Criza datoriilor in imagini

Stelian Muscalu
Ca sa intelegem de unde am plecat, unde am ajuns si mai ales spre ce trebuie sa ne indreptam ca sa supravietuim trebuie sa urmarim acest film. Fara o uniune fiscala Uniunea Europeana si euro sunt sortite pieirii
Filmulețul este foarte bine făcut și explică simplu și eficient situația în care se află Europa
Ce aș mai adăuga eu:
– Germania ar trebui să plătească încă foarte mulți bani pentru prostiile pe care le-a făcut în trecut. O problemă mare care trage economiile europene în jos este lipsa de resurse / materii prime. Poate Dumnezeu a fost mai puțin generos cu europenii decât a fost cu americanii și rușii, dar noi ne-am și bătut joc. Mai precis Germania și-a bătut joc. A iscat 2 războaie mondiale care au secătuit tot continentul de resurse. 
Aș vrea și eu să avem benzină cu 2,4 dolari galonul (un galon are aproape 4 litri). Așa plătim 1,5 euro pe litru. Păi se compară? E mai mult decât dublu.
– Peste criza financiară din USA s-a trecut foarte repede. Europa a plătit o mare parte din prostiile pe care le-au făcut americanii. E adevărat, a fost vorba de lăcomie. Multe bănci europene s-au lăcomit la câștiguri mari și obținute ușor și uite așa au cumpărat masiv pachete subprime. Era de așteptat ca la un moment dat bula imobiliară din USA să se spargă. Și s-a spart în buzunarul băncilor. Numai că băncile n-au plătit ci au fost salvate de către guverne. Și uite așa au ajuns guvernele europene să se îndatoreze.
– Într-adevăr, faptul că nu există o politică fiscală unitară este una din marile probleme ale UE. Dar nu e chiar așa. Prin tratatul de la Maastricht s-au convenit niște criterii de convergență. Orice stat care aderă la Euro trebuie să le îndeplinească. Nu e chiar același lucru ca o politică fiscală unitară, dar e mai mult decât zero. În principiu ar fi trebuit să meargă, doar că grecii au MINȚIT. De aici și multele probleme ulterioare. 
Observațiile de mai sus nu schimbă cu nimic concluzia finală a celor de la Bloomberg. 
Uniunea Europeană nu are un viitor așa cum este acum. Ori se fac pași pentru o adevărată uniune (un fel de Statele Unite ale Europei) ori se fărâmițează din nou. Aș spune că globalizarea ne forțează să ne unim. Liderii naționaliști care agită spiritele prin multe țări membre UE sunt absolut inconștienți. O Europă fărâmițată nu poate face față economiei asiatice aflate în plină expansiune.
Există o mică confuzie între austeritate și disciplină financiară. Din punctul meu de vedere o disciplină financiară trebuie instaurată în fiecare stat membru al UE. De ce nu au țările nordice probleme cu disciplina financiară și în schimb țările sudice au? Pentru că nivelul de corupție e diferit, la fel și nivelul dilentatismului politicienilor. În sud se fură mai mult și se face risipă mai mare. Mi-aș dori să vină nemții și în România și să stopeze corupția și așa zisele investiții total inutile (gen fântâni cântătoare sau parcuri făcute la marginea satului de parcă spațiile verzi ar lipsi acolo).

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.