Business

Eu tot pe Trump l-aş fi votat

Radu Rosulescu

Alegerile din SUA au fost un subiect important de presă în ultimele luni. O grămadă de analiști s-au perindat pe la televiziuni și și-au dat cu părerea. Probabil mulți au stat și s-au uitat la televizor la acești analiști. Ei bine, pe mine personal nu m-a interesat absolut deloc ce se întâmplă în America. Da, conștientizez că SUA este cea mai mare putere economică și militară, o putere atât de mare încât poate influența orice colțișor al lumii, inclusiv România.

Dar eu nu puteam influența cu absolut nimic alegerile din America, nici măcar ca simplu votant. Atunci de ce să mă intereseze? Am așteptat cuminte ca toată nebunia alegerilor să se sfârșească și să aflu rezultatul.

Și rezultatul a venit astăzi dimineață (sau încă noapte în USA) – Donald Trump va fi al 45lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Asta în ciuda derapajelor nenumărate de discurs, în ciuda tuturor analiștilor care o dădeau pe contracandidata Hillary Clinton drept câștigătoare sigură.

Pentru mine este un rezultat bun. Dacă aș fi fost cetățean american pe Trump l-aș fi votat fără rezerve. Eu am devenit un fan al lui de pe vremea în care a produs serialul The Apprentince. Mă rog, aș spune mai degrabă că am fost un fan al serialului nu al lui Donald Trump, dar nah, are și el meritul de a-l fi produs și de a se fi implicat în concept.

Dar mai degrabă l-aș fi votat pe Trump pentru că nu aș fi votat-o în veci pe Hillary Clinton. Femeia asta mi s-a părut de la început foarte ștearsă, foarte artificială și foarte prefăcută. Și nu pentru că e femeie. Pur și simplu nu m-a convins ca om.

Cum spuneam la început, noi cei din România nu prea puteam influența votul din America. Trebuie s-o luăm ca pe un dat. Asta e… (ne pricepem foarte bine să spunem asta e, nu?)

Mulți se grăbesc să spună că României i-ar fi fost mai bine dacă ar fi câștigat doamna Clinton. Mai bine de ce? Pentru că Trump a avut un discurs mai radical, iar Clinton un discurs foarte diluat în care încerca să împace pe toată lumea? Păi niciodată nimeni nu poate împăca pe toată lumea. Oamenii sunt divizați. Întotdeauna au fost. Eu îl prefer pe Trump care a fost în stare să definească o tabără în loc să încerce să se bălăcească cu toată lumea la un loc. Important pentru noi este să știm să ne poziționăm în tabăra cea bună.

Hai să ne înțelegem. Mie mi se pare că Donald Trump este un tip destul de inteligent. Eu cred că discursul lui din campanie a fost doar discurs de campanie. Și s-a dovedit foarte eficient. Asta nu înseamnă că tot ce a spus în campanie va și face. Mă aștept ca în viitor discursul lui să se schimbe pentru că nu va mai avea poziție de candidat ci va vorbi din poziția de președinte. Plus că USA are un mecanism destul de bine pus la punct și chiar dacă președintele este o persoană extrem de influentă nu este singur ci are pe lângă el un întreg aparat format din politicieni, dar și experți care nu-l vor lăsa să deraieze prea mult.

Da, după părerea mea Donald Trump este un showman. Lui îi place să facă spectacol, îi place să se dea în spectacol, îi place să fie în lumina reflectoarelor și să atragă atenția. Acest lucru îl face un pic imprevizibil, ceea ce nu e tocmai bine pentru un tip care are pe biroul de lucru butonul roșu ce poate declanșa războiul nuclear. Dar Donald Trump nu este un personaj gol. Nu este doar un cabotin. Are o minte structurată pe afaceri, are foarte multă experiență în afaceri. Eu cred că va face spectacol atunci când va fi cazul de spectacol, poate va și exagera uneori, poate va crea situații delicate sau chiar penibile, dar în momentele cheie va lua decizii reci și raționale.

Revin la întrebarea – Va fi bine pentru România cu Donald Trump președinte?

Eu aș zice așa. Nouă trebuie să ne fie bine cu președintele și cu politicienii pe care ni-i alegem noi și care ar trebui să lucreze pentru România (vezi că se apropie și la noi alegerile, vei avea șansa să dai dovada inteligenței tale politice). Donald Trump nu este președintele României ci este președintele Americii. El va avea grijă ca Americii să-i fie bine. Dar depinde de noi și de politicienii noștri dacă ne va fi bine și nouă. Dacă ar fi câștigat doamna Clinton ar fi fost mai ușor. Tot ce trebuia să facem era să stăm cu mâna întinsă și să cerem și noi un pic de pomană din prea bogăția Americii. Dacă nu ne dau niște dolari pe gratis măcar să vină și să ne apere de ruși să mai construiască 2 barăci la Deveselu și să dea ei cu mătura pe acolo căci ai noștri nici de atât nu sunt în stare. Ei bine, cu Donald Trump nu o să meargă cu miloaga și cu pomana. Dar va merge altfel. Va merge cu parteneriatul. Dacă noi o să avem o ofertă bună îi vom putea capta atenția și vom putea obține beneficii foarte mari din partea Americii. Pentru că Trump vede totul cu ochii unui businessman – dacă îi arăți că poate avea profit obții toată atenția și toată bunăvoința sa și vei deveni partenerul lui, în schimb dacă vii cu miloaga ori o să îți întoarcă spatele ori o să te trateze ca pe un sclav și va încerca să te exploateze. De noi depinde cum vom fi tratați. Cu Donald Trump cred că avem oportunitatea să stăm drept și să strălucim, dar va și trebui să fim mai serioși și să muncim mai mult.

God bless America!

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.