Vă propun astăzi o discuţie despre curs, nu valoarea la zi este importantă, acest 4,66 lei, cât trendul. Se îndreaptă frumuşel spre 4,67… şi ulterior foarte probabil spre 4.7 lei. Asta şi în funcţie de ce se va întâmpla pe pieţele internaţionale pe de o parte dar şi de ce decizii trăsnite vom mai avea de pe la guvernanţii nostri de cealaltă parte. Este un lucru foarte clar că până acum cursul a fost ţinut artificial la valoarea actuală iar acest lucru Banca Naţională nu-l poate face la nesfârşit indiferent de sugestiile venite din partea partidului de guvernare.
Trăim şi un context internaţional nefavorabil. Vedem majorarea costurilor de finanțare în plan global, acest lucru va avea un impact şi asupra fluxurilor internaționale de capital adresate economiilor emergente, îndeosebi pentru statele cu dezechilibre macroeconomice – aţi ghicit, aşa cum este România, unde deficitul de cont curent este şi începe să devină o problemă.
Ceea ce am spus mai sus se traduce printr-o vânzare de lei şi un exit al banilor fierbinţi, care s-au perindat pe aici în perioada dobânzilor bune, ceea ce evident înseamnă o depreciere a leului.
Mai mult, pe fondul tensiunilor politice, dincolo de deciziile economice, cursul o poate apuca într-o direcţie sau în alta.
Cum se vorbeşte însă tot mai des despre o posibilă suspendare a preşedintelui o astfel de decizie poate lovi leul în moalele capului. Vă reamintesc şocul pe care l-a suferit leul la ultima decizie politică de acest gen. Se întâmpla pe mandatul preşedintelui Băsescu.
Indiferent de ce vor decide în laboratoarele partidului de guvernământ, acţiunile economice de până acum nu au fost menite să consolideze economia şi implicit să întărească leul. Prin urmare singura direcţie previzibilă în acest moment este în sus.
Ori, un leu slab, în condiţiile în care avem un deficit major al balanţei comerciale, se traduce prin produse mai scumpe la raft. Într-o primă fază a celor importate. Numai că deprecierea leului de multe ori funcţionează si la nivel emoţional. Ţaţa Leana din piaţă care vinde pătrunjelul din producţie proprie îl va scumpi şi ea pentru că a auzit la televizor că leul e mai slab în faţa euro şi atunci mărfurile sunt mai scumpe… păi ce, ea să se lase mai prejos? Şi uite aşa se creează un fenomen al bulgărelui de zăpadă care va spulbera inflaţia. Chiar dacă BNR a prognozat o inflaţie de 3,6% la final de an, vă reamintesc că instituţiile internaţionale înclină mai repede spre procente de peste 4%.
Problema cea mai mare este că odată expandată inflaţia, ea atrage şi dobânzile după ea, aşa cum am tot explicat pe aici. Nu o să vorbesc la modul general ci am să vizez direct ROBOR-ul care acum e la 2,9% cel la 3 luni în baza căruia se calculează şi costul creditelor. Însă cu o inflaţie de peste 4% şi roborul trebuie să se ducă în aceeaşi zonă. Aşa că în perioada următoare este foarte posibil să vedem creşteri ale acestui indicator.
Ca o concluzie la această discuţie despre curs: cu o depreciere a leului în perioada imediat următoare vor fi afectaţi în mod direct toţi românii care s-au împrumutat sau care vor să se împrumute. Cei care au credite în euro vor avea de platit rate mai mari din cauza unui leu mai slab. Cei care au credite în lei vor plăti mai mult din cauză că leul mai slab ne aduce inflaţie, inflaţie care creşte ROBOR ul. Deci cum o dăm tot prost iese.
Până la urmă nu-i nimic nou, am tot spus aici de mai bine de un an de zile care vor fi efectele economice ale planului de guvernare. Acum doar trecem de la teorie la practică. Corect?
Corect. Si trist