Sănătate este cel mai de preț lucru pe care-l avem. Pentru mulți pare o sintagma prăfuită, tot pentru ei însă valoarea iese la suprafața abia în momentul în care încep să apară primele probleme medicale. Apreciată sau nu, sănătatea este trecătoare odată cu vârsta. Cât timp suntem sănătoși? Asta ține doar de noi. De modul în care înțelegem să prevenim problemele de sănătate și să le tratăm eficient atunci când ele apar.
În mod normal, ar trebui să mergem periodic la medic pentru consultații și investigații, chiar dacă ne simțim în formă foarte bună, chiar dacă avem impresia că suntem sănătoși. Și, mai ales dacă avem simptome – de multe ori, avem impresia că dacă ne doare ceva o să treacă de la sine, în mod automat. Uneori trece, dar alteori se agravează și cu cât așteptăm mai mult, cu atât o să fie mai greu de reparat, dacă nu chiar imposibil. Deci e mai bine să ne spună un medic dacă trece de la sine sau nu în loc să luăm decizia de capul nostru.
Da, în teorie cred că suntem cu toții de acord cu cele de mai sus, doar că în practică sunt mult mai puțini care se duc preventiv la medic. Majoritatea oamenilor se tem de medici, de spitale, și mai ales de seringi. Cele mai recente date disponibile la nivel european arată că, în țara noastră, speranța de viață sănătoasă, respectiv numărul de ani preconizat pentru ca o persoană să trăiască fără probleme de sănătate, se situează în jurul vârstei de 60,2 ani, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 64,6 ani. Față de anul 2010, când Uniunea Europeană prezenta un avans de 4,8 ani, România a recuperat această diferență cu patru luni.
Iată, deci, cum grija pentru sănătate și prevenția au un rol esențial – pentru noi, ca indivizi, dar, în cele din urmă, și pentru economie.
Hai sa detaliem puțin mai pe larg ce efecte are sănătatea pentru economie. Astăzi, cred că nu există companie care să nu pună, cel puțin la nivel declarativ, angajații în prim plan. Pentru toată lumea resursa umană este cea mai importantă resursă.
Tocmai de aceea absenteismul de la locul de munca poate fi o mare problemă. În cele mai multe cazuri angajații care lipsesc invocă probleme de sănătate Specialiștii arată că o companie cu 3.000 de angajați poate pierde, în medie, în fiecare an calendaristic, până la 4 milioane euro pe concedii medicale, spitalizări, lipsă de productivitate și eficiență. Și nu doar absenteismul generează costuri. La fel se întâmplă și în cazul prezenteismului. Prezenteism înseamnă că angajații, deși au probleme de sănătate vin totuși la serviciu, dar bineînțeles că randamentul lor este mult mai scăzut decât ar trebui și există și riscul de a-i îmbolnăvi și pe ceilalți angajați. Probabil cel mai ușor de imaginat este un angajat care are o viroză – a strănutat odată și și-a virusat toți colegii de birou. Dar mult mai des este vorba de oboseală psihică, mai degrabă decât de cea fizică. Stresul și anxietatea sunt cele mai răspândite boli ale omului modern, care au un impact major în echipă, dar și asupra companiei.
Și care este soluția? O modalitate eficientă de gestionare a sănătății angajaților o reprezintă abonamentele medicale. Cu ajutorul acestora, o companie își ajută angajații să aibă acces la servicii de prevenție – consultații de specialitate, analize de laborator, servicii de imagistică, astfel încât o eventuală perturbare în starea de sănătate să fie depistată din timp. Așa se pot administra tratamentele încă din stadiul incipient al bolii, evident cu șanse mult mai mari de reușită și cu costuri mult mai mici.
Abonamentele medicale sunt diferite de asigurările medicale. O asigurare te poate ajuta să accesezi tratamente mai scumpe și mai sofisticate, în situația unei probleme medicale neprevăzute, un accident sau o boală nou diagnosticată, ea acoperind parțial sau integral costul serviciilor medicale. Cele două nu se exclud, sunt produse complementare, cu utilizări diferite.
Marile firme au început să conștientizeze tot mai mult importanța unui comportament preventiv și de aceea acordă astfel de beneficii angajaților. Acestea sunt un câștig atat pentru companie- contribuind la reducerea cheltuielilor generate de absenteism și prezenteism, dar și pentru angajat, care are mai multă încredere în companie și, în același timp, are grijă de starea sa de sănătate, sau/și a familiei (în cazul în care abonamentul este extins și pentru membrii familiei).
Pentru companii, grija față de sănătatea angajaților cu ajutorul abonamentelor medicale are mai multe avantaje – în primul rând menține o stare bună de sănătate a angajaților, în al doilea rând rezolvă o cerință legală, legată de medicina muncii, oferă salariaților un beneficiu suplimentar, deci un motiv în plus pentru a atrage și reține angajații și, nu în ultimul rând, poate beneficia de deduceri fiscale. Fără să mai punem la socoteală accesul la o rețea națională de unități medicale, aparatură modernă, posibilitatea de a beneficia de servicii medicale într-un sistem integrat.
Abonamentele medicale au impact vizibil în susținerea economiei. Fiecare euro valoare adăugată brută creată la nivelul furnizorilor privați de servicii medicale contribuie suplimentar cu 2,9 EUR la economia României, iar pentru fiecare milion de Euro venit suplimentar, 73 locuri de muncă noi vor fi create în economia României, se arată într-un studiu realizat de către EY pentru PALMED (Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private).
În România, aproximativ 1 din 3 angajați români din mediul privat a beneficiat de servicii de sănătate cu ajutorul abonamentului medical MedLife, în ultimii 5 ani. MedLife are grijă de 768.000 de angajați din peste 8.000 de companii și dispune de o rețea de aproape 700 de unități proprii sau partenere. Operatorul medical pune la dispoziția companiilor 2 tipuri de abonamente, în funcție de numărul de angajați: abonamente IMM, dedicate companiilor cu până la 50 de angajați și abonamente corporate, care pot fi accesate de organizațiile cu peste 50 de angajați. De asemenea și opțiunile sunt variate – există 3 pachete standard pentru IMM-uri și 4 pachete standard pentru companii mari. Și dacă niciunul din aceste pachete nu satisface nevoile particulare ale unei companii atunci se poate opta pentru un serviciu personalizat. Cu alte cuvinte la MedLife este aproape imposibil ca o companie să nu găsească un abonament medical care să se potrivească cu cerințele în ceea ce privesc costurile, accesibilitatea și serviciile oferite.
Este foarte important să conștientizăm fiecare rotiță din mecanismul economic, care se învârte pentru a ajunge la bunăstarea fiecăruia dintre noi. Iar sănătatea este cea care nu doar că poate influența nivelul de performanță al unei companii, dar poate asigura o dezvoltare economică durabilă. Cu cât vom înțelege mai mult acest lucru, avem o șansă la schimbare, avem o șansă la bunăstare.