Curs valutar: leul s-a apreciat pe ultima suta

Stelian Muscalu

Am avut o zi interesanta pe curs astazi. Dupa o constanta de cateva zile la rand pe care as fi pariat pana la finalul discutiilor de la Berlin, astazi, pe ultima suta de metri inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare, am avut o apreciere interesanta pana in jurul valorii de 4,41 lei.

Cursul nu a fost mutat de nicio veste, fiindca nu am avut vreuna, ci a fost miscat de cel mai simplu mecanism al pietei – cerere si oferta.

Se pare ca am avut intrari de capitaluri atrase de emisiunea de titluri de stat. Valoarea a fost una modesta doar 300 de milioane de lei. Insa cum piata de la noi este una putin adanca ea poate sa fie miscata si cu sume relativ mici. Cu o dobanda de 1,22% titlurile noastre de stat au devenit atractive in conditiile in care, in buna parte a Europei, dobanzile sunt spre zero sau in unele parti, cum ar fi Germania, sunt chiar negative.

 Intrebarea de baza e ce urmeaza. Acum vorbim de vesti. Asteptam rezultatul discutiilor din Germania unde premierul grec Alexis Tsipras s-a intalnit cu cancelarul Angela Merkel. Cu siguranta nu vom discuta prea curand despre rezolvarea problemelor pe care le are Grecia. Insa este foarte important semnalul care va fi dat in urma acestor discutii. Daca se gaseste un numitor comun este foarte posibil sa vedem o consolidare a cursului la 4,42, in caz contrar mi-e teama ca se va intoarce de unde a plecat si anume la 4,44.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.