Simt nevoia să vorbesc un pic despre sistemului bancar şi despre creditelor pe care le-am luat cu toţii în perioada de boom economic.
Vreau să vorbim despre acest subiect deoarece astăzi este o zi importantă atât pentru clienţii băncilor cât şi pentru sistemul bancar în ansamblul său. Se discută, în Camera Deputaţilor, legea dării în plată, despre care noi am dezbătut acum câteva zile prin urmare nu am să reiau acelaşi subiect ca să nu fiu acuzat de lipsă de imaginaţie. Mi-am luat însă libertatea de a avea o discuţie tangentă cu acest subiect.
Darea în plată a trecut prin Senat ca prin brânză, ieri a fost adoptat şi de comisia de specialitate din Camera Deputaţilor care este for decizional. Azi urmează plenul. Prin urmare aproape că nici nu se mai pune întrebarea dacă va trece, ci CUM va trece şi CUM va fi ea aplicată. Cu responsabilitate… sau din contră cu populism.
Ceea ce au făcut acum parlamentarii, prin aprobarea acestei legi, este un populism exacerbat. Băncile au şi ele bubele lor. Şi sunt multe. Simt nevoia să precizez că am şi eu 3 credite dintre care 2 imobiliare. La costuri destul de mari – am făcut această precizare pentru că nu vreau să mai fiu acuzat că sunt avocatul băncilor.
Cu toată povara creditelor îmi dau seama că nu putem echilibra piaţa prin aruncarea riscului din spatele clientului, aşa cum este acum, exclusiv pe spatele băncilor. Nu aşa se rezolvă problemele. Şi fiindcă am vorbit de responsabilitate m-am gândit să analizăm o soluţie practica şi responsabilă de reducere a poverilor pe care le avem în faţa băncilor.
Se cheamă refinanţare. Şi am dat peste un studiu extrem de interesant, care îmi arată că mulţi clienţi au făcut deja asta. Şi acum să vedem argumentele în favoarea acestei proceduri.
În acest moment în funcţie de condiţiile în care a fost acordat creditul iniţial, prin refinanţare se poate ajunge la o reducere a ratei cu până la 40% fără modificarea perioadei de creditare. Şi asta pentru că azi ofertele băncilor sunt total diferite de ceea ce se întâmpla acum 7 ani atunci când s-au făcut majoritatea împrumuturilor.
În acest moment există 3 avantaje clare ale refinanţării:
1-dobânzile se află la un minim istoric ajutate de rate ale ROBO-ului şi EURIBOR-ului extrem de mici.
Până în anul 2005, ROBOR (rata medie a dobânzii pentru creditele în lei) nu a coborât niciodată sub 10%, deoarece Banca Naţională a României nu a putut să controleze inflaţia. Abia din anul 2005, lucrurile s-au stabilizat, cel puţin până în perioada de criză financiară, atunci când ROBOR a atins maxime istorice de 17,76% (anul 2008). Acum, ne putem împrumuta la un minim de 2,7%, ceea ce poate aduce o reducere a ratelor de până la 40%.
Şi vă propun să luăm un exemplu:
Un credit imobiliar de 100.000 de euro în anul 2008, cu o rată de 614 euro pe lună. Acum o refinanţare poate duce rata undeva la 470 de euro lunar. Este o economie de aproape 145 de euro lunar.
2.Un al doilea avantaj este perioada. Persoanele fizice care şi-au făcut un credit de nevoie personale până în luna octombrie 2011, puteau opta pentru o durată de 10, 20 şi chiar 30 de ani. Începând cu această dată, regulamentul BNR a limitat perioada la maximum 5 ani. Totuşi, refinanţarea creditelor date până la schimbarea acestei reguli presupune posibilitatea de a păstra durata iniţială.
3.În fine unul dintre cele mai importante aspecte este posibilitatea de a scăpa de riscul valutar, iar aici sunt vizaţi mai ales cei cu credite în franci, ei au simţit cel mai bine ce înseamnă riscul valutar.Însă aici trebuie făcute calcule foarte exacte fiindcă există riscul unor pierderi dacă nu se acordă o serie de discounturi semnificative.
Iată prin urmare că există şi soluţii responsabile prin care putem reduce din povara datoriilor.
Voi v-aţi gândit să vă refinanţaţi creditele pe care le-aţi luat în perioada de boom economic. Dacă aţi făcut-o cu cât aţi reuşit să vă reduceţi ratele? Aştept răspunsurile voastre aici, sau începând de la ora 12:00 prin sms la 0774.600.600