Business

Decizie surprinzătoare de la BNR. Credite mai ieftine şi rate mai mici în lei (update)

Stelian Muscalu

update: Banca Naţională a României (BNR) a redus prognoza pentru rata anuală a inflaţiei în acest an, de la 2,1% la 0%, impactul fiind dat de scăderea cotei TVA la 9% pentru alimente băuturi nealcoolice şi alimentaţie publică, rata urmând să ajungă la peste 1,5% în ultimul trimestru al anului viitor.

Decizie surprinzătoare a BNR astăzi. Boardul băncii a decis reducerea dobânzii de politică monetară de la 2% la 1,75%. Majoritatea economişilor mizau doar pe o reducere a RMO-urilor însă iată că Mugur Isărescu le-a dat predicţiile peste cap.

Acum întrebarea care se naşte în mod firesc este – de ce a luat Banca Centrală această decizie. Şi dacă întrebarea e simplă răspunsul e ceva mai complex.

 În primul rând trebuie să ţinem cont de faptul că dobânda de politică monetară este corelată în mod direct cu inflaţia care conform INS inmartie a fost 0,7%, iar prognoza de inflaţie a BNR pentru finalul acestui an este 2,1%.
Decizia de azi îmi arată că această prognoză s-a schimbat, şi cel mai probabil joi, atunci când gubvernatorul ne va prezenta raportul asupra inlaţiei o să vedem acest lucru.

O altă explicaţie este evident legată de eforturile de relansare economică, decizia BNR fiind un semnal foarte important pentru pieţe acolo unde se stabileşte valoarea ROBOR cea care ne dă costul creditului.
În prezent ROBOR-ul la 3 luni, cel mai folosit la acordarea creditulor, este la 1,44 însă anul trecut înainte să înceapă scăderea aceasta accelerată a BNR-ului el era la pste 3%.
Prin urmare semnalul este de ieftinire a creditelor iar toti cei care deja au un credit în lei cu siguranţa vor avea rate ajustate în minus.

În fine a treia explicaţie este legată de politica BCE-ului de ieftinire a banilor. Pentru maximizarea acestei politici, acţiunile băncilor centrale trebuie să fie concertate, iar prin decizia de azi Mugur Isărescu nu a făcut altceva decât să ieftinească şi el banii aici în România.

Atenţie, creditele se ieftinesc, însă noi suntem într-o perioadă de tranziţie, uitaţi-vă bine la valorile de azi căci ele nu vor sta aici la infinit.

Tot astăzi BNR-ul a decis şi reducerea ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cu 2 puncte, de la 10% la 8%. Ceea ce înseamnă că băncile au un disponibil ceva mai mare pentru împrumutarea popolaţiei dar şi a firmelor în lei.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.