Uncategorized

Din culisele DNA. Un reportaj de Anca Grădinaru

Stelian Muscalu

Direcţia Naţională Anticorupţie, şi de fapt procurorii care o populează, s-au transformat, într-o perioadă relativ scurtă, într-un soi de eri ai societăţii noastre. DNA-ul este acum un fel de Superman pentru oameni mari.

Imi amintesc că în perioada guvernului Năstase eram acreditat la Guvernul României dar şi la partid. O perioadă „intereseantă” pentru presa din România. La conferinţele lui Năstase nu zbura nici musca. Îmi mai amintesc că de câte ori plecam în deplasări cu el oamenii din teritoriu pur si simplu îngheţau. Avea o putere fantastaică. Uneori aveam impresia că-şi hipnotiza subalternii de partid, era singura explicaţie pe care puteam să mi-o dau în momentul în care-i vedeam cât erau de umili. Dacă povestea asta rămânea la nivel de partid nu era nicio problemă, însă putearea lui se întindea adesea ca o caracatiţă peste toată societatea românească. Dacă cineva mi-ar fi spus atunci că Adrian Năstase o să fie judecat şi încarcerat aş fi luat totul ca o glumă la fel de bună ca un bolovan scăpat pe scările guvernului.
Dar iată că lucrurile s-au schimbat în ţara asta. Sun multe voci care spun că fără susţinerea americanilor, sistemul de justiţie nu ar fi rezistat. Posibil ca ei, americani, să ne fi trimis direct de la Hollywood o mulţime de personaje din astea gen Superman, Spiderman, Batman. Cu ei a vorbit colega mea Anca Grădinaru de la Europa Fm şi mi-a şoptit şi mie câte ceva. 
 Pentru duminică, la Lumea Europa FM, care începe la ora 11, am pregătit un reportaj la care lucrez de mai bine de o lună. Este o frântură (de peste 45 de minute) din interiorul Direcției Naționale Anticorupție. Am vrut să vad cum decurge confruntarea psihologică cu marii mahări audiați, cum reacționează aceștia când li se pun cătușele în interiorul clădirii, ce află din interceptarea și filarea lor în afară de ce apare în stenograme dar și multe altele.
Îi veți auzi pe unii dintre cei mai experimentați magistrați (inclusiv pe seful Serviciului Tehnic) dar și pe unul dintre cei mai tineri procurori din DNA vorbind despre mafia gulerelor albe dar și despre evoluția luptei anticorupție în România. „ – Anca Grădinaru
Nu cred cămai are rost să fac vreun comentariu. Eu unul abia aştept reportajul ăsta.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.