Business

De ce ne iubesc brusc americanii?

Stelian Muscalu

Nota:
Articolul de mai jos este o farsă de 1 Aprilie.  
Nu e stilul nostru să lansăm știri ”bombă” – cu titluri incitante și frânturi de adevăr combinate cu multe plăsmuiri și teorii halucinante. Dimpotrivă, vrem să tratăm lucrurile foarte serios și să vă oferim întotdeauna informații reale și folositoare. Dar nu vrem nici să facem riduri de la atâta seriozitate așa că ne mai relaxăm din când în când.

Din păcate nu s-au descoperit zăcăminte mari de osmiu în România, Americanii sunt într-adevăr foarte interesați de România, dar asta datorită poziției noastre strategice la Marea Neagră și a colaborării foarte bune pe care au avut-o cu armata română. 
Sperăm ca în viitor să le dovedim că avem și multe companii cu care ar putea să colaboreze la fel de bine.

Nu se poate sa nu fi observat. In ultima vreme americanii vin din ce in ce mai des la Bucuresti. Și nu vorbim de turisti oarecare fermecati de nemurirea satului romanesc si nici de curiosi dornici sa descopere tara lui Dracula.
Nu, e vorba de oficiali importanti. De la seful FBI, dl. James Comey pana la ultimul care si-a anuntat prezenta, congresmanul Michael Turner si nu au venit sa viziteze satele din Transilvania pe unde si-a cumparat case printul Charles ci au venit cu treburi mult mai importante.

Poate ai auzit, americanii au planuri mari. Vor sa infiinteze mai multe baze militare si vor sa transfere o parte din armamentul greu din Germania in Romania.
Pana vin tancurile, au inceput deja sa faca multe exercitii si manevre pe teritoriul Romaniei.

Oare ce i-o fi apucat?
Da, oficial sunt ingrijorati de politica expansionista a Rusiei. Dar hai sa fim seriosi. Nu poate exista un razboi direct intre USA si Rusia, intre NATO si Rusia. Fiecare parte are puterea de a distruge toata planeta de cateva ori. Deci un razboi direct n-ar mai insemna invinsi si invingatori ci disparitia omenirii cu tot cu planeta.

Pai si atunci?

Te-ai intrebat de ce s-a retras brusc Chevron din Romania? Dupa toate scandalurile referitoare la gazele de sist, dupa toate dezbaterile, dupa toate revoltele care n-au reusit sa stopeze prospectiunile, cei de la Chevron s-au hotarat sa-si stranga jucariile si sa plece. Asa, peste noapte. Au anuntat sec ca n-au gasit gaze de sist si au plecat.

Dupa ce au plecat ne-am trezit cu vanzoleala de politicieni si militari despre care am spus mai sus.

Oare de ce?

Se pare ca Chevron a facut o descoperire mult mai importanta in Romania.

Ai auzit de osmiu?

Parca, parca era ceva la chimie. Un element din grupa metalelor rare. De aia nici n-ai auzit de el, pentru ca e foarte foarte rar si mult mai scump decat banalul aur.
Osmiu este cel mai greu metal din lume. A fost descoperit în anul 1804 de S. Tennant care i-a dat numele după cuvantul grecesc „osme” (mirositor), deoarece oxidul de osmiu, OsO4 cu ajutorul căruia a fost identificat pentru prima dată, prezintă un miros specific, iritant.
Cea mai importantă proprietate chimică a osmiu-lui este rezistenţa faţă de acţiunea acizilor. Nu este atacat de nici un acid şi nici de apă regală (un coroziv superior, printre putinele care pot dizolva aurul si platina). Se foloseşte în industria electrotehnică şi chimică la confecţionarea de catalizatori sau pentru fabricarea unor instrumente de laborator.

Ok, si care e treaba cu osmiul asta?

Ia gandeste-te un pic? Care e principalul obstacol in raspandirea automobilelor electrice? Exact, autonomia. Nu exista inca acumulatori suficient de buni pentru a asigura o autonomie decenta. Aici e problema. Acumulatori mai buni s-ar putea face, dar ar fi nevoie de osmiu. Iar osmiu e greu de gasit.

Asta se pare ca au gasit cei de la Chevron in Romania. Osmiu. Si nu asa cateva grame ci un zacamant urias. De departe cel mai mare zacamant din lume.

De aici si vanzoleala. Americanii vor sa se asigure ca ei vor fi cei care vor exploata acest zacamant.
Unii spun ca tot americanii sustin si asa zisa lupta anticoruptie. De fapt toti cei care s-au opus sau au incercat sa se opuna planurilor lor au ajuns in vizorul DNA.
Nu stiu. E greu de spus. Dar niste semne de intrebare ar fi… De ce tocmai acum a inceput lupta anticoruptie? De ce se tot duc procurorii romani in vizita la ambasada americana?

In mod normal ar trebui sa ne bucure asa o descoperire, nu?
intrebarea e urmatoarea – noi de fapt cu ce o sa ne alegem? Ca in Romania a existat si mult petrol, toate tancurile nemtesti din cel de-al II lea razbomi mondial au fost alimentate cu petrol romanesc si noi nu ne-am ales cu nimic. Am mai si ramas datori.
O sa fie la fel si cu rezerva de osmiu?

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.