Business

Creştere economică şi coadă la paşapoarte. Cum se explică?

Stelian Muscalu

Astăzi premierul mi-a pus capac cu o declaraţie care m-a scos din sărite. În cadrul şedinţei de guvern Tudose era nedumerit, cum e posibil să ai o creştere economică solidă, cea mai mare din Europa, şi totuşi să ai cozi la paşapoarte?

Auzi ce dilemă are premierul!

Acum, primul lucru bun este că cineva a sesizat că este un paradox, o contradicţie în termeni. Partea proastă este că ori se fac, ori chiar sunt atât de proşti încât nu văd explicaţia. Una simplă dealtfel.

1-Foarte mulţi români au plecat din ţară alungaţi de politicienii care ne-au împins an de an spre o viaţă tot mai mizeră, spre o pierdere a demnităţii, spre o pierdere a speranţei. Vorbim aici de milioane de români care au preferat să trăiască printre străini numai ca să evite lăturile politicului din România. Din păcate pentru ei sunt obligaţi ca periodic să-şi schimbe documentul de călătorie, aşa că intră vrând nevrând în tărâţele troacelor de la paşapoarte.

2-Foarte mulţi români pleacă din ţară chiar în acest moment. Şi nu vorbim de cei care se duc în vacanţă ci de cei care pur şi simplu s-au săturat să asiste la jaful orchestrat de mafia politică din această ţară. Era un studiu care arăta că 9 români părăsesc definitiv ţara pe parcursul a 60 de minute. Şi partea proastă este că în general pleacă spuma, aşa că media de inteligenţă şi educaţie scade simţitor ceea ce alterează viitorul naţiei.

Astea sunt cele două explicaţii, simple, domnule Tudose! Creşterea economică nu este una solidă, aşa cum minţiţi la televizor, ci este una extrem de şubredă, construită pe piloni de nisip care se vor surpa când o să ne fie lumea mai dragă. Şi mai mult decât atât inclusiv românii pe care îi reprezentaţi, atât de prost, ştiu asta.

Un studiu GFK arată că unul din trei români se teme de creşterea costurilor vieţii. Sunt oameni care sunt îngrijoraţi de ziua de mâine. Creşte consumul ca nebunul, stimulat de creşterile salariale date de guvern fără nicio acoperire. Însă investiţiile cad mai ceva ca MIG urile.

Explicaţiile pot continua, le-am înşirat de nenumărate ori pe acest blog. Aşa se explică acea coadă la paşapoarte… pe lângă corupţia care macină sistemul şi al cărei rezultat invariabil este birocraţia tocătoare de timp.

4 comentarii

  • Explicatia e si mai simpla Stelian.
    In perioada concediilor multi pleaca in strainatate. Si daca au copii trebuie sa ii treaca pe pasaport. Chiar si daca se duc la bulgari.
    Dar nu este ceva inedit. Asa se intampla in fiecare an. Aceleasi cozi aceeasi bataie de joc. Daca i-ar fi pasat cuiva s-ar fi gasit solutii pana acum. Dar la noi nepasarea e totala. Cand mai izbucneste cate un scandal de presa atunci incep si autoritatile sa se miste. Dar nu cauta solutii sustenabile. Nu, gasesc o carpaceala pe moment, sa inchida gura presei, dupa care lucrurile revin la anormalitatea de dinainte.

  • Domnule Stelian atat timp cat exista crestere economica nu e totul pierdut si in Romania nu este atat de raun , romanii cred ca in strainatate totul este roz si vor trai cu 1000 de euro pe luna , ei nu este chiar asa , dupa plata chiriei , facturilor si mancarea plus transport nu mai ramane mare lucru . Romanii au ei mentalitatea asta ca Romania e cea mai proasta tara si se traieste cel mai rau.
    Si vor neaparat sa plece nu e neaparat legat de situatuatia tarii.

  • Hai sa spune lucrurilor pe nume , Romania este o tara upper middle income cu venit mediu , deasemenea ONU clasifica Romania drept tara cu dezvolare umana ridicata pt ca Romania are un HDI ( indice de dezvoltare umana ) de , 0,802 deasemenea in 3 ani Romania ar putea atinge un pib in preturi curente de 13000 dolari si 32000 dolari la paritatea puterii de cumpoarare depasind astfel 80% din tarile planetei. Nu totul este catastrofal in tara noastra si mai este un lucru daca ne dorim bunastare pt familiile noastre trebuie sa muncim nu sa asteptam de la stat

  • Si inca ceva nu mai spuneti la tv si in emisiunea voastra ca productivitatea este mica pt ca este la 63 % di m media UE , asta nu e putin lucru . Atunci de ce nu sunt si salariile la fel oameni buni? Din cauza patronilor pt ca sunt lacomi asta e , daca nu vor sa dea salarii mai mari trebuie obligati

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.