Business

Eficientizarea statului este solutia pentru a iesi rapid din criza care urmeaza

Stelian Muscalu

Coronavirusul poate avea efecte benefice asupra societatii romanesti sau din contra ne poate distruge cel putin din punct de vedere economic. Nu cred ca mai exista cale de mijloc.

Se tot foloseste o expresie – si anume ca lumea se schimba, ca nimic nu o sa mai fie la fel dupa acest eveniment care afecteaza intreg globul. Resursele, acesta este cuvantul cheie, vor fi repartizate altfel, munca se va desfasura altfel, interactiunea oamenilor va fi altfel.

Romania trebuie sa se alinieze si ea acestei schimbari.

Aud de la Cotroceni aproape la fiecare interventie a presedintelui cuvantul solidaritate.

Solidaritatea cui… cu cine? A mediului privat … si cam atat!

Ma uit spre mediul economic si vad ca se inchid fabrici de la multinationale pana la intreprinderi mici cu cativa angajati.

Masurile pe care le ia guvernul, de multe ori in mod stangaci, nu sunt suficiente …, stiti de ce? pentru ca Romania nu are RESURSE. Si asta pentru ca guvernele ultimilor 30 de ani nu au fost cele mai eficiente … ca sa nu folosim termeni mai duri.

Vestea proasta pentru cei care s-au complacut in situatia asta este ca lucrurile nu mai pot merge asa.

Aflam de la Ministerul Muncii ca sunt aproape jumatate de milion de oameni care stau acasa in acest moment si ca scenariu poate merge pana la 1 milion de someri.

Ce se intampla cu angajatii de la stat in aceste vremuri grele? Si NU vorbim acum de medici, politisti, militari si in general toti cei implicati in acest razboi virusologic.

Vorbim de oamenii care au ajuns sa fie platiti din bugetul statului fara niciun fel de concurs. Ei consuma RESUSRSELE intr-un mod total ineficient.

In acest moment România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent din veniturile încasate de stat care merg către plata salariilor celor peste 1,2 milioane de bugetari. Sunt date dintr-un raport al Consiliului Fiscal.

Raportul arată că salariile bugetarilor sunt plătite cu circa 32,6% din totalul veniturilor încasate de România la buget. Acesta este cel mai mare procent din întreaga Uniune şi este în creştere. Spre comparaţie, în Uniunea Europeană, acolo unde doar 22% din media veniturilor bugetare merg către salariile angajaţilor la stat.

Este momentul sa se schimbe macazul. Nu mai putem irosi resurse in van.

Avem 3.400 de primarii in Romania… cu tot ce presupun ele: primari, viceprimari, consilieri, secretare, soferi etc. Un numar urias care s-a vrut o impacarea a tuturor baronilor locali pe banii contribuabililor. Risipa de resurse este uriasa. Putem functiona cu cel mult jumatate din numarul acestora.

Pe langa reducerea aparatului de stat trebuie sa vorbim si de o reducere a cheltuielilor pe care il presupune acesta.

Stiati de exemplu ca sub umbrela Primariei Capitalei sunt 45.000 de angajati? In timp ce Uniunea Europeana are doar 42.000 de angajati. Diferenta este ca Primaria Capitalei deserveste 2 milioane de oameni in timp ce Uniunea deserveste 500 de milioane de cetateni.

Avem 19 companii municipale in timp ce Viena are 3, Madridul are 7.

Trebuie sa inchidem robinetele risipei. Din pacate suntem intr-un an electoral. Si nimeni nu are curajul sa faca asta.

Clasa politica aleasa este impartita in doua in aceste momente: unii care tac malc in incercarea de a iesi din aceasta criza nepatati. Si unii care incearca sa capitalizeze diferite masuri.

Nimeni nu vorbeste insa de o reformare profunda a acestei tari, a modului ei de functionare.

Desi poate suna ciudat este foarte posibil ca raspunsul sa-l avem din afara granitelor. Se vorbeste tot mai des de FMI. Acest bau-bau al lumii financiare. E drept ca Fondul nu se amesteca in treburile interne ale niciunui stat. Dar el poate impune anumite criterii daca vrei sa te folosesti de banii lui.

Spre exemplu astazi anvelopa salariala in zona bugetara este undeva la 10% din PIB.

In vremea in care Romania avea acord cu FMI-ul recmandarea era de 5%. Nu reuseam sa ne incadram dar reusisem sa negociem o depasire pana la 7%. Asta ar insemna azi ca ar ramane pentru investitii, pentru spitale, pentru sustinerea mediului privat 3% din PIB. Ca sa va faceti o idee ar insemna tot efortul bugetar anuntat pentru depasirea acestor vremuri de criza. Sunt foarte multi bani.

Lantul reformelor trebuie sa fie unul profund si rapid – doar asa Romania poate sa-si revina dupa aceasta criza in care se adanceste tot mai tare.

Statul trebuie sa inceapa sa functioneze pe principii meritocratice si sa uite de interesele de tip feudal care au facut atat de mult rau in ultimii ani.

3 comentarii

  • Functionarii publici au ajuns niste asistati de lux in Romania. Anul trecut mi-am indeplinit un vis si am plecat cu un grup de Romani intr-o excursie in Japonia. Din 25 de oameni, 5 erau bugetari, 3 doamne din primaria „Duamnei”, nici una nu avea functie de conducere, doar asa, niste functionare banale din departamentele economic si juridic. Toate trei mi-au recunoscut franc ca madame FIrea a marit salariile pana la cer, iar dansele, in afara de o excursie scumpa, isi permit sa mai mearga de doua ori in Grecia sau Italia, asa, la plaja, toate astea intr-un AN !!!!!. Acum, eu din privat am muncit si am strans doi ani ca sa merg in Japonia, programul meu standard este de 10-12 ore pe zi, nu am salariu mic, dar din impozitele mele astept sa primesc niste servicii decente de la stat. In schimb, taxele mele se duc in Japonia, Grecia, Italia, etc., de aia am luat decizia de a emigra undeva unde sunt respectat de catre stat.

    • Buna ziua,
      Sa nu generalizam sunt doua categorii de bugetari: cei nascuti in Zodia „banului” si cei nascuti in Zodia „muncii”.
      Aceeasi categorie o regasesti si in mediul privat .
      Dupa 27 de ani de munca la privat in companii de prestigiu stiu ceea ce afirm.
      Pilele si pcr-urile nu fac diferenta intre proprietatea privata si cea publica, precum COVID-19

  • Model de guvernare sustenabila;
    Monedele nationale nu mai au nici o acoperire. .doar PIB.. .! adica munca oamenilor din economia reala dintr-o tara… . Si atunci indicatorul principal al unei guvernari serioasa , sustenabile trebuie sa tina cont de forta economica(PIB-ul) a economiei reale. Si atunci doi indicatori sint de baza : nr de salariati din economia reala(nebugetara) si salariul mediu brut(net) obtinut de aceastia. Dupa acest salariu se va face grila de salarizare a bugetarilor neprestatori de servicii bugetare( Presedinte, Parlament, Guvern, ministere, agentii, Consilii judetene, Primarii, etc,.) . Pe aceast principiu se construieste cel mai tare buget si in doua cicluri eledctorale depasim media europeana. .! . .Cred ca Citu Florin stie foarte bine . .

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.