Business

Cum s-au fumat veniturile statului din tutun

Stelian Muscalu

Avem primele raportări despre ceea ce înseamnă interzicerea fumatului în spaţiile publice. Şi m-am oprit asupra acestui subiect fiindcă au fost voci care spuneau că nu vor exista efecte economice ale deciziei. Ba din contră susţinea gaşaca nefumătorilor câştigurile economice se vor vedea rapid.

Efectele sunt vizibile la doar câteva săptămâni de la aplicarea deciziei. În februarie, în momentul în care se pregătea legea încasările din accizele din tutun s-au micşorat cu 74% comparativ cu luna ianuarie. Ştiu că legea a intrat în vigoare pe 16 martie, adică la o lună distanţă. Dacă mă întrebaţi pe mine vorbim de un antrenament al fumătorilor care au încercat cumva să se obişnuiască cu ideea că trebuie să renunţe la fumatul în spaţiile publice. Scăderea a fost de 30% comparativ cu aceiaşi lună a anului trecut.

Conform surselor profit.ro în martie avem o consolidare a acestei tendinţe. Aici vorbim doar despre accizele pe care le încasează statul.

Şi mai avem un loc care se uită lung după banii care veneau din consumul de tutun. Chiar dacă sună cinic asta este realitatea. Vorbim despre fondul de sănătate. Pentru că odată cu scăderea încasărilor din accize s-au dus la vale şi veniturile din taxa pe viciu. Încasările aferente acestei taxe au scăzut de 4 ori comparativ cu luna ianuarie.

Dacă este să ne uităm la cârciumari nici acolo lucrurile nu stau foarte bine. Şi vreau să subliniez ideea tocmai pentru că la un moment dat a apărut teoria conform căreia foarte mulţi nefumători nu mai merg în aceste spaţii publice baruri sau restaurante din cauza fumului de ţigară. Ba mai mult spunea aceiaşi teorie, după ce lega anti fumat îşi va produce efectele nefumătorii vor lua restaurantele cu asalt şi vor compensa o eventuală pierde suferită de abandonul fumătorilor. Se spunea chiar că cifra de afaceri a restaurantelor va creşte datorită mediului mai puţin poluant în care opamenii vor fi tentaţi să mănânce mai mult.

Realitatea este alta.

De la intrarea în vigoare a legii afacerile din zona alimentaţiei publice au pierdut, funcţie de locaţie, între 15 şi 60%. Procentele sunt uriaşe în contextul în care venim după o perioadă de business extrem de proastă pentru baruri şi restaurante. 

10 comentarii

  • Statisticile astea nu fac decat sa confirme ipocrizia de care îi banuiam pe multi asa zise victime ale fumatorilor – cum că nu puteau ei să meargă pe nicăieri din cauza mirosului si a aerului nociv.
    Dar de unde, nu mergeau si nici nu vor merge de acri ce sunt. Pe unii ca ei nu-i suporta nimeni nu din cauza fumatului ci din cauza comportamentului.

    Stresul cauzeaza mult mai multe boli decat fumatul. Cu fumatul s-a rezolvat. S-a dat lege, buna rea asta e. Ma intreb ce facem cu persoanele stresante care ne mananca viata. Pe ei nu-i putem interzice, nu? Dimpotriva, tot tambalaul asta cu interzicerea fumatului le-a dat apa la moara. Acum se simt si victoriosi, deci si mai indreptatiti sa-si streseze semenii.

  • „Gașca nefumătorilor” nu a susținut niciodată că vor veni rapid câștigurile economice ci a spus că o să fie o perioadă de 2-3 luni în care vânzările vor scădea. Apoi, încet încet lucrurile vor reveni la normal sau chiar mai bine. Logica e simplă (dacă nu ești un fumător rău intenționat), nefumătorul nefiind (sau nemaifiind) obișnuit să iasă în club o să aibă nevoie de ceva timp.
    Azi, suntem pe 13 aprilie. Deci, nu a trecut nicio lună de pe 16 martie de când a intrat legea antifumat în vigoare. Hai să vedem cum stau lucrurile pe 16 mai sau pe 16 iunie, adică la 2-3 luni de intrarea legii în vigoare.
    Nu înțeleg de ce fumătorii, sunt așa de rău intenționați și ignoră cu bună știință logica și câteodată, bunul simț cu exagerări penibile.
    Cred că exemplul cel mai bun ar fi cei care postează imagini din cluburi sau baruri goale (probabil înainte de deschidere) alături de textul: Unde sunteți nefumătorilor? Întrebarea corectă ar fi: Unde sunt fumătorii? Ei de ce lipsesc și se răzbună pe localul preferat, având în vedere că nu barurile sau cluburile au fost cele care au inițiat și votat legea antifumat. Seamănă a ipocrizie din partea fumărotilor.
    Mai există și ideea tâmpită (tot din partea fumătorilor) că NEFUMĂTORII ERAU OBLIGAȚI SĂ DEA NĂVALĂ în cluburi și baruri, din 16 martie de la prima oră. O aberație penibilă.
    Revenind la articolului de față, se observă clar că este o părere personală a autorului deranjat de faptul că nu mai poate fuma într-un local și nu un articol scris corect din punct de vedere jurnalistic.
    Pentru a completa „lipsurile” articolului voi spune eu că în urma legilor antifumat din diverse țări, niciun producător de țigări nu a dat faliment și nicio țară nu a falimentat din cauza banilor mai puțini la buget, veniți de pe urma țigărilor. Cred că e la mintea oricui că statul nu o să rămână cu gaură în buget din cauza țigărilor, pentru că o să mărească accizele la tutun și eventual, la alcool!
    E posibil ca o cârciumă sau două sau zece să se închidă. Și ce? Sunt puține și nu o să mai rămână niciun local? Să fim serioși, s-au închis multe localuri și înainte de legea antifumat și locul le-a fost luat de altele. Ba chiar au dispărut toți, atenție, TOȚI producătorii autohtoni de țigarete ieftine (Carpați, Snagov, etc) când fumatul în România era în floare.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.