Tehnologie

De ce nu mai inovează Apple, așa cum o făcea pe vremea lui Steve Jobs?

Florin Popovici

Aseară, ca majoritatea analiștilor IT și a fanilor brandului Apple, așteptam cu mare interes să văd lansarea unui nou gadget sau orice altceva, dar să fie ceva inovator, ceva despre care lumea să spună a doua zi “Wow, ai auzit ce au lansat cei de la Apple?”

Trecuse o ora din conferința și nu văzusem nimic senzațional și îmi spuneam în gând că au lasat la urmă ceea ce e mai bun, așa că am mai răbdat pâna la final, dupa care am văzut treaba cu emoji-urile de 3x mai mari și ca realizarea lor este „fantastica” (ca să cităm sursa Apple), în acel moment am decis, că e timpul să închid live streamul și să îmi văd de treabă.

Într-adevăr este vorba despre o conferință anuală dedicată dezvoltării de software pentru platformele Apple, însă, tot compania americană a obișnuit presa și fanii cu prezentarea unui nou Macbook sau a unui Mac PC, ceva, orice hardware. Însă de data aceasta a fost un mare nimic din punct de vedere hardware, în timp ce pe partea software keynote-urile au fost mai mult un spectacol ieftin și ridicol: de la prezentarea noii fețe ‘Minnie’ pentru Apple Watch, la tipa care a început să danseze pe scena ca să impresioneneze audiența despre cât de cool e noul design al aplicației Apple Music, la prostia debitată în direct pe scena despre emoji-urile care, acum vor fi de 3 ori mai mari în actualizarea iOS 10, iar acest lucru este „fantastic”, după afirmația făcută în transmisie directa de catre reprezentatul Apple.

(Actualizarea de software la iOS 10 va fi disponibila posesorilor de iPhone, iPad si iPod din luna septebrie 2016).
WWDC 2016 a fost una dintre marile dezamăgiri din punctul meu de vedere. De fapt, majoritatea evenimentelor Apple de la dispariția marelui vizionar, care a fost Steve Jobs, au fost dezamăgiri pe linie, compania americana fiind acuzată în repetate rânduri atât de presa de specialitate, cât și de fanii săi, că nu știe să inoveze și că doar actualizează specificațiile gadgeturilor deja consacrate, ca să nu mai amintim de momentul în care brandul Microsoft a aparut într-una din conferințele de presă anterioarel, lucru care l-ar fi înfuriat la culme pe Steve Jobs.
E de-a dreptul inadmisibil să stai pe un munte de bani, să angajezi tot felul de designeri și ingineri și cu toate acestea, să nu fi în stare să scoți pe piață un produs cu totul nou, ceva care să arate lumii că încă există măcar un strop de stralucire de geniu, geniu pe care regretatul Jobs îl avea.

Cum vă explicați lipsa de idei inovatoare/geniale dintr-o companie ce se vrea a fi un exemplu de urmat pentru toate celălalte companii din această industrie?

Pe Florin Popovici îl găsiţi şi pe gadget-talk.ro

4 comentarii

 • In legatura cu Macbook-uri, Mac Pro, iMac problema nu e la Apple, e la Intel. Skylake, chiar si la un an de la lansare are probleme serioase de stabilitate. Si nu ma refer strict la bug-ul triggeruit de aplicatii gen Prime95. Ci sunt probleme cu power management-ul si compatibilitatea cu anumite chip-uri de memorie. E plin forumul Intel de probleme de genul, iar eu sunt unul dintre cei patiti.

 • Calitatea primează în acest moment! Vor să facă trecerea de la Watch la iPhone la iPad la Macbook și la TV una și aceeași platformă, care în momentul de față este de 95% (din punctul meu de vedere). Iar în următorii 3 ani se vor axa doar pe susținerea produselor deja existente fără „mari descoperiri”.
  Dacă reușesc, o să fie a lor, toată piața de gadget-uri.

 • Si eu sunt dezamagit de ne-lansarea unui nou MacBook Pro, dar cred ca Luci, mai sus are dreptate.

  Pe de alta parte, adica pe cea de software, conferinta a fost plina, iar dezvoltatorii pot fi satisfacuti. Eu imi aduc aminte acum primele trei lucruri foarte importante, din punctul meu de vedere:
  – iOS „s-a deschis” in sensul ca aplicatiile native sunt customizabile e dezvoltatori terti. Iar accesul la Siri ai ei AI este foarte important.
  – Doua cuvinte: „diferential privacy” – este o inovatie imensa pentru urmatorii 5 ani in ceea ce priveste privacy-ul care impreuna cu AI poate fi un kick-ass in ceea ce-i priveste! Sunt prima companie care pune pret pe asta, hats off! Poate pentru omul de pe strada nu este atat de important, dar in este.
  – Pe mine m-a entuziasmat „optimized storage”, este foarte important pentru spatiu, desi stiu ca este un feature deja anuntat de Dropbox, deci nu este chiar inovatia lor. Dar este bine ca functioneaza nativ si fara sa stii.

  Apple nu mai este acum in faza de cucerire a pietei, ci isi asuma rolul de stabilizator.

  Iar treaba cu Microsoft pe scena.. ei bine, Florin, gresesti. Eat this: https://youtu.be/almoJa_c_FA?t=27m20s – momentul din 1997 cand Jobs a anuntat o colaborare Apple – Microsoft.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.