Business

Cu viteză spre dezastru’ final

Stelian Muscalu

Execuția bugetului pe date consolidate arată dramatic. Avem un -1,4% în condiţiile în care previziunile guvernului promiteau o creştere de aproape 14%. Detaliile per ansamblul acestei execuţii sunt menite să semene teamă în rândul oricărui finanţist responsabil.

Veniturile, aşa cum remarcă şi analiştii ING, sunt tot mai mici în timp ce cheltuielile au viteza Concordului. Veniturile curente au înregistrat o scădere de -1% în ianuarie şi februarie faţă de o ţintă de creştere de 7,2% pentru întreg anul. Cifrele din documente sunt la ani lumină faţă de estimările pe baza cărora au fost acordate majorările de salarii şi pensii.

Diferența este şi mai mare dacă ne uităm la estimarea de venituri totale (care includ și fondurile UE): un obiectiv de creștere de aproape 14% față de o scădere de -1,4% până acum în 2017. În acest moment, lucid ar fi să se pună un „stop loss”. Să fie asumate pierderile de până acum dar să fie oprite cele viitoare. Din păcate guvernul Grindeanu vede aceste cifre ca fiind normale, deşi ele contrazic propriile prognoze şi merge înainte pe anunţuri halucinante legate de creşterea cheltuielilor din zona de personal. Nu mai departe de ziua de ieri, ministrul muncii ne anunţa ca de la anusalariile medicilor vor fi 3600 de euro. Nu că nu ne-am dori acest lucru, dar cifrele execuţiei bugetare ne arată că nu vor putea susţine nici măcar actualele creşteri deja aprobate.

Asta se traduce prin viitoare derapaje fiscale uriaşe. Şi nu că suntem noi mari analişti atotştiutori, dar amintesc aici ca FMI a atras recent atenția că deficitul bugetar s-ar largi la -3,7% și -3,9% din PIB în 2017 și 2018 doar în baza măsurilor în vigoare, fără a include și planul de relaxare fiscală semnificativă urmărit de PSD pentru anii viitori.

Cu toate acestea premierul Grindeanu nu se declară îngrijorat de aceste cifre punând în contrapartidă nişte date obţinute de la Institutul de prognoză, cel care a construit creşterea economică din 2017 pe nevoile Guvernului Grindeanu şi nu pe realităţile economice.

Grindeanu susţine că:

1.Industria crește… fără să spună cum, pe ce structură: ştim foarte bine că în a doua parte a anului trecut am asistat la o epuizare a stocurilor. Nu asistăm cumva la o refacere a acestora? Nu avem de fapt o creştere a stocurilor?
2.Cresc exporturile – datele arată că avem creşteri pe materii prime care sunt extrem de ieftine în perioada asta și fără valoare adaugată mare. Adică exportăm grâu și importăm pâine congelată. Ceea ce nu este neapărat un motiv de laudă
3.A crescut nr locurilor de muncă cu 44k – la o economie cu aproape 5 mil de locuri, procentul e infim. Fără să pună la socoteală locurile de muncă disparute din cauza contextului economic nefavorabil.

Totuși, retorica la nivel guvernamental sugerează că unii oficiali încep să realizeze situația și urmăresc îndeaproape execuția bugetară. Acum riscul este ca aceştia să dispară din peisaj. De câte ori vine cineva şi spune că lucrurile nu stau bine, iese Liviu Dragnea îl urechează şi-l trimite în colţul clasei. Cert este că făra o îmbunătățire semnificativă pe acest plan riscurile economice sunt uriaşe.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.