Ma uit la indicatorii macroeconomici și vă spun cinstit că nu-mi mai amintesc de când nu s-au mai aliniat planetele în acest fel. Totul merge bine. Nu am să mai postez cifre, cine vrea se poate uita pe comunicatele de la INS.
A mai folosit cineva o metaforă la care mă gândisem și eu în timp ce mă uitam pe comunicatele institutului și pe analizele economiștilor de la BT și ING. România este acum ca un surfer pe coama valului. Deși lucrurile arată foarte bine, un mic dezechilibru te poate duce sub val. Stai acolo sus atât timp cât îți poți păstra un echilibru aproape perfect, atât timp cât ești suplu. Ați văzut vreodată vreun surfer de 100 de kilograme? Cu siguranță nu. Prin urmare trebuie să avem mare grijă la siluetă. La cheltuieli.
Și aici intrăm în temerile pe care le am în mod justificat, susținute de pseudo strategiile guvernamentale din ultimii 25 de ani.Se vorbește despre legea unică a salarizării unde apar creșteri salariale utopice de 100 la 100. Oare ne-a crescut eficiența muncii la acest nivel? Productivitatea? Vă spun eu că nu.
Știți cum o să arate surferul ăla pe placă? O să aibă în spate un rucsac cu pietre de moară care-l vor băga la fund, indiferent de echilibrul pe care-l va avea. Trebuie să facem cheltuieli, dar trebuie să le facem în investiții, astfel încât banii să aducă bani.
Guvernul a propus un program de susținere a antreprenoriatului feminin. Câți bani credeți că a bugetat? Mai puțin de 250 de mii de euro anual. Câte femei pot accesa acest program? Maximum 20.
Este clar că uitându-ne la suma pusă în joc acest program nu o să revoluționeze mediul de business din Romania. Digi 24 a difuzat un nou episod din Romania Furată, acum la deschiderea noului an școlar. 80 de milioane de euro, au fost bani aruncați pe geam, sau mai exact îngropați în șantiere abandonate. Ar fi trebuit să apară noi școli pe aceste șantiere sau să fie modernizate unele vechi. Nu s-a întâmplat nimic, iar banii, așa cum spuneam, au dispărut. Și acum să comparăm80 de milioane de euro cu 250 de mii de euro. Mai este nevoie să calculăm acel Return On Investment? (aveți detalii aici)
În acest moment marea problema sunt prioritățile pe care și le va trasa mediul politic. Vrem săajutăm o femeie întreprinzătorunde, să spunem că nu ne iese nimic „]n plan personal”, sau deschidem un șantier – unde facem și noi loc unei firme, care la rândulei este și ea atentăcu noi? Asta este întrebarea.
Pânăcând nu vom ajunge NU sănu ne mai întrebăm, ci pur și simplu să ne ștergem din minte o astfel de întrebare, aceastăinițiativă desprecare vorbim astăzi este doar floarea cu care din păcate nu se va face primavara.
Iar ca să rămânem acolo sus pe val trebuie să fim extrem de atenți la cheltuielile inutiule pe care fiecare guvern este tentat să le facă în fiecare an electoral.
Teoria asta cu cresterea salariilor legata NUMAI de cresterea productivitatii este adevarata, cu conditia sa pleci de la niste ipoteze normale.
Una din ipotezele normale ar fi ca salariul bugetarilor (ma refer in primul rand la medici, profesori) sa fie in concordanta cu un standard decent de trai (vorbim totusi de oameni cu studii superioare si cu o munca de tip ”knowledge intensive”
Atata timp cat salariile sunt imposibil de mici pentru a duce o viata decenta nu o sa avem nici scoala, nici spitale si o sa tot infloreasca mica coruptie (practic cetatenii platesc o parte din salariile bugetarilor, dar o fac la negru si in loc sa existe criterii de competenta exista criterii de tupeu, pile, relatii)
Problemele sunt intr-adevar la asa zisele investitii care de fapt sunt o modalitate de a fura din banii publici (ma intreb la ce se uita Curtea de Conturi cand vine in control ca nu a descoperit niciodata nicio neregula)
Probleme sunt cu pensiile de invaliditate si ajutoarele sociale nemeritate
Da Radule ai perfecta dreptate. Dar nu exista niciun argument nici logic si nici economic sa dublezi peste noapte salariile din diferite medii. Eu sunt pt majorare asta ca sa ne intelegem dar vreau o majorare sustenabila