Zilele astea am observat că vârsta începe să-şi spună cuvântul. De câte ori mă ridic de pe scaun am un genunchi care scârţîie. Şi la propriu şi la figurat.
Îmi şi imaginam tot felul de vizite prin spitale şi eventual ceva operaţii. Şi nici măcar de asta nu-mi este cel mai teamă cât de perioadele alea lungi de recuperare. Pentru mine, care sunt un tip super activ, 2-3 luni de repaus înseamnă o veşnicie.
Ce face românul care are o durere, nici nu contează unde. Se duce pe net. Măcar după ce ajunge la doctor, chestiune absolut obligatorie, să aibă o idee despre ce-l aşteaptă.
Aşa am descoperit o chestie mişto – care între noi fie vorba sper să nu mă vizeze, sau nu încă. Am descoperit de exemplu că în acest moment nu sunt singurul care şchioapătă când se dă jos din pat. :-))
Spre deosebire de mine, care-mi revin în câteva minute, sunt oameni care chiar suferă grav. Conform datelor medicale, în acest moment în România, aproximativ 25.000 de oameni suferă de artroze la genunchi. Într-un limbaj mai puţin academic este vorba despre deteriorarea articulației/cartilajului).
Vestea bună este că totul se vindecă printr-o operaţie. Vestea proastă este că durata de recuperare, aşa cum spuneam mai devreme e lungă – aproximativ 3 luni.
Dar pentru că vorbim de maşini autonome, ştiinţa a făcut progrese uriaşe şi în domeniul medicinii. Principiul este atât de simplu. S-a stricat genunchiul? Nu-i nimic îl înlocuieşti.
Vorbim despre o operaţie de protezare a genunchiului. Practic, se înlocuiește o articulație distrusă cu o proteză.
Proteza Attune Knee System este făcută din trei componente: componentă femurală din cobalt crom, componentă tibială din cobalt crom şi insert de polietilenă croslinkată. Astea-s info de pe net. Dacă e să revenim la un limbaj uman, lucrurile stau cam aşa: operația durează aproximativ o oră, in 3 ore poti pleca acasa, iar în 6 săptămâni de la intervenție, pacientul poate merge din nou. O lună și jumătate durează recuperarea totală, faţă de 3 luni cât îţi ia repararea genunchiului printr-o metodă clasică.
„Facilitarea introducerii acestui nou și inovator dispozitiv în spitalele românești reprezintă pentru noi materializarea unui obiectiv important, anume acela de a contribui real la sporirea performanței în domeniul ortopediei și traumatologiei din România. De-a lungul celor 18 ani de activitate, prin parteneriatele pe care le-am dezvoltat alături de nume mari din domeniul osteosintezei, nume precum DePuy Synthes și Grupul Johnson & Johnson, am reușit să contribuim la creșterea calității actului medical românesc, oferind produse și tehnologii de ultimă generație, cum este și proteza Attune.” – susține Cristian Bucur, Director General Ronda Medical.
La realizarea acestei proteze au contribuit mai mulţi oameni de știință independenți, cadre universitare dar şi ingineri. Ca să iasă un fel de TESLA al protezelor, tehnologiile utilizate la conceperea acestui dispozitiv au fost de ultimă generație. Rezultatul final este un produs care se pliază pe nevoia pacienților pentru o mai bună stabilitate și libertate de mișcare.
Chiar dacă vorbim de sănătate, una dintre întrebări este cât costă o proteză de genul ăsta? Nu este ieftină – 2000 de euro. Însă dacă operaţia este făcută într-un spital de stat, ce să vezi, minune, Casa de Sănătate decontează proteza.
De-a lungul ultimilor ani, DePuy Synthes Joint Reconstruction, producătorul acestui dispozitiv-minune, a demarat cel mai amplu program de cercetare și dezvoltare cu scopul de a îmbunătăți stabilitatea protezelor de genunchi. Programul s-a bazat pe mărturiile pacienților suferind de artrită, în special ale celor din urma intevențiilor de artroplastie de genunchi, care sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai efectuate și mai de succes intervenții chirurgicale. Conform acestor statistici, 10-20% dintre aceștia nu sunt satisfăcuți de performanța protezelor și întâmpină dureri în desfășurarea unor activități zilnice precum urcarea și coborârea scărilor sau ridicarea de pe scaun. Astfel, obiectivul celor de la DePuy Synthes a fost acela de a veni în ajutorul pacienților prin proiectarea unui sistem cât mai eficient, atât pentru aceștia, cât și pentru echipa chirurgicală și performanța spitalelor.
Toate bune şi frumoase, netul ajută să găseşti milioane de informaţii… dar totuşi sper ca după vizita la medic să primesc ca recomandare puţină mişcare :-)