Business

Economia cu stângu-n dreptu’

Stelian Muscalu

O să-mi păstrez obiceiul căpătat de câteva săptămâni încoace să vă povestesc ce am făcut în week-end. Am tras o fugă până pe litoral. Mi-a plăcut ce am văzut și pe drum dar și acolo. Pentru că involuntar cam tot ceea ce văd transform în cifre, grafice și trend economic.

Pe drum mi-au atrans atenția două lucruri. Ogoarele patriei care arată foarte bine. Rapița este senzațională, dar asta probabil ați văzut deja în pozele care au umplut de facebook-ul. Grâul arată și el foarte bine. Nu am mai văzut parcele în pârloagă. Semn că terenurile s-au cam vândut și acum trebuie să producă bani.

Un an lucru care mi-a atras atenția a fost mulțimea de tiruri pe care le-am depășit atât la dus cât și la întors. În drum spre Constanța am văzut 3 camioane pline cu Daciile producătorului de la Mioveni. Se duceau în port. E clar că lucrurile sunt în mișcare. Și asta se vede acolo unde economia se naște… la firul ierbii, pe autostrăzi, alea puține pe care le avem sau la poarta fabricilor.

Ajuns la Mare și acolo imaginea unei economii care-și activează toate pistoanele a fost una prezentă. Restaurantul în care am mâncat, unul uriaș cu câteva sute de locuri, era plin ochi. Nu am mai văzut de multă vreme oameni care să stea să aștepte după o masă.

Concluzia, ca să nu mai pierdem timpul, e că am putea să fim pe drumul cel bun. Dar cum suntem renumiți pentru loviturile excelente de stâng în drept, Parlamentul României pare că se pregătește să facă exact acest lucru.

În aceste zile se discută două chestiuni extrem de importante. Una este o restanță de vreo 2 ani de zile. Este vorba despre un proiect care vizează modificarea legislației în domeniul achizițiilor publice făcute cu fonduri europene. Astăzi era termenul limită până la care Parlamentul României trebuie să elaboreze această lege. De fapt formularea este un complexă. Parlamentarii noștri nu aveau altceva de făcut decât să alinieze legislația noastră la cea comunitară. Ce înseamnă această întârziere? Nicio autoritate contractantă indiferent că vorbim despre primării, connsilii județene, ministere sau, atenție, Compania Națională de Drumuri, niciuna din aceste autorități nu mai poate acorda contracte cu finanțare europeană. Altfel spus, după ce că eram codași la acest capitol, am închis definitiv posibilitatea să dăm un refresh acestui capitol legat de fondurile europene care ar fi putut să aducă suficienți bani cât să ne ajute să recuperăm din decalajul uriaș față de țările din vest.

Bun dar cum de am ajuns noi în această situație? Parlamentarii au fost extrem de ocupați cu legile care prevedeau pensii speciale pentru ei și aleșii locali. Apoi și-au bătut capul cu tot ce ține de legile de organizare a alegerilor, că de … acolo este viitorul lor și al colegilor din partidele pe care le reprezintă.

Mai nou, în condițiile în care suntem total deconectați de la tot ce înseamnă strategie de dezvoltare pe termen lung, aceiași parlamentari aduc în discuție o lege absolut aberantă.

Reprezentanții legislativului își dorescc ca toți proprietarii de mijloace de transport sau de utilaje care funcționează cu combustibili fosili scoată mai mulți bani din buzunar la plata benzinei sau motorinei prin introducerea unei taxe de poluare de 5 bani pe litrul de carburant. Cumpărătorii de autovehicule vor beneficia în schimb de anularea timbrului de mediu.

Explicația lor aș fi tentat să spun că e simplă dar mai degrabă trebuie să apreciez că e simplistă.

Ei spun că parcul auto nu s-a înnoit în ritumul așteptat în urma introducerii taxei de mediu. Ca o informație adițională am să vă spun că la fiecare mașină nouă înmatriculată în circulație intră aproape 4 mașini second hand.

Eu spun că odată cu eliminarea taxei de mediu România o să devină groapa de gunoi a pieței auto europene. Ca să înțelegem ce înseamnă asta este suficient să ne uităm la imaginile de prin China unde locuitorii marilor orașe nu mai pot respira din cauza poluării.

O altă mare problemă este legată de gradul de poluare vs taxare. Mașina nouă euro 6 va plăti la pompă aceiași sumă pe care o va plăti și o mașină non euro. Ceea ce este absolut aberant.

Și nu în cele din urmă, încărcarea prețului carburanților cu încă o taxă va mai tăia din competitivitatea economiei românești. Apoi ne vom uita și vom compara litru de benzină de la noi cu prețul litrului de benzină dintr-o țară din vest. Și ne va da cu virgulă. Fără să luăm în calcul că la noi se produc adevărate aberații care se nasc exact din incapacitatea statului de a-și colecta impozitele și taxele pe care le bagă în prețurile diferitelor produse lăsând mediul privat să facă treaba funcționarilor statului care de altfel sunt cei mai vocali atunci când vine vorba despre creșterile salariale.

 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.