Dolarul, leul şi perspectivele de creştere

Stelian Muscalu
Cursul valutar de la noi este înţepenit de o perioadă bună de timp, ceea ce până la umră nici nu este un lucru rău fiindcă oferă o oarecare predictibilitate mai ales plătitorilor de rate.
Spunem pe aici că există două pârghii care ar mai putea muta leul din loc, de fapt care l-ar putea devaloriza. Şi mă gândeam la pericolul China, care chiar dacă a fost stins de pompierii guvernamentali, focul care poate mistuii pieţele încă mocneşte în prea bolnava economie comunistă. Iar de cealaltă partea o mutare în piaţă putea să fie adusă de decizia FED ului de a majora dobânzile.
Foarte pe scurt dobânzile au fost scăzute la minime istorice pentru a ajuta economia să-şi revină, acum odată însănătoşită se fac pariuri pe creşterea dobânzilor. Ei lucrurile sunt ceva mai nuanţate dacă este să ne uitam la piaţa muncii din Statele Unite, acel indicator care în România este pur şi simplu ignorat, dar în jurul căruia, peste ocean se învârt poate cele mai importante decizii economice. Iar acest indicator arată cumva o frânare a avântului pe care-l luase economia americană.
În cifre concrete, economia SUA a creat în plus 142.000 de locuri de muncă în luna septembrie, cu 60.000 de slujbe sub așteptările pieței. De asemenea, autoritățile au revizuit în scădere cu 37.000 de locuri de muncă datele din august. Spre comparație, în lunile mai-iulie, economia americană a creat peste 200.000 de locuri de muncă pe lună.
Asta ne arată că este foarte posibil ca FED-ul să bată pasul pe loc şi să mai lase dobânda acolo unde este până pe la sfârşitul anului.Vă reamintesc că Fed a decis luna trecută să păstreze neschimbat nivelul dobânzii de referință, la 0-0,25%, ca urmare a inflației scăzute și a îngrijorărilor economice la nivel global.
Dacă revenim pe continent şi ne uităm la cum merg lucrurile pe aici, înlaţie la graniţa cu deflaţia, tiparniţa BCE ului care duduie aruncând cu miliarde în piaţă este clar că nu putem avea în aceste condiţii decât un euro slab în următoarele 6 luni.

În traducere liberă este foarte posibil ca în aceste condiţii să vedem în continuare, pe termen scurt, un curs stabil în jurul valorii de 4,42 lei, evident exceptând evenimentele neaşteptate.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.