Probabil că foarte multă lume se întreabă cum de multimilionarul Gabriel Oprea nu este deranjat de fisc. Cu toate stelele de general este greu să justifice averea uriaşă dobândită până la urmă doar din munca la stat. Însă deşi şi-a pierdut funcţiile influenţa „generalului” rămâne mare în instituţiile statului. Asta şi pentru că atunci când tăia şi spânzura Gabriel Oprea şi-a plantat oameni de încredere în puncte cheie ale unor instituţii importante.
Astăzi o să vorbim despre fisc, adică acea instituţie care ar fi trebuit să ia de mult la publicat averea multimilionarului Gabriel Oprea. De fapt a făcut-o dar rezultatele ei rămân secrete. Şi aici intervine linkul nostru.
Povestea începe în vara lui 2011 atunci când Gabriel Oprea s-a hotărât să-l năşească pe fiul bunului prieten Gigi Neţoiu.
Evident că a fost considerat un moment de importanţă maximă aşa că nici musca nu a zburat pe deasupra Bisericii Elefterie acolo unde a avut loc evenimentul. Pe atunci ministru al Apărării Naţionale, umblă vorba că zona a fost păzită chiar cu militari. Dar nu despre asta vorbim ci despre încuscrirea care a reieşit din această căsătorie. Fiul lui Neţoiu, Păstorel, a luat-o de soţie pe Andreea. Imediat după acest fericit eveniment, mama Andreei, Eugenia Geambaşu a fost numită, la începutul lui 2012, EXPERT principal cl I gr 5 direct la biroul preşedintelui ANAF de la acea vreme. Astăzi aceeaşi Eugenia Geambaşu Maria este într-o funcţie de conducere în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din cadrul ANAF.
Mai mult de atât, sora cuscrei lui Gabriel Oprea, Luiza Geambaşu, era angajată în cadrul ANAF ca şi consilier juridic. După nuntă ea ajunge director general adjunct al Departamentului Juridic.
În aceste condiţii se mai întreabă cineva de ce pornesc greu inspectorii ANAF în cercetarea marilor averi?
Se mai întreabă cineva cum de nu răsuflă informaţii despre uriaşa avere acumulată de „generalul” Gabriel Oprea cât timp a lucrat la stat cu un salariu de câteva mii de euro?
Atât timp cât cea mai importantă instituţie de control a statului este prinsă în caracatiţa familiilor încuscrite cu diverşi politicieni nu putem spera la acţiuni care să ducă la o creştere a colectării a veniturilor la bugetul de stat.
În lipsă de autoritate, inspectorii ANAF sunt trimişi să controleze buticurile sau chiar firmele mari care sunt cu taxele la zi, pentru că adevăraţii rechini şi-au plantat firmele în locurile cheie care nu permit deranjarea business urilor exact acolo unde evaziunea este în floare. Şi poate că o reformare adevărată a acestei instituţii ar trebui să începă în primul rând cu oamenii de la vârf puşi acolo de oameni asupra cărora azi planează suspiciuni de trafic de interese şi abuz în serviciu.
[…] Cum controleaza Gabriel Oprea ANAF-ul din interior – stelianmuscalu.ro 841 Facebook interactions […]
Domnule Muscalu, sunt neplacut amuzat de acest articol. Neplacut din mai mult puncte de vedere. Primul ar fi acela ca imaginea dvs. de jurnalist economic, nu ar fi trebuit sa aibe tangente cu articole de can-can. Cu atat mai mult cu cat acest articol miroase de departe a comanda. Dar oricine are pretul sau. Al doilea motiv se refera la faptul ca scrierea dvs. este plina de inadvertente. Cine vi-a trimis textul nu a depus o munca de documentare decenta. Iar dvs ati plecat dupa prima fenta. Al treilea motiv se refera la faptul ca refuzati sa va raportati le elemenete de logica a bunului simt. Cum credeti dvs. ca poate un simplu functionar (care nu a avut niciodata functie de conducere si nu a fost niciodata angajat la vreun cabinet) sa dirijeze activitatea unei institutii la comanda unor persoane din afara? Cum considerati dvs. ca publicul poate sa respecte meseria de jurnalism, cand dvs. si colegii si-au facut un ideal din a dezinforma prin articole scrise la comanda. Acum stiu de unde vine acel sentiment de „fals” care ma incerca de fiecare data cand va urmaream emisiunea.
sa aibe…sau sa aiba? Imaginea de jurnalist este strict legata de instituía care colectează banii din economie :-).
apoi
cine vi-a trimis sau cine v-a trimis? munca de documentare decenta? asta-i de bine presupun 🙂
Exact pe logica bunului simt am mers atunci cand am constatat ca nu este vorba despre un simplu functionar ci exact despre sefa sericiviului de informatii secrete… credeti ma ca nu vorbim de un simplu functionar.
Articolul nu este scris la comanda si mai mult decat atat l-am verificat inainte de a-l posta.
Eu inteleg temerea ca tentaculele caracatitei incep sa pice…dar exact asta este misiunea jurnalistilor.
Cu deosebit respect
Stelian Muscalu
Stimate domnule Muscalu,
asa cum sunt un consumator convins al programelor DIGI, tot din convingere si respect urmaresc emisiunea dumneavoastra. Digi 24 sau Digi FM sunt mediile de informare pe care le consider cam singura sursa serioasa de informare. Reactia mea vine pe acest fond de incredere fata de aceste canale in contradictie cu articolul dumneavostra. Incep prin a-mi cere scuze fata de inadvertentele gramaticale din comentariul meu, dar va asigur ca ele nu se datoreaza unor carente educationale.
De asemenea apreciez reactia dumneavoastra eleganta, ceea ce ma face sa urmaresc cu respect reactiile dumneavoastra publice.
In acelasi timp doresc sa va asigur ca reactia mea nu se datoreaza unui interes direct (persoanele in cauza nu stiu de acest demers al meu), ci doar din frustrarea ca postul meu preferat, realizatorii mei preferati, pot cadea in capcana erorii.
Inaltul personaj politic amintit in articol, beneficiaza si de „aprecierea” mea, dupa cum intuiesc ca si a dumneavoastra. Sustin orice inititiva care sa demaste actiunile dubioase ale oricarui personaj de acest fel. Numai ca in acest caz victimele colaterale, sunt inocente. Va este la indemana sa analizati, de exemplu, declaratiile de averea ale doamnei Geambasu pentru a va edeficia asupra functiilor detinute de dansa in ANAF central. Intr-adevar legatura de afinitate cu persoane „publice” induc spre anumite concluzii, dar concluzii de suprafata, nefundamentata. Asa cum aspectele anuntate in articolul dumneavoastra mi-au indus ideea (avident nefundamentata) ca este un articol „la comanda”. Un alt motiv de frustrare pentru mine considerand ca dumneavostra sunteti deasupra unor astfel de bauieli ieftine. Daca nu as fi cunoscut aceasta situatie expusa in articol, nu as fi intervenit niciodata.
In mod evident ca argumentele „per a contrario” nu isi au locul intr-o expunere publica, dar eu cred in continuare in deontoligia profesionala a jurnalistilor. Nu va trebui decat sa verificati ca doamna in cauza nu a fost niciodata angajata la cabinetul vreunui demnitar si ca nu a detinut nicio functie de conducere in cadrul ANAF central. Lucruri facil de demonstrat.
Personal continui sa urmaresc emisiunile dumneavoastra, sa empatizez cu logica expusa, sa ma bucur ca exista analisti economici de talia dumneavoastra si sa nu fiu dezamagit de ultima reduta impartiala – DIGI.
Imi exprim scuze pentru tonul sau cuvintele nefericit alese, dar am incredere in intelegerea dumneavoastra. Imi doresc si va doresc adevarul!
Dacă cineva scrie aici la comandă, atunci Nelson Mandravela, care se pare că nici nu-l cheamă aşa. Informaţiile din articol se pot verifica prin Google, nu văd nici o informaţie falsă.