Tehnologie

Nu mai vinde telefoane, cu toate astea Nokia încasează miliarde de euro din această industrie

Florin Popovici

După vînzarea diviziei de servicii si dispozitive mobile către compania Microsoft pentru o sumă record, finlandezii de la Nokia au rămas cu brevetele de invenție și cu divizia de echipamente retea comunicații, care acum s-a extins și mai mult, odată cu achiziția companiei Alcatel-Lucent. Ținta fiind dezvoltarea tehnologiei 5G, adică viitorul în telecomunicații (se estimează ca această tehnologie va fi adoptată de majoritatea operatorilor telecom de pe glob pînă în 2020).

Revenind la subietul nostru de astăzi, ce a mai rămas din compania finlandeză se numește acum Nokia Technologies, iar această companie caștigă bani frumoși numai din licențele acordate producătorilor de smartphone-uri. Conform unui raport realizat pe 2015, finlandezii au încasat 1,1 miliarde de euro din aceste licențe. Samsung Electronics este unul dintre ei. Compania sud coreeana, de exemplu, plătește anual către Nokia Technologies sume semnificative pentru a putea comercializa telefoane, și asta datorită portofoliului impresionant de brevete de invenție deținute de Nokia, și fără de care Samsung nu ar avea dreptul să comercializeze telefoane cu tehnologia dezvoltată de finlandezi.

Conform ultimului acord dintre cele două părți, Samsung va plăti puțin peste 1,3 miliarde de euro finlandezilor de la Nokia Technologies pînă în 2018.

Un alt producător care urmează să primească dreptul de a integra tehnologia Nokia în telefoanele sale este LG Electronics, dar și cei de la Apple, ceea ce înseamnă că profitul pe care Nokia Technologies îl va încasa în următorii ani numai din portofoliul de patente deținute, s-ar putea tripla.

Spre exemplu, în 2014, finlandezii făceau un profit de 578 de milioane de euro, în timp ce în 2015 această suma aproape că s-a dublat, ajungând la 1,1 miliarde de euro.

Să nu uităm că, spre finalul acestui an, va expira clauza care le interzice finlandezilor sa producă telefoane mobile, moment în care ne așteptăm ca brandul Nokia să revină pe această piață, unde ar putea avea un cuvânt important de spus, mai ales ca, in sfârșit, vor adopta sistemul de operare Android, despre care se vorbea în trecut că putea fi salvarea companiei, dacă la acea vreme s-ar fi luat o astfel de decizie.

Viitorul pe termen scurt si mediu, pare a fi asigurat si profitabil pentru Nokia Technologies.

Credeți că acest brand va reveni în forță în urmatorii 2-3 ani de zile?

Pe Florian îl găsiţi şi aici – gadget-talk.ro

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.