (care ne indică părerea fiecărui membru în parte despre cât ar trebui să fie rata acum şi cât va fi pentru un inteval de câţiva ani). După ce a recurs la strategia de “forward guidance”, Fed-ul şi-a asumat responsabiltiatea de a informa din timp pieţele asupra intenţiilor de politică monetară. Astăzi ar fi un moment optim pentru a fi limpezite lucrurile” ne-a declarat Cătălin Chivu – general manager TeleTrade.

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.