Vă mărturisesc faptul că am avut şi eu ceva îndoieli. M-am tot gândit că guvernul de tehnocraţi nu face mare lucru. Dar m-am înşelat. După discuţia legată de regionalizare, extrem de importantă pentru viitorul economic şi administrativ al României, Guvernul a lansat şi o campanie de debirocratizare a administraţiei publice.
Aşteptam această campanie de vreo 25 de ani. Guvernul a lansat, ieri, platforma online maisimplu.gov.ro. Unde oamenii pot intra şi scrie despre birocraţia şi disfuncţionalităţile sistemului administrativ.
Premierul Cioloş a numit acţiunea asta Comisia de tăiat hârtii. Scrierile oamenilor despre aberaţiile sistemului vor ajuta Guvernul să identifice acele lucruri în funcționarea administrației care să ducă la o debirocratizare reală în relația cu cetățenii. Pentru că până acum s-a tot vorbit despre asfel de acţiuni dar nu s-a făcut nimic concret. Sau mai bine spus nu s-a văzut nimic concret că de văzut s-au văzut banii care s-au scurs, cam degeaba, în informatizarea administraţiei. Vreo 10 miliarde conform ziarului financiar, despre eficienţă nu are rost să mai vorbim.
Cum funcţionează platforma asta?
Contribuabilii îşi pot face un cont pe site unde să împărtășească din experiența lor în relația cu administrația dar şi despre nenumăratele documente pe care trebuie sa le târâie după ei de câte ori merg în birourile funcţionarilor de stat.
Ţara asta, supranumită şi ţara dosarului cu şină, este plină de cazuri absurde. Am trecut şi eu prin ele, şi soţia mea şi sunt convins că si voi aveţi astfel de experienţe.
Unul dintre lucrurile cel puţin ciudate ar fi legat de drumul mamelor care au născut și care trebuie să depună dosare cu zeci de hârtii în duplicat pentru obținerea unor drepturi legale.
Mai exact, mamele care tocmai au nascut trebuie sa depuna trei dosare, de multe ori cam cu acelaşi tipuri de documente: unul pentru indemnizatia de creştere a copilului, altul pentru alocaţia de stat şi un altul pentru stimulentul de reinserţie. Aceste trei dosare conţin cam acelaşi documente şi trebuie să se plimbe de multe ori pe la aceleaşi instituţii, cu trei hârtii in copii diferite.
Sau un şomer trebuie să plătească cam 30 lei pentru a obţine diferite documente necesare pentru indemnizaţia de şomaj. În condiţiile în care aceleaşi info pot fi obţinute de către administraţia care are nevoie să prelucreze dosarul respectiv şi direct, solicitând informaţiile respective, fără ca şomerul să plătească tot felul de taxe, pentru tot felul de documente. Fiindcă şomerul ăla nu merge de plăcere cu acele acte pe la birourile funcţionarilor publici şi nici pentru că l-ar da banii afară din casă.
Iar şirul poveştilor absurde continuă.
Ministerul de interne elaborează peste 2 milioane de caziere judiciare în fiecare an. De multe ori, aceeaşi persoană ia mai multe caziere judiciare, în acelaşi an, pentru diferite dosare şi de multe ori pentru dosare care vizează aceeaşi instituţie în Ministerul de Interne. Ai nevoie de un permis de conducere sau de un document de identitate, trebuie să iei cazier judiciar. Prin sistemele informatice ar trebui să fie puse la punct modalităţi prin care să nu mai trebuiască oamenii să ia cazierul de la un ghişeu ca să îl ducă la celălalt ghişeu, e de părere premierul Ciolos.
Sunt lucruri care pot fi facute in mod simplu valorificând diferitele platforme informatice administrative pe care s-au dat miliarde de euro şi care multe dintre ele nu sunt încă operaţionale. Dacă aceste sisteme informatice, administrative le-am interconecta, n-ar mai trebui să înfruntăm atâta birocraţie.