Business

De ce mă sperie creşeterea economică lăudată de premierul Grindeanu

Stelian Muscalu

Pentru azi vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Presupunem că sunteţi în Bucureşti şi în oricare alt oraş la o distanţă mai mare de 200 de km de litoralul românesc. Şi vreţi să mergeţi la mare. Cu maşina. Vă urcaţi cu familia şi porniţi la drum. Din păcate maşina este stricată şi nu merge decât până în viteza a doua. Dar vă grăbiţi, prin urmare staţi cu motorul turat la maxim. În cât timp credeţi că pistoanele vor lovi capota? Acum imaginaţi-vă că maşina despre care am discutat este chiar economia noastră. Deşi poate suna paradoxal acel 5,7% anunţă dezastrul care urmează.

Dacă ne uităm la cifre vedem cum creştem. Consumul este cel care ne propulsează. El este dacă vreţi viteza a doua. E bun, dar dacă este singurul, în cele din urmă motorul cedează. Iar repararea lui costă… în primul rând timp. Ultima reparaţie ne-a luat mai bine de 3 ani, iar recuperarea randamentului pierdut a durat şi ea aproape 7 ani.

Uitaţi-vă la cifrele din spatele creşterii. Arată un singur lucru. Superficialitatea cu care privim economia. Şi mai arată ceva, lipsa de cultură financiară a poporului român. Au avut grijă politicienii de acest lucru, pentru că prostia este uşor manipulabilă.

Dacă-mi dai 3 lei azi la salariu o să mă bucur şi o să te votez. Dar pentru că nu s-a ocupat nimeni de educaţia mea financiară, o să mă duc şi o să cheltui 4 lei. Şi o să fiu din nou sărac, plin de nevoi, încă 4 ani. După care o să-mi mai dai 3 lei la salariu… şi tot aşa. Nu creşterea salariilor în mod administrativ, artificial este soluţia ci educaţia financiară. Dar asta este periculoasă.

Revenind însă la ceea ce se întâmplă cu aceste cifre, mă sperie foarte tare un lucru. Am auzit clasa politică lăudându-se despre cât de bine merge economia, despre cum le pot da ei peste nas celor care se îndoiau de planul de guvernare, iar apogeul a fost îndemnul premierului de a o ţine tot aşa. Tocmai asta este problema! Oameni buni, schimbaţi viteza, altfel ne explodează motorul. Investiţi în economie, terminaţi cu pomenile, trimiteţi oamenii la muncă, renunţaţi la ajutorul minim garantat, educaţi-vă oamenii. Altfel, indiferent de cum arată cifrele, ţara asta nu are nicio şansă la civilizaţie, aşa cum este ea înţeleasă în ţările vest europene.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.