Business

Demisia!

Stelian Muscalu

În statele civilizate există următoarea cutumă – dacă un politician și-a pierdut credibilitatea, a făcut ceva prin care s-a făcut de râs, există suspiciuni asupra sa că ar fi comis o infracțiune atunci respectivul politician își dă demisia.

De ce fac asta? Pentru că o funcție politică se cheamă că este o funcție de înaltă demnitate publică. Iar când demnitatea este știrbită politicianul respectiv nu mai are ce căuta în acea funcție. Trebuie să se retragă de îndată.

În România toți politicienii țin cu dinții de scaun. Cred că se pot număra pe degete politicienii care au găsit de cuvință să demisioneze după ce au greșit. 
Un adevărat blestem pentru țara asta. Avem o clasă politică incompetentă, coruptă și lipsită de onoare. Cât de corupți sunt politicienii noștri ne-o arată șirul nesfârșit de dosare DNA. Cât de incompetenți sunt politicienii noștri ne arată nenumăratele exemple de risipire a banului public. Câtă onoare au politicienii noștri ne-o arată numărul de demisii. 
De ce se țin politicienii cu dinții de scaun? Chiar cu riscul de a deveni penibili? Dacă îi întrebi pe ei spun că din patriotism. Daaa, ei sunt niște martiri. S-au născut și au trăit cu un singur gând în minte – să-și slujească țărișoara. Ție îți vine să crezi așa ceva? Ți se pare că politicienii se sacrifică pentru tine și pentru țară? 
Să ne înțelegem. Orice om trebuie să beneficieze de prezumția de nevinovăție. E valabil și pentru politicieni. Nu putem spune că cineva a comis o infracțiune decât după ce se pronunță judecătorii și ajung ei la concluzia că e vinovat. Dar nici nevinovat nu mai e. Este suspect. Și e suspect nu pentru că a spus așa un jurnalist sau un adversar politic ci pentru că a spus un procuror, a spus un judecător (persoane care au competența asta). Cu alte cuvinte și-a pierdut credibilitatea. Și dacă un lider nu mai are credibilitate, pentru că politicienii sunt în esență niște lideri, sunt cei chemați să ne conducă către un viitor mai bun, atunci cum mai poate fi urmat de către oameni? 
Dacă un lider și-a pierdut credibilitatea trebuie să-și dea demisia imediat. 
Da, toți politicienii noștri susțin că ei de fapt sunt niște îngerași, că toți sunt nevinovați că totul e o ”făcătură politică”. Ce limbaj de neam prost! Mi se pare că Adrian Năstase a consacrat această expresie. Corect ar fi să se spună ”înscenare politică”. Dar să trecem peste amănuntul acesta. Să presupunem că toți politicienii sunt victime ale unor înscenări. Ei săracii sunt total nevinovați. Aș putea să mă întreb cine e agresorul, cine este cel care înscenează și de ce o face. Pentru că de-a lungul timpului au fost acuzați politicieni aparținând tuturor partidelor politice. Cine cui înscenează? Să fim serioși. 
Hai să presupunem că sunt nevinovați. Hai să zicem că au fost acuzați pe nedrept. În definitiv și procurorii DNA sunt oameni. Și ei pot greși. Sau nu pot să probeze fără dubii acuzațiile. Atunci ce se întâmplă cu politicianul respectiv? Dacă el și-ar fi dat demisia și s-ar fi dovedit că e nevinovat nu înseamnă că ar fi suferit o nedreptate? Ba da. Nu i s-ar fi distrus cariera politică pe nedrept? Ba da.
Dar știi ce? Există și pentru asta justiție. Dacă politicianul respectiv a suferit daune pentru că a fost nevoit să demisioneze, deși el era total nevinovat, poate cere în instanță daune morale de la cei care l-au acuzat pe nedrept. 
Știi, probabil că și noi, cetățenii, avem o mare parte din vină. Spuneam mai sus că un lider nu mai poate fi lider dacă își pierde credibilitatea. Ei bine, la noi nu e așa. Din păcate cetățenii sunt în stare să-i voteze din nou chiar și pe politicienii care au fost dovediți ca fiind corupți. Da, au fost votați oameni care erau deja în închisoare. Prostie mare, manipulare mare. Poate ar trebui să ne trezim și noi, ce zici? 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.