Fac parte din categoria „niciun an fără Grecia”. Însă anul asta, hm… Anul ăsta nu părea deloc cea mai bună destinaţie pentru singura și cea mai importantă vacanţă a mea dintr-un an. Şi totuşi, în vacarmul de ştiri, transmisii în direct, proteste, analize economice, păreri avizate sau bârfe de facebook am decis, fix în ziua referendumului, să merg să văd cu ochii mei dacă e adevărat că Grecia se duce „pe apa sâmbetei” sau cum s-o zice la ei.
Avantajul este că pleci când vrei, te intorci când vrei sau când se termină banii, opreşti pe drum unde vrei sau nu, nu ai limită la bagaje, preţul este mult mai mic decât cu avionul si confortul e maxim dacă ai maşina potrivită pentru asta.
Dezavantajul, singurul după părerea mea, este timpul. Pierzi o zi din vacanţă pe drum. Şi oboseala, da, şi asta e un dezavantaj. A, şi traversând Bulgaria, mai e si stresul din cauza poliţiştilor lor care în continuare sunt foarte neprietenoşi. Aşa că vestea conform căreia, pe podul de la Giurgiu se circulă pe un singur sens şi sunt cozi foarte mari, din cauza unor lucrări, a venit ca bonus.
Plecasem după mai multe avertismente ale unor prieteni bine intenţionaţi, de altfel. Că există riscul să nu găsim motorină, că o să fie mai scump totul, că ar fi bine să avem bani schimbaţi pentru ca grecii nu mai au mărunt, ca să dea rest.
Nimic adevărat – motorină este, şi e chiar mai ieftină decât anul trecut, rest am primit de fiecare dată, până la ultimul cent. Şi bon fiscal.
În Salonic, am avut prima dată sentimentul că tot ce aflasem despre Grecia în ultimele săptămâni era greşit. Sau, diferit, să zicem.
Oraşul fremăta de turişti. Tavernele erau neîncăpătoare. Chelnerii făceau acrobaţii cu tăvi imense pe deasupra capului. În timp ce pe străzi răsuna muzica.
Opreşte un autocar cu nişte enoriaşi. Cu preotul în frunte, se aşează şi ei la mese, cele puţine, câte mai erau libere. Erau greci. După mersul legănat şi părul cărunt, sigur, pensionari. Probabil se duc în pelerinaj la mănăstiri să dea acatiste pentru redresarea economică a ţării.
A doua zi, duminică, drumul spre Lefkada e mai aglomerat ca niciodată. O fi pentru că e week end, îmi spun. Trecerea în Kefallonia e, din nou, cu ferryboat-ul. Cel puţin 50 de maşini sunt la coadă. Şi două autocare. Din nou nişte enoriaşi, dar nu aceeaşi din Salonic. E clar, e sezonul pelerinajelor. Pe puntea modernă, cu două etaje, se vorbeşte în mai toate limbile. Greci, englezi, italieni, nemţi şi câţiva români.
Drumul durează o oră şi vreo 10 minute şi costă 56 de euro, o maşină cu 2 persoane. (maşina noastră depăşeşte 4 metri în lungime, şi preţul este un pic mai mare).
Ajungem în portul Fiskardo. Un poliţist local dirijează traficul. În 15 minute, ferryboatul e gol şi din nou plin, pregătit să facă drumul întors. La căsuţa închiriată în Vlahata ne aşteaptă Dionisos. Nu vorbeşte aproape deloc engleza. Turuie în limba lui, gesticulează, râde, îţi smulge valiza, ia în viteză şi vreo două sacoşe de pe bancheta din spate, te ia de mână să îţi arate casa, tu îi spui că nu înţelegi mai nimic, el râde, continuă să vorbească, iar râde, te îmbrăţişează, îţi dă cheia şi bănuiesc că spune:
„gata, asta e casa ta de acum încolo Efharisto. Poli oreo, poli oreo… (Mulţumim. E foarte frumos, e foarte frumos) Se cheamă că am avut deja o conversaţie în greacă.
Daxi, zice el. Gata, vă las acum.
Stai un pic, zic gesticulând exagerat fiecare cuvânt în engleză. „Cum e cu criza, cum v-a afectat aici?
Cu ce?, zice el.
N-a înţeles întrebarea, zic. Şi repet. Un singur cuvânt, cel esenţial – criza. Ridică iar din umeri şi râde cu toată faţa.
Oxi. No problem. Ok, Ok. Kalinihta.”
Am înţeles în toate zilele ce au urmat că omul avea dreptate. Că acea criză, de la televizor, nu e pe stradă, nu e pe plajă, nu e în taverne şi nici pe vasele de croaziere. Insula e mai plină de turişti decât anul trecut, spun proprietarii de hoteluri. Singurii care şi-au anulat vacanţele au fost grecii, din cauza sumei fixe pe care aveau voie să o scoată din bancomat în fiecare zi.
După două săptămâni, care nu ştiu când au trecut, a venit partea cea mai grea – drumul de întoarcere acasă. Ferryboat-ul din Fiskardo e din nou arhiplin.
Acum, parcă şi mai multi români. Pe malul celălalt, în Lefkada, alte zeci de maşini aşteaptă să urce pe vas. Când am ajuns la Svishtov, în Bulgaria, eram singura maşină din vamă. Am aşteptat o vreme în dreptul barierei. Un vameş bulgar se plimba osentativ, ca şi cum nu eram acolo. Îl întrebăm dacă pe aici se poate trece pentru ferryboat. Oricum, nu era niciun indicator, deci era justificată întrebarea.
„Aici, zice. Aşteaptă. Mai e o oră”
„Căldură mare, dom’le. Mai stăm puţin, poate mai vine cineva.”