Lifestyle

Cum pot să devin un paria al societății fără să fac nimic rău. Articol de Radu Rosulescu

Radu Rosulescu

Da, o spun direct. Dacă o să se voteze legea antifumat o să mă simt ca un cetățean de mâna a IIa. Și nu înțeleg cu ce am greșit. Singura mea ”vină” este că sunt fumător.

Și niște parlamentari, aceiași care își votează pensii și drepturi nesimțite, s-au gândit că dacă sunt fumător merit să fiu tratat ca un câine de pripas. Adică să fiu dat afară de peste tot, să stau pe străzi ca un maidanez.

Măh, mie nu îmi convine deloc treaba asta și sunt total împotriva legii care interzice fumatul în baruri și restaurante.

De ce?

În primul rând din principiu.
Nu îmi place ideea de a interzice ceva în mod arbitrar. Orice interzicere este o îndepărtare de la democrație și o apropiere către dictatură. Și am trăit în dictatură. Nu mult, dar suficient încât să nu îmi mai doresc niciodată să trăiesc din nou într-un astfel de regim. Pentru mine libertatea nu este doar un cuvânt ci este cel mai prețios lucru pe care îl am. O să spui că greșesc, că în democrație nu e chiar așa, că libertatea mea trebuie să țină seama și de libertatea altora, că libertatea mea începe acolo unde se termină libertatea altora. Da, desigur. Sunt de acord. Dar spun că am și eu dreptul la libertatea mea, nu numai alții.

Știi cât costă un pachet de țigări? În mod normal ar trebui să coste sub 4 lei, dar se vinde cu 15 lei… mai mult de 11 lei sunt taxe și accize pe care statul le ia. Păi nenea Statul, aloooo, ce facem aici? Dacă tot mă taxezi atât de mult nu crezi că e normal să mă tratezi și pe mine civilizat, să nu mă pui să stau ca un câine pe la ușă?

Înțeleg. Nu sunt prost. Există și fumători și nefumători pe lume, iar nefumătorii nu sunt datori să înghită fumul de țigare. Ok. Mi se pare de bun simț să nu fumez într-un spațiu închis în care se află și nefumători. Și chiar dacă ar fi numai fumători tot nu e ok să umpli camera în care stai sau lucrezi de fum.
Dar la bar?? Păi de când s-au inventat barurile pentru asta s-au inventat – să bei și să fumezi în ele.

Faptul că legea antifumat s-a adoptat în mai multe țări și noi nu facem decât să ne aliniem nu este un argument. De ce trebuie să ne aliniem noi mereu după alții, în orice condiții? Eu sunt un suporter al integrării în UE, cred cu tărie că este benefic să învățăm de la țările mai dezvoltate, dar nu cred că trebuie să copiem totul fără să trecem prin filtrul gândirii. În unele țări se interzice fumatul, în alte țări se legalizează drogurile. Hai să ne hotărâm dacă e cazul să îi imităm pe alții sau putem să avem și noi propria opinie.

Pentru că discuția asta cu fumatul a învolburat deja Internetul, vreau să transmit și eu câteva mesaje. M-am trezit mai târziu, dar încă nu e prea târziu. Legea a fost atacată la curtea constituțională și încă nu a fost promulgată.

În primul rând pentru fumători:

Să știi că nu o să te laud dacă ești fumător și nu te aștepta să te încurajez să fumezi. Dacă vrei și mai ales dacă poți să te lași de fumat te încurajez să o faci.

Dar dacă alegi să fumezi în continuare luptă-te pentru demnitatea ta. Nu mai lăsa capul în pământ și nu te mai lăsa arătat cu degetul. Nu e așa de rușinos că ești fumător.

Când m-am apucat eu de fumat era chiar cool să fii fumător. Și cum să nu cred că e un lucru cool când eram bombardat din toate părțile cu mesaje de marketing care spuneau asta? Echipele de Formula 1, echipele de MotoGP, echipele de raliuri, toate erau sponsorizate de către companiile de tutun. Campionatul Mondial de Fotbal era și el sponsorizat de către companiile de tutun. Cam în toate sporturile existau reclame la tutun, toate show-urile și toate mega-concertele erau sponsorizate de către companiile de tutun.

Ok, acum nu mai e cool. Au fost interzise și reclamele la țigări. Foarte bine. Eu sunt de acord. Înseamnă că erau reclame mincinoase.

Dar tot nu mă rușinez că sunt fumător. Nu cred că comit nicio crimă și fumatul nu mă face nici mai rău nici mai bun. Să fim serioși, o grămadă de oameni foarte importanți în lumea asta au fost fumători. Să iau doar un exemplu – Winston Churchill pufăia toată ziua din trabuc în schimb Adolf Hitler era antifumător convins.

Dacă o să intre în vigoare legea asta antifumat și dacă o să fii nevoit să fumezi pe la ușa barului atunci protestează.
Poți să scrii pe o hârtie A4 că ești persecutat de către statul român, iar ori de câte ori ieși la țigare ia și hârtia cu tine și arat-o în public.
Poți să îți cumperi berea de la supermarket. Păi dacă tot nu poți să stai înăuntrul barului să bei berea (că nah, băut fără fumat nu prea merge) atunci de ce să mai plătești prețul de bar? Că la bar plătești berea la preț dublu sau chiar triplu față de supermarket tocmai pentru că îți crează o atmosferă plăcută, pentru că stai la masă și vine cineva să te servească. Dar dacă te dă afară de ce să mai cumperi de la ei? Cumperi berea de la supermarket și o bei în fața barului. Cred că patronilor de baruri nu le-ar conveni și s-ar putea să dorească să te readucă înăuntru. Treaba lor cum or să reușească să te readucă înăuntru. Probabil că ei au mai multe pârghii și pot face presiuni mai mari asupra politicienilor decât poți face tu, un simplu cetățean.

Pentru cei care propovăduiesc stilul de viață sănătos

În general cei care sunt preocupați de sport și de o viață sănătoasă își văd mai mult de viața lor și țin mai puțin să facă ordine în viața altora.

Dacă ești preocupat de sport și sănătate nu pot decât să te felicit. Ține-o tot așa. Dar nu exagera. Nu crede tot ce se spune pe la televizor sau prin ziare că nu e așa.

Eu nu susțin că fumatul este benefic pentru sănătate, dar nici atât de nociv pe cum se spune nu este. Adică nah, dacă ar fi să ne luăm după afirmațiile unor ”cercetători” ar însemna că la 2-3 ani după ce te-ai apucat de fumat să fii deja mort. Ceea ce, în mod evident, nu se întâmplă. Există nenumărați oameni care au depășit 80 de ani, deși au fumat toată viața. Fumatul de unul singur nu este cauza principală pentru deces. De obicei sunt mult mai mulți factori implicați.

Acum e la modă să se spună că totul din jurul nostru e cancerigen. Nu trece zi în care să nu mai apară un ”cercetător” care să nu fi descoperit că ceva este cancerigen. Am citit că până și tigaia în care îți faci o friptură este cancerigenă. Chiar așa? Din câte știu eu, de fapt nimeni nu poate să spună cu exactitate ce declanșează cancerul. Dacă s-ar descoperi cum se previne și cum se tratează cancerul ar fi bomba secolului și una din cele mai mari descoperiri din istoria omenirii. Din păcate încă nu s-a întâmplat.

Apropo de friptură. O țigare nu e mai nocivă decât o friptură sau decât o porție de cartofi prăjiți. Totul ține de moderație. Normal, dacă bagi în tine 3 pachete de țigări pe zi îți pui sănătatea în pericol, dar la fel se întâmplă și dacă te îndopi toată ziua cu cartofi prăjiți sau cu dulciuri. Dulciurile s-ar putea să fie chiar și mai nocive.

Cercetările serioase au scos în evidență faptul că tutunul crește riscul apariției anumitor boli. Ok, nu am cum să contest acest lucru. Dar contest felul în care sunt prezentate rezultatele. Adică se spune ceva de genul că ”fumatul crește riscul cu 50% bla bla”. Te aștepți ca unul din doi fumători să facă boala respectivă, nu? Păi nu. De fapt riscul natural de a face boala e să zicem de 1%, iar dacă ești fumător crește cu 50%, adică riscul devine 1,5%. Riscul rămâne în continuare scăzut și poate fi compensat în alte feluri, de exemplu printr-o alimentație mai sănătoasă sau prin mai multă mișcare.

Cum rămâne cu fumatul pasiv?
Din păcate nu prea ai ce să faci. Trăim pe o planetă din ce în ce mai poluată. Și nu țigările sunt cel mai mare poluator. Îmi pare rău că te fac și pe tine să înghiți fum de țigare deși nu ești fumător, dar dacă vrei să te revolți revoltă-te întâi împotriva celor care își mută fundul toată ziua în mașină și poluează în fiecare minut mult mai mult decât aș putea eu, fumător, să poluez un an întreg. Dacă fumatul nu este o necesitate, același lucru se poate spune și despre naveta zilnică cu mașina. Se poate înlocui mașina cu mijloace de transport în comun sau cu bicicleta.
Atâta timp cât nu se elimină cauzele principale pentru poluare nu avem cum să trăim pe o planetă mai sănătoasă și să respirăm aer mai curat. Poate peste 1000 de ani oamenii nici nu vor mai respira oxigen. Or să se adapteze la alte condiții climatice și poate atunci o să fie sănătos să respire dioxid de carbon.

Pentru nefumători

Dacă ești nefumător nu îți spun decât atât – apreciez că mă înțelegi și mă suporți.
Știi, am și eu mulți prieteni nefumători. De multe ori ne vedem în localuri pentru fumători tocmai pentru că eu fumez. Probabil că prietenii mei s-ar simți mai bine dacă n-aș mai fuma deloc, dar mă respectă așa cum sunt, cu viciul meu cu tot. Și eu la rândul meu încerc să nu abuzez. Mă mai abțin și nu fumez atât de des cum aș simți nevoia, nu dau fumul înspre ei, nu fumez în timp ce ei mănâncă decât dacă îmi spun ei în mod explicit că o pot face (nu îi întreb eu ci inițiativa trebuie să vină de la ei). Nu știu. Poate nici prietenii mei nu sunt perfecți. Dacă aș vrea să găsesc neapărat ceva care să mă deranjeze la ei probabil că aș găsi. Dar nu asta e ideea. De fapt nimeni nu e perfect și ne bucurăm de prietenia noastră tocmai pentru că ne putem tolera micile imperfecțiuni, că ne respectăm între noi și ne dorim să ne simțim bine unii cu alții nu să ne certăm și să ne facem reproșuri tot timpul.

Pentru ipocriți

Din păcate ipocriții sunt cei mai mulți și cei mai îndârjiți. Sper că nu te numeri printre ei. Te rog doar să le transmiți, dacă întâlnești vreunul (și mai mult ca sigur dai peste ei pentru că sunt la tot pasul) mesajul meu.

Aș putea împărții ipocriții în mai multe categorii.

În primul rând, foștii fumători care acum se dau luptători înverșunați împotriva fumatului. Păi nene, după ce au fumat ani de zile, nu ți se pare un pic penibil să spună acum că ei sunt îngrijorați de fumatul pasiv, de faptul că fumătorii i-ar putea deranja pe nefumători? Poate că eu m-am apucat de fumat și din cauza unora care astăzi s-au lăsat poate am înghițit fum și pe vremea când eu nu fumam și ei fumau.
Ok, dacă s-au lăsat bravo lor, dar să nu-mi țină teorie pe tema fumatului.

Și știi care e culmea? Mulți dintre ei, după ce s-au bătut cu cărămida în piept cât sunt ei de virtuoși, după ce au ținut altora teorii și i-au pus pe toți la stâlpul infamiei se apucă din nou de fumat…

Pe urmă vin ipocriții care n-au curaj să își susțină un punct de vedere, dar bagă la înaintare copiii și se ascund în spatele lor. Adică vezi doamne nu pot să meargă cu copiii la bar pentru că e un mediu nesănătos. Păi ce legătură au nene copiii cu barurile? Barurile sunt locuri de joacă pentru copii? N-ar fi mai bine să se ducă cu copiii în parc, la bibliotecă, la un film de desene animate, la un teatru de păpuși decât să se gândească să-și aducă copiii în bar? Aaa, cică nu la bar ci doar la restaurant că acolo se mănâncă. La restaurant nu e loc de joacă pentru copii. Punct. Ok, dacă e vorba de restaurantele hotelurilor care oferă vacanțe all-inclusive argumentul stă în picioare, dar altfel nu. Există și restaurante care oferă locuri de joacă pentru copii. Perfect. Să-și ducă copiii acolo. Nu cred că o să vină nimeni să fumeze tocmai unde se joacă copiii. Dar să nu aibă pretenția să transforme orice restaurant în grădiniță pentru că nu este normal. Oricât de mult aș iubi eu copiii, tot n-aș avea chef să mi se mișune tot timpul pe lângă mine, să plângă și să țipe în timp ce mă aflu într-un restaurant. Deh, copilul e copil. Are energie și nu poate să stea mult timp în fund pe scaun. Nu e vina copiilor ci a părinților care nu se gândesc la treaba asta.

Mai există și ipocriții foarte sensibiloși. Pe ei cică îi ia cu leșin din cauza mirosului. Mda, ce să zic? Le înțeleg sensibilitatea, dar nu înțeleg cine-i obligă să vină la bar dacă nu le place. Să se ducă la lacto-bar. Păi cică nu sunt lacto-vegetarieni. Vor la baruri normale. Ok, există și baruri pentru nefumători. Există și cafenele și ceainării unde nu se fumează. Pe alese. De ce trebuie să meargă tocmai într-un bar în care se fumează dacă nu suportă? Aaa, păi cică vor să bea și să mănânce și nu pot în altă parte decât fix la restaurantele și barurile de fumători. Bine nene, dar alte mirosuri cum le suportă? Nici mirosul de mâncare nu e tocmai Chanel no. 5. Spre exemplu mie nu îmi place mirosul de pește. Nu îmi place mirosul de ceapă prăjită. Și nu îmi plac multe alte mirosuri de mâncare. Dar nu m-am gândit că prăjirea cepei ar trebui interzisă printr-o lege. În schimb încerc să merg în restaurante în care nu se simte mirosul de mâncare. Adică restaurante care au sistem de ventilație bun. Și dacă sistemul de ventilație e bun atunci nu se simte nici mirosul de țigare. Și dacă se întâmplă să nimeresc într-un restaurant cu ventilație mai puțin bună am întotdeauna opțiunea să rămân sau să plec. Dacă rămân nu mă apuc să fac scandal și să-i dau pe alții afară pentru că nu-mi place mie cum miros.

Oare cu discotecile și cluburile ce facem? Că deh, dacă dansezi mai și transpiri, iar transpirația miroase urât, cel puțin la fel de urât ca și țigările. Interzicem dansatul în discotecă pentru că sensibiloșii nu suportă mirosul de transpirație, dar țin morțiș să meargă la discotecă?

Cel mai rău e cu cei care țin morțiș să facă ordine în viața altora. Ei nu se simt bine până nu fac altora morală până nu îi pun pe toți la colț. Cred că știi genul ăsta de personaje. Când eram mici mai apărea câte un moș sau babă care să ne ia la întrebări și să ne strice cheful de joacă – unde stăm noi? ce căutăm pe acolo? de ce nu ne jucăm în fața casei / blocului nostru? Nici dacă nu mai ești copil nu scapi de gura lor – ce cauți aici? pe cine cauți aici? de ce ți-ai parcat mașina aici și nu dincolo? de ce îți place de fata aia și nu de ailaltă? etc.
Pe astfel de personaje tot timpul le deranjează câte ceva. Asta cu fumatul vine ca o mănușă pentru ei. Pentru că îți pot face morală la nesfârșit pe tema asta. Pe alte subiecte poți să ripostezi, poți să le dai peste nas, dar cu fumatul mereu găsesc un argument cu care să te pună la colț. Mă gândeam ce s-ar întâmpla dacă brusc n-ar mai fuma nimeni. Cui ar mai face ei morală? Dar de fapt pe ei nu-i preocupă atât de mult fumatul, în schimb savurează momentele în care se pot arăta superiori în fața altora. Dacă n-ar mai fuma nimeni ar găsi alt motiv să se ia de oameni. Știi, ca în bancul cu iepurașul și cu șapca. De fapt ei înșiși au o mare problemă, dar nu se găsește nimeni să le spună verde în față că sunt niște nesuferiți. De ce? Pentru că ceilalți, cei care nu sunt ca ei sunt mai toleranți și cu mai mult bun simț și îi suportă și pe scandalagiii de profesie.

În concluzie?

În concluzie, hai să lăsăm lucrurile cum erau și până acum. Nu cred că a murit nimeni pentru că era nefumător și a intrat într-un bar de fumători. Sunt multe alte lucruri mult mai importante de care ar trebui să ne ocupăm ca să ne facem viața mai frumoasă.
Dacă tendința este de a se renunța la fumat probabil că peste câteva zeci de ani fumatul va dispărea în mod natural. Probabil că vor fi din ce în ce mai mulți oameni care să renunțe de bună voie la fumat și din ce în ce mai puțini care să se apuce. Poate o să mă las și eu de fumat. Sau poate nu. În orice caz, indiferent ce voi face, eu tot împotriva interzicerii voi fi. Din principiu.

9 comentarii

 • articol plin de sofisme si cu o manipulare emotionala ( ma simt cetatean de mana a doua, vai, eu, bietul fumator, cum mai sufar eu ca nu va pot afuma pe ceilalti).

  Sofisme:

  1. ca parlamentarii isi voteaza pensii nesimitite nu este un argument in favoarea fumatului in locuri publice.
  2. mirosul de transpiratie: nu este toxic, nu poate duce la boli grave daca mirosim transpiratia cuiva intr-un club, fumatul pasiv insa da.
  3. zici ca te-ai apucat de fumat din cauza fostilor fumatori care acum iti dau tie lectii? pai si ce vrei acu, sa se apuce si alti copii din cauza ta? Adica fostii fumatori sunt ipocriti ? De ce? Cred ca sunt cei mai in masura sa vorbeasca.
  4. argumentul cu poluarea este unul dintre cele mai tampite. Adica daca e poluare ce mai conteaza si fumul tau, nu? La ce te mai speli, ca oricum e praf afara? Le ce mai stai la semafor ca oricum e unu undeva care nu-l respecta?

  • Bravo!!! Nu pot sa înțeleg de ce atata tragedie!!! De ce se simt atat de discriminati?!!!! Pai dc ei sunt asa… at ceilalti obligati si subliniez: OBLIGATI sa le inghita fumul cum ar trebui sa se simta?!!!

   • Explica-mi cum esti obligat sa inghiti fum ? Eu stiu ca te poti duce intr-un local de nefumatori.
    Dar pusca ta vrea la localul X si vrei ca in localul X sa nu se fumeze…sa fie cum iti place tie.. NU ! NU IMPUNE TU LUMII CE SA FACA ! Du-te unde nu se fumeaza !
    De unde pana unde imi impui tu ca nu vrei sa se fumeze nicaieri ? Ai locuri speciale pt tine..eu raman cu buza umflata acum cu aceasta lege.

 • Te- ai gandit cat esti de egoist. Prietenii tai nefumatori, daca sunt mai multi dacat prietenii tai fumatori trebuie sa va suporte fumul pentru ca pur si simplu nu existau locatii une sa va intalniti fara sa se fumeze. De acum in colo , daca mai ramaneti prieteni, daca mai ai chef de ei o sa-i suporti tu pe ei fara fum. Wow. Ce chestie, ia sa te vad tu esti un prieten adevarat?Ai sa-i poti accepta , suporta fara FUM. ( Daca esti fumator probabil ai uitat ce urat pute , chiar mai rau ca un om transpitat)

  • Nu-mi oblig prietenii sa vina acolo unde merg eu sa beau si sa fumez.
   Statul acum ma obliga sa nu fumez nicaieri. Pe tine nefumator, nu te obliga nimeni sa mergi unde se fumeaza. Aveai de ales

 • Lasă asta. Am un amic care a primit o amendă pentru că a aruncat un chiștoc de țigară la fel de mare ca amenda pe care o primește o prostituată. În România poți fi orice , proxenet, golan etc, dar dacă fumezi când ești prins ești amendat pentru … fumat. Incredibil, nu? Da, fumătorii sunt cetățeni de mâna a doua dar nu din cauza legii anti-fumat ci din cauza percepției sociale asupra fumatului. Fumatul a fost demonizat pur și simplu, un drogat a devenit o victimă, un fumător e ca o boală care transmite cancerul pulmonar celorlalți. Mișto, nu? Eu zic să vă lăsați de fumat, apucati-va de droguri, alcool etc. Amenda e mai mică și nici nu ești stigmatizat.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.