Business

De ce îmi doresc un guvern tehnocrat. De ce m-am săturat de politicieni

Stelian Muscalu

Astăzi vă propun să facem un exerciţiu de imaginaţie. Am aruncat această idee zilele trecute în mediul on line şi vehemenţa cu care mi-au sărit la gât o parte dintre politicieni dar şi vuvuzelele lor îmi arată cumva că ideea este una buna. Ca să trec direct la subiect am să vă întreb cum vi se parea ideea unui cabinet tehnocrat pe care să-l avem a la long. Când spun asta mă gândesc măcar la un mandat întreg.

Şi acum am să detaliez ideea. În primul rând de ce un guvern tehnocrat? Pentru că din guvernele anterioare, cu precădere din ultimul, o mulţime, prea mare, de miniştri sunt sau vor intra în puşcărie. Asta ne arată calitatea umană a celor care au ocupat demnităţi în stat. Dacă menţinem aceeaşi paradigmă, cu siguranţă clasa politică actuală dar şi viitoare, că nu trebuie să ne facem iluzii că se va schimba ceva în Parlament, va merge pe acelaşi principiu. Vor vota un guvern care va fi compus din oameni dispuşi să facă tot felul de înţelegeri dubioase pentru a servi mâna care i-a hrănit. Deci cu calitatea umană am rezolvat-o.

Despre calitatea profesională zic că este suficient să aruncăm o privire la numărul de km de autostradă făcuţi în ultimii 26 de ani, este edificator despre cât de buni au fost ocupanţii fotoliului de ministru al transporturilor. Să ne uităm la sănătate? Îmi este teamă că şi o simplă privire ne poate aduce infectarea cu cine ştie ce bacterie dispărută de mult din lumea civilizată, dar care la noi se lăfăie bine merci într-un sistem grav bolnav, gata să moară. Să nu mai vorbim de numărul de medici care pur şi simplu au fugit din ţara asta. Iar bună parte a celor rămaşi din păcate sunt cei care s-au obişnuit cu sistemul, au devenit parte a lui. Şi ca să supravieţuiască au acceptat cu ochii închişi produsele Hexi Pharma şi câte or mai fi încă nedescoperite.

Sau poate vreţi să ne uităm mai bine spre învăţământ. Acolo unde am avut anul şi ministrul. Şi nu asta a fost cel mai rău ci faptul că fiecare a venit cu o altă idee despre reforma sistemului. Una mai proastă ca alta. Aşa se face că azi deşi avem investitori, care au aterizat aici fără să ştie ce-i aşteaptă, nu avem mână de lucru. Şcolile profesionale s-au desfiinţat pentru că aşa a fost viziunea miniştrilor care s-au succedat pe acest fotoliu.

Despre fondurile europene am tot discutat. Aici suntem codaşi. Partea cea mai proastă este că am făcut din banii europeni o sursă de alimentare a mafiei locale. Am avut nevoie de un tehnocrat la ministerul fondurilor ca să aflăm câţi bani s-au dus către firma unui parlamentar, da din nou ei, bun prieten al fostului premier. Care va să zică ecuaţia la banii europeni este simplă, atragem puţin iar ceea ce luăm se duce în bună parte către mafia politică.

Lista ministerelor e lungă, se duce spre 20. Nu aş vrea să vă răpesc această minunată zi analizând fiecare portofoliu în parte. Concluziile sun aceleaşi. Să ne uităm spre vârful piramidei. Acolo unde vedem doi premieri ai aceluiaşi partid unul fost puşcăriaş iar un altul puşcăriabil. Asta înseamnă foarte pe scurt guvernul politic. Pentru că oamenii ăia nu ajung pe criterii care ţin de meritocraţie în acele funcţii. Ei sunt numiţi de la partid şi votaţi de parlamentari. Prin urmare sunt obligaţi să stea în poziţia ghiocelului în faţa partidului şi să execute ordinele care le vin de acolo. Asta-i marea problemă a guvernului politic. De aceea mă tem nefiresc de tare de alegerile din această toamnă.

Hai să mergem în esenţa democraţiei. La aleşii poporului. În parlament. În momentul în care am apărut cu această idee au existat două reacţii din partea oamenilor politici. Una spunea că ceea ce vreau eu este un atac la democraţie iar o alta a unei doamne senator mă făcea, pe faţă, fascist.

Şi acum să detaliem. Fiindcă aici, în afara cercului politic se discută întotdeauna cu argumente. Nu atac democraţia, o respect fie şi numai pentru vieţile pierdute la revoluţie. Însă îmi doresc o democraţie a noastră a tuturor. A poporului, a societăţii, a ţării în general. Trebuie să ai orbul găinilor ca să nu vezi că în acest moment democraţia este a politicienilor. Ei sunt cei care fac tot felul de combinaţii dubioase unindu-se în alianţe odioase care nu ţin cont de nicio ideologie ci doar de interesele de grup. Ei sunt cei care o duc bine. Vreau o democraţie în care toţi să fim egali în faţa legii. Nu pot admite faptul că cel care a ajuns în parlament este mai presus de lege printr-o imunitate nejustificată. Nu pot admite faptul că cel care a ajuns acolo are nevoie de pensie specială, la fel cum nu pot admite că acei oameni au nevoie de şofer şi maşină de serviciu sau bani pentru chirie … aproape 1000 de euro. Ăsta nu este Parlament şi asta nu este democraţie.

Avem nevoie de Parlament ca instituţie, aşa cum spuneam este poate cărămida de bază a unui stat democratic, dar nu în actuala structură.

Acum ştiu că pare utopică ideea Guvernului de tehnocraţi fără susţinere politică. Ştiu că învestitura este complicată fără susţinere politică şi totuşi nu pot să nu-mi imaginez cum ar fi.

De ce urlă politicienii ca din gură de şarpe când aud ideile astea? Pentru simplu fapt că acolo s-au strâns oameni care în afară de şmenuri nu sunt buni de nimic. Iar asta o vedem la o simplă privire pe fereastră… oriunde ne-am afla.

Guvernul ăsta tehnocrat aşa hulit cum este a cam dat drumul lucrărilor de infrastructură, a început să tragă bani europeni… e drept cu care nu se mai alimentează mafia care acum ţipă şi a făcut cel mai important pas spre reducerea birocraţiei din ţara asta care a ros din capacitatea de dezvoltare a noastră ca naţie. Asta în doar câteva luni. Da au fost stângăcii. Dar să nu uităm că vorbim de o echipă strânsă practic peste noapte. Cum ar fi ca un premier tehnocrat numit să aibă suficient timp să-şi facă o echipă aşa cum îşi doreşte? Cum ar fi ca executivul să fie populat cu oameni care au demonstrat că pot face lucruri nu doar în România ci şi în afară.

Cum ar fi să ştiţi că viitorul nostru şi al copiilor noştri este modelat de profesionişti şi nu de mafia politică?

27 comentarii

  • bune argumentele Stelian, insa sanse reale de a fi propus la toamna un nou guvern tehnocrat este aroape imposibil, doar sa aruncam o privire la cat infiereaza ai nostri alesi ai neamului actualul guvern, incepand cu Tariceanu,Dragnea si Ponta, cat despre ‘opozitie’ aceasta nici macar nu exista,deci si prin urmare vom avea alegeri in noiembrie iar viitorul guvern va fi preponderent (ori total) format tot din acceasi politicieni ‘uzati’ ori pregatiti pentru ‘beciul domnesc’ 🙂

  • > Pentru că din guvernele anterioare, cu precădere din ultimul, o mulţime, prea mare, de miniştri sunt sau vor intra în puşcărie.

    M-am oprit din citit aici. Esti la fel ca Moise, neafiliat politic, dar impotriva unora, tot timpul zicand jumatati de adevar; sau ai uitat de guvernele PDL si de performanta lor care intrece inzecit ce a facut PSD-ul?

    • Poate pentru ca e economist si ca, spre deosebire de tine, stie exact ce a facut guvernul ponta. Si daca citesti prima parte a propozitiei mai bine, si esti capabil de analiza pe text, o sa observi ca nu a uitat nimeni de PDL.

      • > guvernele anterioare
        > cu precădere din ultimu
        > miniştri sunt sau vor intra în puşcărie

        Ce legatura are economia cu evidenta?
        E plin de surse independente pe care le poti gasi pe Google care iti vor da niste numere interesante.
        De ce, de fiecare data, cand cineva (sa zicem lider de opinie) este prins in offside, trebuie sa se gaseasca neaparat o gasca de oameni care sa refuze evidenta sau sa le zica celorlalti ca sunt postaci?

        • Hai ca te conduc eu prin procesul logic de interpretare al unei propozitii.
          > guvernele anterioare
          Pluralul indica faptul ca nu se refera numai la guvernarea PSD. Dupa cum ti-am zis, nimeni nu uita de PDL/PNL sau de oricare din ultimii 25 de ani
          > cu precădere din ultimu
          Evidenta statistica consta in faptul ca ultimul guvern a avut cel mai mare numar de ministrii/secretari de stat/etc cercetati si condamnati. Faptul ca nu s-au resimtit efectele coruptiei la fel de mult ca in cazul PDL s-a datorat unui context macroeconomic pozitiv ( Romania iesise deja din criza cand a ajuns Ponta premier si cresterea a fost in pas cu cea a altor tari in curs de dezvoltare)

          >> miniştri sunt sau vor intra în puşcărie
          Din nou, un adevar de necontestat.

          >Ce legatura are economia cu evidenta?
          E plin de surse independente pe care le poti gasi pe Google care iti vor da niste numere interesante.

          Economia reprezinta evidenta. Un economist poate observa cat rau ne-a facut o guvernare Ponta, prin blocarea completa a investitiilor si fraudarea semnificativa a fondurilor europene. Efectele se observa peste ani, cand lipsa infrastructurii ne va frana foarte mult cresterea economica si investitiile straine. Esti capabil sa interpretezi acele „surse independente”? Ai pregatirea necesara sa extrapolezi datele respective, si sa nu faci legaturi simple de tipul A-B? poti sa intelegi un lant de consecinte?

    • George, ideea acestui articol este sa ne luptam ptr un guvern si un parlament de oameni neafiliati politic sau „mafiotic”. Faptul ca se numesc tehnocrati are mai putina importanta in acest context. I-am putea numi „apolitici” „meritocrati” … etc. Insa tu te legi de detalii, incapabil sa vezi esenta articolului. De efectele benefice ale unei asemenea perspective in Romania te vei bucura si tu, dar sunt sigur ca si atunci ai avea motive sa carcotesti: vai ce rau este acest guvern, nu face nimic impotriva caniculei ! Comentariul tau imi da o idee. Ce-ar fi ca voi astia gen „Vasile Frinaru” sa va retrageti intr-o Romanie condusa de Dragnea sau Blaga (gen Teleorman) si sa ne lasati pe noi sa schimbam restul Romaniei ! Pina la urma, vad ca lupta impotriva acestui parlament / system corupt trebuie sa inceapa cu voi…

      • Excelent, sa imi dai in cap pe strada bazandu-te pe presupunerea ca eu iau partea unui partid sau a unui sistem. Sa-ti spun un lucru: toate ideile si lucrurile au la baza multe detalii, iar daca detaliile sunt gresite… iti dai seama unde vreau sa ajung, nu? Food for thought.

  • Deci vrei democratie fara democratie. Vrei Guvern de oameni pe care nu i-a ales nimeni si care, tu presupui, sunt curati ca lacrima pentru ca, hei, sunt tehnocrati. De cine sunt numiti acesti tehnocrati, cine ii alege si cine decide ca sunt buni ?
    Si, ca un exercitiu de imaginatie, cine ii va sustine pe acesti tehnocrati, Parlamentu? Nu pentru ca ai spus fara sustinere parlamentara, iar daca ii va sustine Parlamentul in mod clar se vor asigura ca sunt si oameni de-ai lor acolo. Alta solutie ar fi, pentru a pastra macar bruma de democratie, ca poporul sa isi aleaga Guvernul (lucru profund stupid dar relevant din punct de vedere al exercitiului), dar asa s-ar ajunge din nou la ce s-a ajuns si in Parlament.
    Asa ca, propunerea cu un Guvern tehnocrat nu numai ca este pur si simplu nedemocratica si fantezista, bazandu-se pe principiul ca tehnocratii sunt incoruptibil, dar si imposibil de realizat pe termen lung.

  • S-a sarit peste o chestie fooooarte inportanta. Cine v-a alege/numi acest guvern? Oare daca se acorda aceasta putere uneu singure persoana nu este prea mult?

  • Dumneavoastra scrieti mult dar nu spuneti absolut nimic.
    Lasand la o parte ideea absolut nedemocratica de a avea un guvern tehnocrat care nu e ales de nimeni, argumentele dumneavoastra in favoarea acestui guvern sunt adevarate doar pe hartie, in realitate sunt false. Acest guvern nu are niciun rezultat, absolut niciunul, in schimb calitatea umana a guvernarii a coborat si mai mult, vezi declaratiile antiromanesti ale ministrilor tehnocrati. Da, sa muncim pe doi lei! Daca n-ar fi tragic, ar fi comic.

    In rest, populism ieftin din partea dumneavoastra. Da, da, o sa fiu acuzat de a fi fan Antena e, fan PSD, fan Iliescu sau mai stiu eu ce insa a vedea tot raul romanesc numai in politicieni, dpdv social si psihologic ne va duce spre prapastie.
    Caci e usor sa vezi paiul din ochiul politicianului…

      • Exact, deci despre ce tot vorbiti dumneavoastra? Daca guvernul asta nu e ales, asta va face mai indreptatit in afirmatiile dumneavoastra populiste?

        • Nu prea intelegi nimic din ce se discuta aici. Guvernul nu este niciodata ales, nici azi , nici ieri, nici cand. Cand ai fost ultima data la vot sa pui stampila pe un prim-ministru?

          • O majoritate parlamentara aleasa propune un anumit prim ministru vs un presedinte ales propune un prim-ministru.

            Diferenta dintre cele doua e urmatoarea: parlamentul este organul reprezentativ suprem, de aceea reprezinta institutia democratica a acestei tari, nu presedentia. Altfel o dam in dictatura.

            Get it???
            Sa ai blog si sa nu stii ce inseamna parlamentul e de o ignoranta crasa!!!

        • > O majoritate parlamentara aleasa propune un anumit prim ministru vs un presedinte ales propune un prim-ministru.

          Nu pot sa iti raspund direct la ultimul comentariu. Este incredibil cum oameni care nu au idee cum functioneaza procesul de constituire al guvernului par atat de siguri pe ei. Citeste Constitutia! In ea scrie ca presedintele desemneaza un prim-ministru. Daca unei majoritati parlamentare nu ii convine desemnare, il „pica” in Parlament. Oricata gargara faci, acest guvern a parcurs toti pasii democratici, inclusiv validarea in Parlament.

          >Diferenta dintre cele doua e urmatoarea: parlamentul este organul reprezentativ suprem, de aceea reprezinta institutia democratica a acestei tari, nu presedentia. Altfel o dam in dictatura

          Deci sa inteleg din gandirea ta stramba ca in SUA avem dictatura. Acolo presedintele reprezinta si constituie puterea executiva fara nici un fel de aprobare sau interventie din partea Congresului. Pe langa asta, are puterea de veto absolut in cazul oricarei legi votate in Congres. Asta e diferenta intre o republica parlamentara si una prezidentiala, nici una constituind tiranie. Mai citeste si tu una alta, nu te mai uita in gura lui Dragnea si Ponta.

      • nu, un guvern nu este ales, dar legitimitatea ii este conferita de alegeri democratice – fie ca rezultatul lor ne convine sau nu.
        eu nu am vazut pana acum aceste rezultate notabile pe care le-ati enumerat, dar poate ca nu le-am sesizat eu, si am vazut doar „stangaciile”, dupa cum le-ati numit dvs., dar pe care eu le numesc gafe, datorate poate si necunoasterii realitatii romanesti (uneori, e un handicap sa lucrezi in afara tarii) sau faptului ca functionarii de la bruxelles au devenit cu timpul niste birocrati, poate buni teoreticieni, dar rupti de lumea si problemele reale.
        de aceea ar trebui devansate alegerile parlamentare care sa puna capat acestui provizorat nelegitim.
        si, dupa parerea mea umila de cetateana „obisnuita”, acest guvern ar trebui sa se ocupe pana la alegeri doar de gestionarea treburilor interne, fara sa ia masuri radicale, de orice natura ar fi acestea, tocmai pentru ca nu este legitim, sa organizeze alegeri corecte si apoi sa plece la bruxelles.

        • prima ta propozitie e un sofism. in ce fel este acest guvern lipsit de legitimitate? Nu a fost propus de presedinte? Nu a fost votat de parlament? Nu a parcurs toate etapele constitutionale? Daca nu vezi rezultatele acestui guvern, cel putin in comparatie cu celelalte, inseamna ca esti o psd-ista convinsa si oricum nu te-ar interesa argumente logice.

    • de ce nu ne spuneti ce rezultate au avut celelalte guverne? haideti sa vorbim concret, pe exemple, daca le aveti, altfel e doar populism si din partea dumneavoastra. parerile si placerile personale nu fac un guvern bun sau rau, realizarile conteaza/

  • Ar trebui doar sa avem oameni politici onesti si care sa aiba dorinta de a face ceva pentru tara. Sa ramana in amintirea poporului pe care il guverneaza prin ceea ce au facut pentru noi, nu prin afaceri murdare, mita, etc. Un guvern tehnocrat estd periculos, pentru ca de fapt, dam puterea conducerii unei singure persoane. Si acest lucru este mult mai putin dezirabil decat orice altceva. Deci, militez pentru un parlament curat – vezi punctul 8 din Proclamatia de la Timsoara – a carui majoritate politica, legitimata prin votul nostru, sa formeze guvernul. Sicel mai mult, mi-as dori revenirea la monarhia constitutionala, nu republica asta parlamentara!

  • Legat de atragerea fondurilor europene, ati putea sa puneti la dispozitie o situatie la zi, eventual si o comparatie cu ultimele 2 guverne politice?

  • Astea-s fix elucubrații gen:
    -1984
    -Fahrenheit 451
    -Ferma animalelor
    La alegere…
    Ce va mai plac distopiile…

  • Nu mai bine va duceti, din toamna, toti la dracu’ ? Si politicieni alesi si tehnocrati nealesi(cu tot cu pupincuristii ambelor tabere) si lasati populatia, care a mai ramas in tara, sa traiasca cum or putea si ei ?? Sau mai bine sa vina 3 ciobani cu 3 caini, cum spune legea voastra inepta; Eu am incredere mai multa in omul care se lupta cu ursul, decat intr-un mincinos imbracat in costum care daca il lasi in padure intreaba prima data incotro este cantina parlamentului; https://www.facebook.com/522588024610309/videos/532824096920035/

  • Politica este curva, dar din pacate, mai ales la ce se intampla in jurul tarii noastre, fara politica nu se poate. O sa fie un guvern tehnocrat, care va fi desfiintat la prima motiune de cenzura. In alta ordine de idei, m-am cam saturat de tehnocratii, care de fapt au fost sau sunt inregimentati(sau au afinitati) intr-o anumita parte a politicului romanesc. Un vechi proverb spune: ” Rau cu raul, dar mai rau fara…rau”. Mergand pe aceiasi ideie, pot spune ca si aurorul acestui …articol, are afinitati politice, ceea ce face ca ce este scris de el sa capete o cu alta…conotatie

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.