Business

Debirocratizarea văzută de la Palatul Victoria

Cătălin Drulă

În paralel cu deja faimoasa tăiere a hîrtiilor din administrație, încercăm să debirocratizăm și să deblocăm proiectele de infrastructură. Tăiem hîrtiile pentru autostrăzi, cum s-ar zice.

Avem bani (europeni sau de la buget), avem contracte semnate, dar de multe ori nu avem lucrări în teren din motive strict birocratice.

Este cazul faimoasei scoateri din circuitul agricol a terenurilor care deja au fost expropriate pentru autostradă de statul român. Proces care ține pînă la 6-8 luni și fără de care nu se poate obține autorizația de construire. Sau de loturi de autostradă pe care nu se pot începe deloc lucrările pentru că undeva la km 5 trece o linie de înaltă tensiune pentru care nu există ultima ștampilă de relocare.

Am lucrat lunile acestea la o identificare a acestor blocaje: circuitul agricol, autorizații de construire, regimul contabil al avansurilor, relocări de utilități, plata disputelor contractuale, regimul modificărilor minore contractuale și altele. Avem proiecte care ar putea să meargă în plin anul acesta și care sunt blocate de una sau mai multe din cauzele acestea. Spre exemplu, autostrăzile Lugoj-Deva, Sebeș-Turda, Transilvania loturile Suplacu de Barcău-Borș, Cîmpia Turzii-Tg. Mureș, finalizarea București-Ploiești, precum și altele.

Toate aceste proiecte sunt pe coridoarele de transport transeuropene, TEN-T Core și Comprehensive, și sunt prioritare pentru că conectează regiunile României între ele și România de Europa. Așa că ne-am propus să simplificăm și să accelerăm procesul birocratic avînd în vedere importanța acestor proiecte.

Concret, aceste simplificări și clarificări juridice sunt cuprinse într-o propunere de Ordonanță de Urgență „pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură de transport transeuropeană” (http://mt.gov.ro/…/acte-normative-in-aviza…/1106-oug03032016).

În paralel, săptămîna viitoare va fi publicată și o Instrucțiune a Autorității Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) care să clarifice regimul din punct de vedere al achizițiilor publice a micilor modificări contractuale (numite nesubstanțiale). În prezent, în lipsa unui cadru clar, aceste ajustări nu se fac și situații neprevăzute, precum un ecoduct pentru animale impus de studiile de mediu după semnarea contractului sau o descărcare pentru autostradă devenită necesară pentru siguranță înaintea unor tunele, nu se pot rezolva cu rapiditate și eficiență.

Sperăm ca munca noastră din ultimele luni în debirocratizarea și deblocarea proiectelor de autostradă să se vadă în teren cît de curînd. Bineînțeles, în paralel cu reforma instituțiilor din domeniu, CNADNR și Ministerul Transporturilor, care este absolut necesară!

Cătălin Drulă este consilierul primului ministru Dacian Cioloş

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.