Lifestyle

Creștere cu 500% a biletelor de avion spre România vândute în perioada Paștelui

Stelian Muscalu

Obiceiurile de consum ale românilor pentru călătoriile de Paște s-au schimbat comparativ cu anii anteriori, conform unei analize Vola.ro. Pentru călătoriile pascale, anul acesta s-au vândut cu 500% mai multe bilete de avion cu plecare din afara țării spre România decât într-o perioadă obișnuită a anului.

Astfel, spre deosebire de alți ani în care mini-vacanța de Paște îi purta pe români în diferite destinații din Europa pentru city break-uri sau vacanțe, în 2016 mișcarea semnificativă a fost a românilor din străinătate care vin acasă de sărbători cu avionul. Așa cum era de așteptat, cele mai multe plecări au fost din țări în care lucrează și există comunități mari de români, precum Italia, Spania, Marea Britanie sau Statele Unite și Canada, dintre variantele intercontinentale.

Din analiza Vola.ro a reieșit că, pentru perioada Paștelui, prețul mediu al unui bilet din afara țării către România este cu 18% mai mare decât prețul unui bilet din România spre străinătate. Adică cei din diaspora au plătit în medie 275 euro pe biletul de avion care îi aduce în țară, în timp ce românii care au dorit să plece în străinătate de sărbători au plătit în medie 230 euro pe biletul de avion. Cererea foarte mare și numărul limitat de locuri a determinat epuizarea locurilor la tarife promoționale și clasele tarifare mai ieftine.

În cazul celor care au ales să petreacă sărbătorile de Paște în stăinătate, anul acesta cei mai mulți români au preferat city break-urile în defavoarea vacanțelor mai lungi. Românii au optat pentru plecări de maxim 4 zile, în diferite intervale în jurul zilei de duminică. Perioada preferată a fost cu plecare vineri, 29 aprilie și întoarcere în a doua zi de Paște, pe 2 mai. A doua variantă preferată de români a fost cu plecare sâmbătă, pe 30 aprilie și retur marți, pe 3 mai. În ambele cazuri, românii au ales variante în care să își ia maxim o zi de concediu. În ceea ce privește destinațiile, în top se regăsesc orașe ca Roma, Milano, Londra, Barcelona, Madrid sau Paris. Prețul mediu pentru un city break în perioada Paștelui a fost de 490 euro, în creștere ușoară față de anul trecut, când a fost de 470 euro.

La deplasările în perioada Paștelui se observă o creștere a cererii la rezervările de bilete de avion pentru o singură persoană, acestea fiind făcute de românii care pleacă în străinătate sau se întorc în România pentru a-și vizita familia.

Cât despre vacanțe, de Paște românii au preferat să călătorească în grupuri de până la 4 persoane, fie cu familia și copiii, fie cu prietenii. Acestea au costat în medie 650 euro de persoană, preț care a inclus biletul de avion și cazarea pentru cel puțin 7 nopți.

În perioada sărbătorilor cresc exponențial cererile pentru achiziția bagajelor de cală, ajungând chiar la 2-3 bagaje de cală de persoană. Totodată, cresc și solicitările de transport al animalelor de companie, de obicei de mici dimensiuni, care pot fi luate în cabina aeronavei, dar și a obiectelor fragile, cadouri pentru cei dragi de acasă.

Conform statisticilor marilor aeroporturi europene, timpul de așteptare în aeroport poate crește cu până la 50% în perioadele de vârf, cum este și Paștele. Astfel, dacă în mod normal pentru formalitățile de check-in, control de securitate și îmbarcare erau recomandate 1,5 – 2 ore înainte de ora anunțată de decolare, Vola.ro recomandă turiștilor români ca în această perioadă să își ia o marjă de cel puțin 30 de minute în plus.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.