Uncategorized

Este chiria o problemă? Depinde cum o alegi

Stelian Muscalu

 Am avut pe pagina asta o serie de materiale de îndrumare – cum să-ţi cumperi o maşină fără să iei ţeapă sau cu o probabilitate cât mai mică să te păcălească un samsar, cum să-şi alegi o motocicleta şi cu siguranţă vor mai urma şi altele.

Până atunci însă am ales să ne oprim un pic pe piaţa imobiliară, pe acel segment al chiriilor. Sunt multe poveşti ciudate pe această piaţă, îndiferent dacă eşti proprietar sau chiriaş. Eu unul m-am lovit de foarte multe.

Teoria proprietarilor este că cei iei pe mere dai pe pere şi asta pentru că de cele mai multe ori chiriaşii îşi cam bagă picioarele în casa ta. Sau de cealaltă parte a baricadei proprietarii sunt văzuţi ca nişte hapsâni care nu oferă mare lucru dar care, dacă arputea, ţi-ar lua şi piele de pe tine. Evident că lucrurile sunt nuanţate. Dar toate aceste probleme apar dintr-un singur motiv – chiriaşul nu găseşte proprietarul potrivit şi invers. De ce?

Motivele sunt diverse, iar pe primul loc aş pune neprofesionalismul agenţilor imobiliari care vând gogoşi la preş de caviar (expresia mea preferată) doar ca să-şi încaseze comisionul, după ei potopul.

O altă problemă o reprezintă siteurile de imobiliare unde există milioane de hibe. Proprietari ciudaţi, chiriaşi iresponsabili şi anunţuri mincinoase.

Bun, bun… şi cum evităm toate astea?

Prin contact direct între cele două părţi. Fără intermediari. Cam asta ăţi propune noua platformă. Încercaţi-o şi daşi-mi un feedback indiferent de cum arată el.

În filmuleţul de mai jos aveţi pe scurt noua filosofie

2 comentarii

  • Neata, as aduce cateva argumente la articolul mai sus mentionat si anume,am detinut o agentie imobiliara pana acum 1 an, agentie bazata in mare parte pe inchirieri, spun asta deoarece piata de vanzari a imobilelor se misca destul de anevoios, una peste alta va pot confirma ca exista hibe in ambele tabere..proprietar vs chirias, in primul rand nu exista o reglementare legislativa in acest sens, mai exact aproape TOTi proprietarii de imobile fac evaziiune fiscala nedeclarand veniturile incasate de pe urma inchirierii acestor imobile,deasemenea chiriasii au o perceptie denaturata precum ca agentia ori agentul imobiliar ii excrocheaza prin emiterea comisionului aferent inchirierii imobilului, acel comision se numeste prestare de servicii,banuiesc ca nimeni nu munceste pro-bono in aceasta tara (poate doar cativa avocati ?) pe de alta parte proprietarii nu au educatia necesara valorificarii unei tranzactii imobiliare reusite si aici intervine mentalitatea romaneasca precum „eu ma pricep la toate si nimic”ca o paranteza va pot confirma ca in Germania absolut nici un proprietar nu inchiriaza „la negru” toate agentiile detin portofolii ale proprietarilor cu imobilele date spre inchiriere cu doasare detaliate(costuri reale ale utilitatilor,poze cat mai elocvente ale imobilelor,zone de aprovizionare alimentara,etc) in acest fel agentia isi asuma in toatlitate bunul (ori Nu) mers al tranzactiei, referitor la anunturile fake promovate de catre agentii pot preciza doar ca aceasta practica face mai mult rau decat bine si induce o mare confuzie in randul potentialilor clienti ,am intalnit de-a lungul anilor clienti care doreau sa colaboreze numai cu agentiile imobiliare deoarece experientele traumatizante pe care le-au trait alaturi de proprietari i-au impins in a lua aceasta decizie, povestiri de genul: pretul chiriei se modifica dupa bunul plac al proprietarului , li se imputau defecte ale imobilelor , defecte care intrau in sarcina proprietarului de a le rezolva ori :proprietarul mentiona doar ore foarte tarzii pentru vizionat imobilul dupa care recurgea la tentative de viol ori limbaj cu conotatie explicit sexuala,insa in cele mai multe cazuri abuzau de clienti prin diverse tertipuri,din pacate nu am spatiul si timpul necesar sa pot detalia toate ororile prin care treceau clientii, din punctul meu de vedere atat timp cat nu se va impune o lege care sa reglementeze datoriile si obligatiile ambeleor parti implicate in acest domeniu nu vom face decat sa blamam agentiile ori clientii ori priprietarii fara a rezolva concret aceasta situatie de fapt Cu stima !

  • referitor la olatforma care va pune in contact direct clientii vs proprietar nu cred ca va rezolva divergentele intre cele doua parti si aduc in discutie cateva posibile scenarii, scenarii care se petrec frecvent in acest domeniu, cine va rezolva problema unui client nemultumit ori abuzat de catre proprietar? va pot confirma ca o agentie serioasa va depune toate eforturile in a reloca clientul catre alt imobil fara alte costuri suplimentare (cel putin noi asa faceam) iar ca bonus jnformam in aplicatia imobiliara Argus evitarea respectivului proprietar a tuturor agentiilor imobiliare,2: de cate cunistinte poate dispune un potential client abia sosit in Bucuresti in asa fel incat alegerea imobilului in cauza sa fie si alegerea corecta? tot din experienta va spun ca foarte multi clienti fac alegeri defectuase neavand la indemana toate „uneltele” necesare de care dispune o agentie imobiliara,anume: o baza electonica a tuturor imobilelor scoase la inchiriat ori vandut pe piata imobiliara( baza cu 20 de ani vechime ) dar si a feedbackului fiecarui proprietar,deasemenea tot baza respectiva poate filtra exact plafonul financiar de care dispune clientul dar si zona de interes,in alta ordine de idei exista falsa realitate a clientilor precum ce este ieftin este si bun, teorie care nu se aplica la nici un produs ori domeniu, tin sa mentionez ca nu fac loby pentru nici o agentie imobiliara dar venind din accest sistem cunosc detaliat toate aspectele cu care acestea se confrunta,sper doar ca intr-o zi acest domeniu sa fie pus la punct cum trebuie si doar atunci toti vom avea de castigat.Cu stima.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.