Business

Desculț(ă) – așa arată România lui Liviu Dragnea

Radu Rosulescu

Nu știu dacă ai citit romanul Desculț de Zaharia Stancu. Eu l-am citit. Pe vremea comuniștilor era lectură obligatorie la școală. Dar mare lucru nu îmi mai amintesc. Țin minte că este un roman autobiografic, iar autorul descrie viața grea dintr-un sat din Teleorman. Altceva nu mai rețin. Dar nu știu de ce, am reținut prima propoziție cu care începe povestea – ”Să nu uiți Darie”.

De multe ori am spus, România este o țară specială. Nu dominăm lumea ca americanii, nu suntem așa de ordonați ca elvețienii, nu suntem așa de sofisticați ca britanicii, nu suntem la fel de punctuali ca japonezii, nu avem o istorie și o cultură atât de bogată ca italienii sau francezii, dar în mod sigur România e o țară interesantă. Eterna și fascinanta România, nu? În țara noastră nu ai cum să te plictisești pentru că la noi mereu se întâmplă câte ceva nemaiîntâlnit și nemaiauzit.

În nicio țară din lume nu s-a mai întâmplat ca partidele aflate la putere să-și dărâme prin moțiune de cenzură propriul guvern. La noi tocmai se întâmplă. Și așa brusc… acum o săptămână aveam cel mai bun guvern din lume, acum e atât de slab încât trebuie să demisioneze de îndată.

Totul pare ca o reglare de conturi între mafioți. Ar fi amuzant dacă nu s-ar întâmpla tot acest circ pe cheltuiala noastră. O tabără a luat ostatică o instituție a statului român – Parlamentul, iar cealaltă tabără a luat ostatică altă instituție – Guvernul. Și acum se joacă de-a democrația.

Din păcate, mie nu mi se pare că există ”băieți buni” și ”băieți răi” în jocul acesta. Este doar un joc murdar, o spălare de rufe în public, cu consecințe negative asupra imaginii României.

Mie personal nu mi se pare normal ca un singur om, chiar și președintele PSD, principalul partid din parlament, să dicteze după cum are el chef. Să fim serioși, așa zisa evaluare a guvernului nu poate fi un document serios ci a fost doar un pretext pentru a îndeplini pofta unui singur om.

De asemenea nu mi se pare normal ca un singur om, chiar dacă a fost investit în funcția de prim-ministru, să se agațe de scaun și să persiste în a conduce un guvern care nu mai are miniștri.

Normal sau anormal se pare că ambele tabere au acoperire legală. Asta nu ne arată decât faptul că legile din România sunt extrem de prost făcute, grație aceluiași parlament care de 26 de ani este populat cu tot felul de oportuniști și neaveniți, tot felul de habarniști și de prost crescuți.

Și mai anormal mi se pare felul în care cele 2 tabere aflate în dispută încearcă să-și apropie victoria. Nu faptul că încearcă să-și racoleze susținători este problema ci felul în care o fac – prin șantaj și prin oferirea de foloase necuvenite – diferite demnități publice, diferite posturi călduțe și bine plătite în instituții de stat pentru rudele parlamentarilor, diferite contracte din bani publici. Dacă nici asta nu e încălcare flagrantă a legii eu nu mai știu ce să mai zic.

Ieri absurdul a atins cele mai înalte cote. Liviu Dragnea, disperat după voturi, a promis UDMR-ului niște concesii greu de înghițit chiar și de către parlamentarii obedienți din tabăra sa. S-ar putea ca asta să fie greșeala fatală. Nici nu și-a asigurat voturile UDMR, dar în schimb și-a ostilizat proprii susținători.

Care va fi rezultatul moțiunii de cenzură nu cred că e foarte relevant. Din fericire avem un politician responsabil – președintele Klaus Iohannis. Dacă moțiunea trece și guvernul este demis președintele va desemna un alt candidat de prim-ministru, dacă moțiunea nu trece și premierul Grindeanu își va forma alt guvern va trebui să treacă tot pe la Cotroceni (în cazul acesta nu știu totuși dacă președintele poate avea o influență directă, dar în mod sigur va avea o influență indirectă).

Indiferent de rezultat, important ar fi ca situația de criză să se rezolve cât mai curând și lucrurile să intre în normalitate. Avem multă treabă de făcut, România are în perioada asta niște oportunități cu care nu știu dacă se va mai întâlni prea curând și ar fi păcat să le ratăm din cauza unor politicieni iresponsabili.

Mă întorc la Zaharia Stancu…

Din păcate Teleorman a rămas o regiune la fel de săracă. Cel care a condus ani buni de zile Teleorman, domnul Liviu Dragnea, vrea să ne lase pe toți desculți. E un personaj diabolic sau doar atât îl duce capul? Habar nu am, dar eu unul nu vreau să mă las descălțat de către acest individ.

Să nu uiți Darie

  • Când politicienii vor mai promite numai lapte și miere în campania electorală deși toți analiștii economici spun că acest lucru nu este posibil să nu mai crezi și să nu mai votezi ca orbul. Pentru că uite unde se ajunge.
  • Când politicienii vor folosi în campania electorală steagul naționalismului să nu-i mai crezi. PSD vorbea numai despre români și numai pentru români, pentru ei Iohannis nu era bun pentru că îl cheamă Klaus și Cioloș nu era bun pentru că îl cheamă Julien (mă rog, pe om îl mai cheamă și Dacian, dar asta nu a mai contat). Și uite că acum erau în stare să dea tot românismul pe 30 de voturi pe care le-ar fi obținut de la UDMR.
  • Când politicienii vor vorbi despre programe de guvernare să fii foarte atent. S-a creat un precedent, nu? De acum înainte vom putea cere oricărui guvern să plece dacă nu-și respectă programul de guvernare, nu? Când vor mai fi campanii electorale să fii mai atent la discuțiile legate de programele de guvernare și să ignori temele de can-can.
  • Să nu mai alegi politicieni corupți. Indiferent dacă se prezintă drept mari gospodari și salvatori ai neamului să nu-i mai crezi. Corupții nu vor face nimic niciodată în interesul cetățenilor (și al tău implicit) ci își vor vedea numai de jocurile lor murdare, vor trăda întotdeauna interesul național (cel adevărat nu cel fluturat de către mizerabilul Oprea) în favoarea propriului lor interes.

 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.