Tehnologie

Facilităţi fiscale pentru micile firme din IT

Stelian Muscalu

L-am auzit în acest weekend pe ministrul comunicațiilor, deși mai corect ar fi să-i spun ministrul pentru tehnologia informației, cu o declarație care vine să îndrepte, din punctul meu de vedere, o nedreptate care durează de ani buni și care a afectat în bună măsură creșterea economică de la noi din țară.

Ministrul spunea că urmează să apară un ordin comun, semnat de 4 miniștri în care se va încerca definirea cât mai exactă a condiţiilor în care se aplică norma care prevede scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajații firmelor de IT nou înfințate.

Inițial legea cerea să dovedești că ai produs software timp de doi ani pentru a putea beneficia de această facilitate. Ba mai mult, același document spunea că pentru a beneficia de scutirea de impozit pe salarii firma ar fi trebuit să aibă o cifră de afaceri de 10.000 de dolari pentru fiecare angajat pentru care se cere această facilitate. Altfel spus dacă firma avea 10 angajați, compania trebuie să fi aibă o cifră de afaceri de 100.000 dolari în anul precedent solicitării. Uneori aveam senzația că toate aceste cereri erau făcute doar ca să încurce micile afaceri. Ceea ce dealtfel s-a și întâmplat.

Pentru că în acest fel startup-urile erau excluse din start.

Ce însemna acest lucru. Păi giganții IT, care oricum se puteau autosusține financiar fără prea mari probleme, beneficiau de tot felul de facilități în timp ce amărâtul ăla de start up care avea nevoie de facilități ca de aer nu le primea. Și se ajungea la vorba aia care spune că la umbra nucului bătrân nu mai crește nimic. Cam așa se întâmpla și în zona noastră IT. Sunt câteva companii foarte mari la umbra cărora din păcate micii IT-iști se cam ofileau.

Cei care erau mai ambițioși căutau tot felul de finanțări, și dacă ideile lor erau bune mai și găseau. Dar nu în țară ci afară. Numai că business angel-ul ăla care era dispus să bage câteve milioane sau zeci de milioane de dolari într-o idee bună, vroia să o aibă sub ochii lui. Așa că tinerii cu potențial, care vroiau să lucreze în România erau forțați de sistemul acest prost de la noi, să plece din țara luând urma banilor.

Așa că ideile care au crescut spectaculos au produs sute de milioane, dar în loc să fie impozitate la noi în România, s-au plătit taxe prin alte țări mai deschise și mai atente la noile creiere din zona IT. Și aici nu mai vorbesc de locurile noi de muncă, impozite pe salarii și așa mai departe. Aici e baiul.

În acest moment în România sunt undeva până în 15000 de firme în sectorul IT cu aproape 80.000 de angajaţi.

Vine puternic din spate sectorul IT şi cel al Comunicatiilor. În 2014 a adus un sfert din cresterea economica, dar ponderea sa în economie este încă redusă iar impactul, limitat.

Agenda Digitala pentru Romania 2020, arată ca investițiile totale în sectorul Tehnologiei Informației și a Comunicatiilor vor ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro până în anul 2020, iar impactul pozitiv în produsul intern brut va fi de 13%.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.