Au venit datele care arată cam cum se simte economia. Și nu se simte nici bine nici rău. Probabil este cea mai proastă ecuație. Măcar dacă se simțea rău poate se gândea cineva în țara asta la metode de vindecare, numai că doctorii ne-au cam plecat.
Comparativ cu Trimestrul I 2015, Produsul Intern Brut în Trimestrul II 2015 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1%
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2014, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,7% pe seria ajustată sezonier;
In semestrul I 2015, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,7%, pe seria brută şi cu 3,8% pe seria ajustată sezonierdate furnizate de către Institutul Național de Statistică
Avem o creștere trimestru la I la trimestrul II de doar 0,1%.
Asta nu este creștere, eu i-aș spune mai repede stagnare. Și stagnarea asta ne arată un lucru interesant despre care am tot vorbit aici în contextul codului fiscal – ne lipsesc reformele structurale, ne lipsește acel schelet economic sănătos.
Am crescut conjunctural pe o piață auto în creștere considerabilă, economia României fiind dependentă de această piață, pe o zvâcnire mai mult sau mai puțin controlată a ANAF-ului.
Cu siguranță capacitatea de creștere este mult mai mare dar pentru asta avem nevoie de un cap limpede în vârful guvernului care să facă deosebire între creșterile economice conjuncturale și strategiile de reformă economică, strategii care să asigure creșteri economie sustenabile.
Acum nici motiv de disperare nu este.
Per ansamblu avem totuși o creștere de 3,7%.
Iar creșterea foarte mică față de Trimestrul I nu e chiar o tragedie. Trimestrul I e în general mai bun decât Trimestrul II. În ultimii 2 ani chiar avusesem scăderi, pe cifrele comparative între cele 2 trimestre, dar la sfârșitul anului am avut totuși creștere economică.
Problema e dacă anul acesta vom avea un Trimestru III la fel de bun (noi ne-am dori și mai bun) decât ce a fost anul trecut.
Și perspectivele nu sunt tocmai încurajatoare.
Eu cred că cifrele spre toamnă se vor înrăutății din cauza secetei dar și din cauza unui an agricol 2014 extrem de bun, așa că efectul de bază va fi negativ pentru cifrele economice din acest an.
Ori în contextul acesta, de echilibru extrem de fragil stau și mă întreb cum o să reacționeze economia în urma unui șoc fiscal. Este o întrebare cu răspuns multiplu, și evident funcție de eșichierul politic în care se află sau funcție de interesele pe care le reprezintă o să răspundă altfel.
Deocamdată lumea e în vacanță. Primul ministru deja ne dă senzația de vacanță perpetuă, guvernul în ansamblu e și el în vacanță.
Așteptăm cu interes ce va fi după vacanță și dacă guvernul își va menține intenția inițială de creștere salarială majoră în zona bugetară. Până una alta au avut grijă să crească salariile la nivelul de vârf, iar baza, cum se întâmplă de obicei, mai are de așteptat.
În plus, deficitul balanței comerciale continuă să se adâncească. Aş zice mai degrabă că astea sunt semne de boală, nu oboseală.
Which came first, the problem or the sooituln? Luckily it doesn’t matter.
cred ca avem un mix. Daca ne uitam la balanta comerciala aia inseamna boala, corect. O incetinire a cresteri este discutabila, intr-o prima faza e oboseala, daca devine cronica se transforma in boala 😉