Guvernul tehnocrat se apropie de final cu misiunea care i-a fost încredințată. Pe drum s-au mai pierdut niște miniștri ai cabinetului în urma unor scandaluri, dintre care cel mai răsunător a fost cel care s-a concentrat în jurul Hexi Pharma în urma procesului invers, adică de diluare a unor dezinfectanți – produse vândute de această companie spitalelor din toată țară, pe bani publici. Și de fapt aici voiam să ajung. La cheltuirea banilor publici, pentru că vorbim de sume uriașe, iar cheltuirea lor se face cu o ineficiență la care probabil am putea să fim campionii Europei.
Aici intervine ministrul finanțelor și în general viziunea tehnorată legată de cheltuirea banilor publici. În acest week-end Anca Dragu, șefa de la finanțe a venit cu o idee interesantă legată de eficientizarea folosirii banului public, idee expusă la Digi24. Acest proiect vine în completarea platformei care are ca scop transparentizarea modului în care sunt cheltuiți banii publici lansată la începutul acestui an.
Știu că există dezamăgiri în privința Guvernului tehnocrat, și eu am multe. Știu că așteptările erau uriașe și că ne-am fi dorit să vedem minuni peste noapte. Este și normal după o domnie a partidelor politice de 26 de ani, perioadă în care nimeni nu controla nimic atunci când se punea problema contractelor pe bani publici, iar ideea de eficiență era una total străină atât actului de guvernare cât și gestionării banului public. Dar vorbim de acțiuni complexe ale căror baze se pun în ani de zile și ale căror strategii se reglează în timp. Dacă ar fi existat bună credință, din punct de vedere financiar, și s-ar fi început încă din anii ’90 o campanie de eficientizare a actului de guvernare, probabil că astăzi am fi privit spre indicatorii macroeconomici cu totul altfel. Dacă banii cu care cotizăm fiecare dintre noi la bugetul de stat nu s-ar fi risipit pe borduri, panseluțe sau dezinfectanți diluați noi ca societate astăzi ne aflam într-un alt stadiu de dezvoltare.
Închid această paranteză prin care am încercat să explic de ce nu putem avea minuni peste noapte. Și totuși există fundamentele unor proiecte care aplicate corect și cu bună credință, pe viitor ar putea să ne salveze de la risipa despre care vorbim din păcate aproape în fiecare zi.
Revenind la ideea de la care am plecat, ministrul finanțelor ne anunță că la jumătatea anului va exista la minister o analiză a eficienţei cheltuirii banilor publici. Este interesant faptul că această analiză va cuprinde şi un program de la Ministerul Sănătăţii. Toate aceste evaluări vor fi făcute de o unitate care se va forma la Ministerul Finanţelor Publice. Un fel de comando al cifrelor. În acest moment ministerul se află în plin proces de recrutare al personalului pentru noul departament care o să fie spaima contractelor pe bani publici.
Marea problemă, așa cum văd eu lucrurile acum, este cu totul alta. Îi avem pe băieții ăștia foarte deștepți, la propriu de această dată, care vor face niște analize pe care probabil mulți funcționari din Ministerul de Finanţe nici nu vor ști să le citească, și vor ajunge la concluzia că eficiența în cheltuirea banilor publici este subunitară. Ce se va întâmpla în acel moment. Pentru că așa cum spunea și ministrul, aici nu vorbim de un audit punctual pe contractul X sau Y așa cum face spre exemplu Curtea de Conturi la instituțiile statului.
Se va ajunge la concluzia că banii publici sunt cheltuiți cu maximă ineficiență, care este pasul următor – asta vreau să aflu eu de la iniţiatorul proiectului.
O altă temere a mea este legată de supraviețuirea unor astfel de proiecte pe viitor. Da, am avut un guvern tehnocrat cu multe stângăcii. Să nu uităm că vorbim de o echipă strânsă în doar câteva zile, în care oamenii nu au lucrat împreună și unde toată lumea s-a adaptat din mers. Însă această echipă a adus proiecte de genul tocătorul de hârtii care însemna debirocratizarea aparatului de stat, platforma legată de transparentizarea modului în care sunt cheltuiţi banii publici – sunt doar două elemente la care eu unul nici măcar nu visam în perioada guvernelor politice. Și acum apare acest nou proiect legat de eficienţă.
Peste doar câteva luni vor avea loc alegerile parlamentare, atunci când se va forma și un nou guvern politic. Noii miniștri numiți după negocieri la nivel central în ședințe de partid, susținuți de anumite personaje cheie din organizația politică sau chiar din afară dar extrem de influente prin potența financiară, vor trebui să plătească tainul. Și atunci se va duce pe apa sâmbetei și proiectul eficienței şi cel al transparentizării contractelor pe bani publici. Și poate cine știe vor fi făcute și niște derogări sau chiar amnistii fiscale pentru că nu, în politică o mână spală pe alta… iar în ecuația asta nimeni nu acceptă recompense diluate.