Cursul Euro/RON ar putea să depășească pragul 4,94 Pandemia a creat un mediu extrem de volatil și imprevizibil pe piața valutară până la jumătatea anului 2020. Criza cauzată de coronavirus a avut un impact amplu și rapid asupra economiei globale, forțând mâna autorităților să intervină cu stimulente ample de natură monetară și fiscală. Volumele imense de masă monetară introduse în piață, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evoluții greu de prognozat și la mișcări care păreau să ignore contextul de piață. Cu toate acestea, specialiștii XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și companie de investiții listată pe Bursa de la Varșovia, au analizat evoluția principalelor valute.
„În privința României, tendințele macro globale pot avea efecte variate. Astfel, avem în vedere un scenariu de relativă stabilitate pe termen scurt a EUR/RON – o reușită a ultimelor luni, având în vedere multiplele presiuni generate de situația din planul sănătății publice, în țară, dar și la nivel european – cu unele riscuri de depreciere a leului în trimestrele următoare. Față de evaluările anterioare, tendința de redeschidere a economiilor importante din Europa și planul de finanțare cu împrumuturi, dar mai ales fonduri nerambursabile induc o perspectivă ușor mai optimistă. Pe termen scurt până la mediu, totuși, până la eliberarea și utilizarea efectivă a fondurilor, dezechilibrul comercial și o valoare mai redusă a transferurilor din partea celor care lucrează peste granițe ar putea duce cursul peste 4.94, în imediata vecinătate a pragului simbolic. În raport cu dolarul american, în ipoteza unei întăriri a Euro în raport cu dolarul american, și având în vedere scenariul discutat pentru EUR/RON, este posibilă o ușoară întărire în a doua jumătate a anului, în special începând din toamnă, cu toate că merită precizat faptul că nivelul de incertitudine este unul foarte ridicat”, adaugă Claudiu Cazacu.
„Având în vedere perioada cu un nivel ridicat de tensiune și de panică din piețele financiare, investitorii s-au orientat către active de refugiu, care prezintă niveluri mai scăzute de risc. Printre acestea se numără titlurile de stat din SUA sau metalele prețioase care sunt denominate în dolar american. În plus, în aceste momente de nesiguranță caracterul monedei americane de monedă de rezervă a început să își facă simțită prezența într-o manieră mai accentuată. Unul dintre principalele motive ar putea fi și o serie de situații cu niveluri foarte scăzute de lichiditate în piețe, care a dus la apariția unor probleme sistematice. În acest context, principalele ”victime” ale dolarului au fost monedele emergente, printre care și leul românesc. Având în vedere riscul suplimentar pe care îl prezintă investițiile în RON, cotația USD/RON a atins un maxim istoric pe 23 martie, la 4,5460. Totuși, din acel moment leul a reușit să se redreseze pe baza unor perspective mai optimiste legate de economia mondială”, atrage atenția, la rândul său, Radu Puiu, Analist în cadrul casei de brokeraj XTB România.
În afară de câteva excepții, dolarul continuă să înregistreze performanțe pozitive în raport cu majoritatea monedelor importante comparativ cu nivelurile de la începutul anului, deși majoritatea s-au redresat din zona minimelor. În acest sens, dolarul evoluează la o valoare cu aproximativ 4% mai ridicată în comparație cu pachetul ponderat al valutelor cuprinse în indicele valutar al pieței emergente MSCI.