Business

Despre fariseismul reformiştilor români (un articol scris de consilierul premierului Cioloş)

Cătălin Drulă

Auzisem că prin administrația românească sportul denunțurilor și plîngerilor împotriva colegilor este în floare. Se reglează astfel meciuri interne, grupuri de interese, găști. Bineînțeles, efectul asupra oamenilor onești este de demoralizare și eventual de îndepărtare. Efectul asupra economiei este devastator – nu semnează nimeni nimic, toți sunt suspicioși, psihoza în instituții e în floare.

Se pare că mi-a venit și mie rîndul la denunț. Vina mea: am scris aici pe Facebook despre stadiul licitației pentru pasajul de la Domnești, o lucrare de artă așteptată de ani de zile într-o zonă sufocată de trafic. Chipurile am dezvăluit informații confidențiale despre procedura în curs, mai precis am informat publicul că a fost semnat raportul procedurii. Am fost reclamat la Președinție, la Primul Ministrul, la DNA, la Agenția de Achiziții, la gazete. Mai mult, într-o versiune intermediară circulată pe Facebook a “rechizitoriului” eram acuzat pe deasupra și de presiuni asupra comisiei de evaluare a licitației, adică de urgentarea procedurilor. “Acuzația” a fost scoasă din plîngerea finală.

Cu alte cuvinte, sunt vinovat de a cere eficiență autorităților și de transparență. Recunosc spășit, așa este. Îmi pasă de fiecare zi pierdută pentru proiectele României. Mă doare sufletul cînd amînăm cu lunile și ani finalizarea autostrăzilor din cauza unor hîrtii. Mă gîndesc la cei care mor pe DN-uri zilnic în lipsa unor drumuri moderne. Mi se pune un nod în gît cînd aud de încă și încă o amînare și îmi dau seama că trece vremea bună și nu se lucrează. Și da, am cerut la telefon de atîtea ori “n-ați putea vă rog să fie gata pînă miercuri, că e un proiect important, două săptămîni e mult, chiar contează!”. Sunt vinovat de toate astea și pe deasupra mai cred și în transparență. Cred că oamenii au dreptul să nu fie mințiți și să știe ce se întîmplă cu proiectele. Să fie informați.

Îmi asum toate aceste culpe și persist în activitatea mea “infracțională”. Vă informez, dragi cetățeni, că astăzi ar trebui să se facă comunicarea cîștigătorului de la pasajul Domnești. De astăzi ar trebui să curgă cele 10 zile, după care, dacă nu mai contestă nimeni procedura, rămîne definitiv cîștigătorul licitației. Am spus „ar trebui” pentru că după denunțul de mai sus, lumea din CNADNR s-a speriat și nu (prea) mai vrea să semneze comunicarea. Ăsta este efectul mediului toxic din instituțiile noastre cu ani și ani de corupție și clientelism.

În final, am niște vești proaste pentru cei care au făcut denunțul: nu mă las!

ps Într-o ironie amară, grupul care a făcut plîngerea se numește “de reformă și restructurare CNADNR”. Aviz celor care nu cunosc meciurile și găștile din CNADNR și s-ar putea lăsa înșelați de o titulatură și de un fariseism bine mascat.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.