Business

Cum reuşeşti în viaţă? Satbilindu-ţi obiective clare

Radu Rosulescu

Înainte de a face ceva, orice, ar trebui să stabilești niște obiective, nu? Altfel pleci la drum fără să știi ce ai de făcut și încotro vrei / trebuie să te îndrepți.

În 1981 George Doran scria un articol în revista Management Review – There’s a S.M.A.R.T. way to write management’s goals and objectives (există o cale SMART / inteligentă de a scrie țeluri și obiective de management).

Bineînțeles, lumea își stabilea obiective și înainte de a scrie Doran acel faimos articol, dar meritul său este că a sintetizat foarte bine o rețetă simplă de succes în 5 pași.

Fie că e vorba de obiective de business, obiective de marketing sau obiective personale rețeta este aceeași și este la fel de eficientă. Astfel, obiectivele ar trebui să fie:

  • S – specifice – fiecare obiectiv țintește o arie specifică
  • M – măsurabile – fiecare obiectiv trebuie să fie măsurabil
  • A – accesibile – obiectivele trebuie să poată fi atinse cu resursele disponibile de către fiecare persoană implicată
  • R – realiste / relevante– obiectivele trebuie să fie cât mai apropiate de adevăr și în același timp să fie obiective importante
  • T – timp – trebuie să se specifice când vor fi atinse aceste obiective (termenul limită)

Iată câteva exemple simple:

  • Un obiectiv prost enunțat – vrem să creștem vânzările… Ce companie nu dorește acest lucru?
  • Un obiectiv SMART – vrem să creștem vânzările produsului X cu Y procente până la sfârșitul primului semestru, luând măsurile a, b, c și folosind resursele Ra, Rb, Rc
  • Un obiectiv prost enunțat – o să mă apuc de slăbit… Câtă lume nu spune același lucru în fiecare zi?
  • Un obiectiv SMART – vreau să slăbesc 2 kg în următoarele 4 săptămâni, înlocuind prăjiturile cu fructe și mergând la sala de fitness de 2 ori pe săptămână

Dacă obiectivele SMART au 5 caracteristici să rămânem atunci la cifra 5. Este recomandabil să stabilești un număr mic de obiective, de preferat să fie cel mult 5. De ce? Pentru că sunt mult mai ușor de urmărit și este mult mai ușor să te concentrezi pe realizarea lor.

Și dacă există necesitatea de a stabili mai mult de 5 obiective? Este de preferat să încerci să le grupezi, ideal în 5 sau mai puține grupe

Și dacă obiectivele au un grad mare de complexitate? Fiecare obiectiv va fi spart în obiective mai mici, până se ajunge la nivelul de specificitate dorit.

Ți-ai stabilit obiectivele pentru mâine? Nu vrei să încerci rețeta SMART?

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.